"Пето авеню" остава най-скъпата търговска улица, "Витоша" на 51 място в Европа

Интересът към ключовата улица в София е основно от ресторанти
Обновена: 23 ное 2023 06:41 | 23 ное 2023 06:30, Камелия Цветанова
7
"Пето авеню" остава най-скъпата търговска улица, "Витоша" на 51 място в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичният бул. "Витоша" заема 51-во място от 57 в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа, сочат данни от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания "Къшман енд Уейкфийлд" (Cushman & Wakefield), представлявана от "Фортън" (Forton) в България, съобщиха от компанията. През 2022 г. столичният булевард е бил на 47-о място.

Годината се характеризира с продължаващо възстановяване на наемните нива в сегмента след пандемичния спад, като основната търговска улица в българската столица отчита лек ръст от 4 на сто на годишна база. Така средният месечен наем към момента е 54 евро/кв.м, в сравнение с нивата от 56 евро/кв.м през 2019 г. И тази година бул. "Витоша" запазва стабилна позиция, въпреки отчетливия тренд на промяна в профила на наемателите.

"Лекият ръст е естествен резултат от икономическите промени през годината, но вървим към достигане на пиковите стойности на наемните нива на търговските площи в София от 2019 г.", коментира Явор Костов, управляващ партньор в "Къшман енд Уейкфийлд Фортън".

"Като ключова за столицата локация бул. "Витоша" продължава да се развива и да привлича нови наематели. Интересът продължава да е основно от страна на ресторанти и заведения - тенденция, която наблюдаваме от няколко години насам. По редица причини модните марки и другите търговци се насочват главно към моловете и ритейл парковете", допълни Георги Муховски, зам.-мениджър "Търговски площи" в "Къшман енд Уейкфийлд Фортън".

Инфлацията, макар и намаляваща, лекото покачване на лихвените нива и забавянето на икономическия растеж в световен мащаб са основните фактори, които се явяват предизвикателства и в сектора на търговията на дребно, особено за модните брандове, посочват от компанията.

"Пето авеню" в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа търговска улица в световен мащаб и тази година, с наем от 1700 евро/кв. м – 14 на сто ръст спрямо предпандемичните нива. В 33-ото издание на доклада две от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции – през 2023 г. на второ място се нарежда европейската "Виа Монтенаполеоне" в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Цим Ша Цуй в Хонконг. От топ 10 Европа държи пет от най-престижните локации и три от петте най-скъпи улици в световен мащаб - "Виа Монтенаполеоне", "Ню Бонд Стрийт" в Лондон и популярната "Шан-з-Елизе" в Париж. Улица "Македония" в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.

Най-голямо изменение в позициите отчита улица "Истиклял" в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-а позиция през 2023 г. Основната причина за това е инфлационната вълна, като наемите в града са се увеличили повече от два пъти за една година.

В световен план, след спада на наемните нива през 2021 и 2022 г., вече се наблюдава възстановяване, като към момента наемите са с едва 0,1 на сто по-ниски от нивата преди пандемията. Възстановяването е най-осезаемо в САЩ, се казва още в доклада. И макар резултатите в Европа да отчитат подобрение, възвръщането към старите нива протича с по-бавен темп, посочват от компанията. През второто тримесечие на 2022 г. наемите на Стария континент бяха с около 10 на сто по-ниски от нивата преди пандемията, но през последните 12 месеца ситуацията се характеризира с подобрение, съответно разликата се стопи до 2,3 на сто. Към този момент 70 на сто от европейските пазари все още не са се възстановили напълно. Ситуацията остава най-тежка в Хонконг, където наемите са намалели с 45 на сто в пика на пандемията и все още са с 42 на сто по-ниски от предпандемичните нива, коментират от компанията.

В края на 2023 г. основните търговски дестинации отбелязват предимно положителен ръст на наемите. На годишна база стойностите при първокласните търговски площи в световен мащаб са се увеличили средно с 4,8 на сто в местна валута. В Европа средният ръст е 4,2 на сто, а най-голямо е увеличението в Азиатско-тихоокеанския регион, където средната стойност е 5,3 на сто, в Северна и Южна Америка - 5,2 на сто. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: наемивитошка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До София - МОЛ-овете обезличиха единичните магазини. Виждаш и с ЦУМ какво стана. Беше емблематичен за столицата, но вместо да стане най-лъскавият МОЛ, допусна се да го присвои индивид, който дотогава се беше занимавал със свиневъдство. Затова си прав като казваш, че Общината трябва да се намесва, за да бъде запазен обликът на централната част на София.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заслужено София и Витошка са на последно място. Където и да отидеш в Европа в който и да е град съществуват улички като нашата Витошка, но много по-красиви. Нереално високи цени за наеми, жилища, стоки и др. за най-обикновена улица.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който иска да види Европа ще ходи в София в провинцията всичко е леш празни порутени къщи, прегърбени все още живи старци и тумби крадливи ромеи
4
1
 
10
 
! Отговори
София преди 5 месеца
За съжаление последните години Витошка се превърна в отсечка пълна с ресторанти и дюнери. Преди бе улицата със скъпарските магазини, но вече си е маджа стрийт. Както за сградите в центъра така и улица като Витошка трябва да има лице и да не се позволява това обезличаване. Естествено, че всеки ще иска да си кльопне сандвичарницата на Витошка, но от общината не трябва да разрешават. Да има янене и пиене, зарежи.......
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Пето авеню" в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа търговска улица в световен мащаб, а Париж и Лондон се придвижиха назад в класирането. Виновни са дървениците.
2
4
 
12
 
! Отговори
Пффф преди 5 месеца
Отдавна има мол. Не виждам какво можеш да намериш на Витошка, което да го няма в мола.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко общински пари има закопани във Витоша.