Само ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ можели да формират мнозинство в СОС

Нужно било да се подпише споразумение за управление
Обновена: 21 ное 2023 10:00 | 21 ное 2023 10:00, Камелия Цветанова
15
Само ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ можели да формират мнозинство в СОС
Снимка: БГНЕС

"Чисто аритметично единствено ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат заедно да формират политическо мнозинство в СОС, което да гарантира стабилност на управлението. Другият вариант е ПП-ДБ да се коалират или сключат споразумение с БСП, което е малко вероятно. Там чисто идеологически двете формации подчертават различията помежду си", коментира пред БНР проф. Вили Лилков - общински съветник от "Синя София", относно блокирания избор на председател на Столичния общински съвет.

На национално ниво видяхме, че вариантът сглобка не върви, подчерта Лилков и добави, че не би искал СОС да влиза в такъв вариант на ръководство и на работа. Според него трябва да се подпише споразумение за управление, което да бъде подкрепено от ясно мнозинство.

"Ако няма ясно политическо мнозинство, и бъдещият председател на Общинския съвет, и целият Общински съвет ще бъдат заложници на определени ситуации на т.нар. плаващи мнозинства, които с времето се превръщат и в плаващи пясъци, а много често се трансформират в икономически мнозинства и накрая се получават картинки, които на много места в страната сме виждали", посочи той.

"Председателят на СОС трябва да има здраво мнозинство, за да може да управлява, иначе ще се превърне в класен ръководител, който да успокоява политически стасти", категоричен е общинският съветник.

Общинският съвет даде 10 дни възможност за разговори. В това време би трябвало двете политически сили да намерят пресечни точки, да подпишат програма за управление - така и кметът ще може да структурира своите приоритети и да подготви бюджета, и те да станат гаранти, че тази програма ще се изпълнява, изказа мнението си той.

В предаването "Преди всички" Лилков напомни, че досега разговорите на ниво лидери на софийските формации не са довели до резултат. Според него този разговор може би трябва да бъде изнесен на по-високо ниво.

Това не ми се искаше, но дотам се е стигнало, каза той и добави, че трябва да се успокоят страстите и да седнат да си говорят.

"Синя София" вижда доста пресечни точки и общи неща, и те биха ги подкрепили, ако бъдат поставени в СОС.

"Ако се стигне до нови избори, тези печални герои, които доведоха до това състояние на нещата, не би трябвало изобщо да си показват главата на следващи избори", смята той и добави, че докато вървят разправиите, проблемите вече чукат на вратата на кметовете и зам.-кметовете .

Според него ако Борис Бонев бъде предложен отново, може би ще се превърне в проблем за Общинския съвет и той ще трябва да реши дали да не направи крачка назад.

До края на месеца "Синя София" ще внесе при кмета приоритетите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: СОСВили Лилков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Любо преди 5 месеца
всичко се прави напук в СО, жалко, че ние простите люде го позволихме
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има непреодолими идеологически различия между ППДБ-ДС-БКП и БСП. Еднита са сталинисти, кагейбейци, десари и комунисти-живковисти, а другите европейски социалисти от Европейския съюз, от Партията на Европейските социалисти. Естествената коалиция е с ГЕРБ защото лидера още свято пази партийния билет от БКП.
9
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Като избирател на ПП-ДБ мисля, че в София трябва да се стигне до съвместно управление с ГЕРБ, колкото и да ми е неприятно, но това е най-малкото зло. По-зле ще е с БСП, Възраждане и камо ли пък ИТН. ПП-ДБ вече за съжаление сърбаха попарата на тези невнятници от ИТН.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И този изпълзя от нафталина и почна акъл да раздава на стари години. Разбрахме че ти и кликата около теб се продадохте на Герб, стига си овъртал и говорил глупости.
7
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 5 месеца
Естествено!!!Единствено самобогоизбраните могат да формират мнозинство! Така е демократично! И евроатлантическо... Чудя се как ли е оцеляла България без тяхната ГнYсната интимна коалиция на Посолството досега?!?!?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПП-ДБ-СС-ГЕРБ..последния да затвори вратата на СОС
5
0
 
10
 
! Отговори
Асен преди 5 месеца
ПП-ДБ по-добре нищо да не формират
4
0
 
6
 
! Отговори
Оффффф преди 5 месеца
На маймуни ни направиха ей!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да ни е честита Сглобката, НЕ-Коалицията в СОС!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И двете партии се надпреварват да крадят
1
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
могат да съставят коалиция но ще се изпокарат кои да вземе повече от порциитезатова нови избори с нови лица тези се видя че не стават