Екоминистърът: Да зарибим Перловската река и каналите

Трябва да бъдат шаранови риби, не шарани
13 дек 2023 16:15, Стела Стоянова
53
Екоминистърът: Да зарибим Перловската река и каналите
Снимка БГНЕС

"Перловската река в София не е канал, трябва да се изчисти и да се зариби", това мнение изрази във фейсбук профила си министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Преди седмица медиите разпространиха абсурдната ми идея да зарибявам Перловската река с шарани. Защо не. Едно уточнение - шаранови риби, не шарани. Шарановите риби са над 2000 вида. Още едно уточнение - Перловската река е река, а не канал, както много хора си мислят. Река, която трябва да се изчисти, екологизира и пази. И да се зариби. На снимката - риби кои в канал (не река) в Япония. Тези риби са шаранови. Един ден искам да видя риби и в каналите, не само в Перловската река", пише още Попов.

Перловската река е една от реките, протичащи през София. Дължината ѝ е 31 км. Извира от вилната зона на квартал "Драгалевци", пресича Околовръстното шосе, свързва новите квартали, успоредни на булевард „България", след което пресича Южния парк в столицата. Под булевард „България" в нея се влива Боянската река и двете излизат на открито при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви". Оттук Перловската река става канал. В града течението на реката е изцяло коригирано, на места подземно, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Хубаво преди 4 месеца
С фекалиите от кварталите на богатите,тлъста риба ще хванете.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Сеул е имало такъв канал, корейците го превърнаха в бижу, в истинска река, не се изисква много, тая мизерия да я оправят
33
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
един наив ник на средна възраст
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
първо да ни отърве от плъховете от перловската река , като котки са.
31
1
 
3
 
! Отговори
Практичен Министър! преди 4 месеца
АЕЦ Запорожие ако аварира, анулира Чероморския риболов и туризъм ! Всички реки и рибарници, особено съвременните покрити рибарници ще са безценни !
30
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Хихихи. Комедията "Риболов в пустинята" (Salmon Fishing in the Yemen), дето е художествена измислица е по-реалистична от тази идея. Хубаво ще е да са ни чисти реките и градовете, жалко, че звучи като научна фантастика.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо да мъчим рибите.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като напълнят реките със смет и стари гуми, голяма файда от зарибяването. Трябва качествен контрол и много други неща.
27
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
А Владайската река по Сливница няма ли да я зарибят и нея :))) Да си ловя шаранови риби на Лъвов мост :))))))
26
0
 
12
 
! Отговори
цървуланко преди 4 месеца
Много разбирач, много нещо ... само където 99,9% не сте хващали въдица през живота си, да не говорим за мухарка, спининг и т.н. Само за Ваше сведение, а и на министърОт, където щял да пуска шарани, в участъка на Боянския канал от Павлово пред р-т Атиро, до кръстовището на ул.Дойран и ул.Кюстендил (р-т Ниагара) има балкански пъстърви по 50см+ точно у тоя лайносборник, по вировете са по 7-8 риби, таа драги разбирачи и ти драги министре - тия шарани ще се окостат от студ, особено пролетно време!!!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лелеее, и това нещо е министър. Събират ги от кол и въже. И колко милиона ще поиска за да се осъществи този абсурд!!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На улица Одрин понякога прелива Независимо че има 4 м височина до улицата Шараните ли ще газим или ще запушат каналите Разходете се .когато има повече дъжд
23
1
 
10
 
! Отговори
Xa-xa преди 4 месеца
И крокодили може да се пуснат
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До лудият географАми да, обикновено шараните живеят в по-застояли води, езера или по дъната, в планинските бързотечащи реки , надали ще виреят шарани, но могат да си направят експеримент и опитат. В планинските реки, най-разпространени са пъстървата, мряната, речните раци.
21
0
 
12
 
! Отговори
gogo преди 4 месеца
той бай тошо също е искал да направи реките(канали в сф) плавателни... ама ей го в на ... не се е случило при онова грандиозно строителство на съоръжения, сега още повече няма шанс(воля/интерес) за това ;) всичко трябва да се застрои с кооперации е разпоредел боко/посолството ;)
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От планинския язовир, недалеч от нас, спряхте реката до сухо и загинаха мрени, пъстърви, риби, речни раци , жаби и всякакви животинчета, дивите горски животни и елени, също пиеха вода от тази река, сега не знам от къде пият, безотговорници, мислите със заддника си, не с горната си глава! Сега си оправете грешките, винаги могат да се поправят! И изсичането на дърветата ви беше същото, вместо да прочистят вътре самото корито, за да върви свободно водата, те изсякоха дърветата до реката, на брега,
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До кога ще ни третират , като шарани ?
18
0
 
9
 
! Отговори
лудият географ преди 4 месеца
Перловската река всъщност е Боянската река. А Драгалевската се влива в нея на края на града, чак след като преди това е станала Слатинска. И в никоя от тях не могат да живеят шарани :D Любопитен факт е, че двете по-големи софийски реки - Боянска и Владайска - извират съвсем близо една до друга под Черни връх на Витоша, но после се отдалечават и влизат в града от различни места :)
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами би било хубаво настина, но братята набързо ще опънат мрежи и ще изловят рибките. Не знам това как може да се предотврати.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МАНИЛОВ