Моделът, дал лицето си на войника от МОЧА, е бил репресиран от комунистите?

Това разказва бивш преподавател от художествената гимназия
14 дек 2023 14:20, Стела Стоянова
192
Моделът, дал лицето си на войника от МОЧА, е бил репресиран от комунистите?
Колаж фейсбук / Пейо Колев

Моделът, дал лицето си на войника от Паметника на Съветската армия, е българин, репресиран от комунистическата партия.

Тази история споделя Пейо Колев във фейсбук профила си. Тя му е разказана от някогашния преподавател в Художествената гимназия Боби Ждребев. Ето какво пише той:

Една история от Боби Ждребев, който беше учител в худ. гимназия по времето, когато аз бях ученик там. Един от моделите ни - бай Васил (вдясно, рисуван от мен около 1990 г. - по случайност пазя този етюд) винаги ми е бил особено симпатичен, беше тих, любезен и не мърдаше изобщо. Някакъв стоицизъм се усещаше у него, като древен, страдален сфинкс. Каква ирония е, че е бил принуден да се издържа като модел, защото народната власт не му е давала да се развие и да работи, поради "неблагонадеждния" му произход. Въпреки това образът му е стоял почти 70 години на такава височина, гледайки света отгоре с усмивката, която му е била отнета. Липсата на блясък в очите му, които бяха сини, изглежда не беше се променила през целия му труден живот.

Ето и историята на Боби.

"Бай Васил като млад. И той хем е бил репресиран заради семейството на родителите си, останал без работа, отвсякъде прогонван, тръгва да позира голо тяло в Академията, едва се е прехранвал. Та оттам го извикали и го накарали да стои с вдигната ръка, модел за паметника. Почти половин век по-късно, вече много остарял, той идваше да позира в Художествената гимназия, едната му ръка беше полупарализирана и си я наместваше с другата като сядаше. Беше възпитан човек и обичаше децата. На стари години беше с променени черти, видно от снимката тук. Никакъв руски войник не би могъл да е бай Васил. Портрет на образован, невинно репресиран млад българин от проклетата комунистическа власт."

Малко по-рано днес социалните мрежи и медиите обиколи кадърът, на който се вижда как войната на "съветския войник" е отрязана при демонтажа на паметника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
0
 
! Отговори
Бг преди 4 месеца
Дано не е някоя "сърцераздирателна" история пасквил, щото лицето вляво е типично руско и не прилича на българин !
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 92..Ай стига!...... по същото време, Русия воюва и в Азия, като подпомага Китай, Англия , САЩ срещу Япония, която е завладяла почти половин Азия ----///----- Просията е имала мирен договор с Япония и през цялата война не са се били. На 7 август, денят след атомната бомбардировка на Хирошима, СССР обявява война и напада японците.
107
3
 
3
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
След премахване на "***"много,ако не и всички либерал демократи ще останат без работа.Би трябвало да ги изпратят в Северна Корея там има много паметници за рязане.Дано Кимчо не ги прати преди това да правят в морето дупки
106
2
 
1
 
! Отговори
001 преди 4 месеца
много червени филми си гледкал ....
105
3
 
5
 
! Отговори
Справедлив преди 4 месеца
Бай Васил трябваше да остане.
104
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хич не си приличат. Толкова му е било майсторството на комунистическия скулптор.
103
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълни измишльотини. Едни и същи хора мимикрират както им е изгодно. Поради това с националната държава е свършено отдавна. Те си го знаят и затова ги пазят американски наемници. За да си платят, отдават суверинитет на американски корпорации.
102
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, нашите измислени евроатлантици, дечица на тези, дето са го репресирали, видяха сметката и на бай Васил. Отрязаха му ръката и се снимаха с нея като с трофей, после и главата. Почти като в "Даваш ли даваш балканджи Йово......." Не е имал късмет човекът, почтен, добър, образован, репресиран, ни едните, ни другите го пожалиха. За вторите е от "много четене" на историята и страшно празните им глави. Първите заради идеология.
101
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 14/88В България, комунизъм не е имало, но имаше социализъм, даже названието на България е било НРБ(Народна(!) Република(!) България). А и да имаше комунизъм, не ми дреме! Тези приказки за "комунизъм" са пропаганда с която мачкат хората и държавите, те са кухи фрази!
100
7
 
5
 
! Отговори
Къде се дяна преди 4 месеца
продължението на "До Петимата от РМС"? Там се обясняваше, че в Гърция само по времето на Втората световна война е имало около 20 000 комунисти, а Гърция е била с по-малочислено население в сравнение с България. Затова първоначално е било решено Гърция да е в съветската зона, а България да е в английската. Но след това Сталин и Чърчил се споразумяват за друго без да питат никого, действали са от позицията на силния.
99
8
 
8
 
! Отговори
До 36и 49/Гражданка/ преди 4 месеца
Потърсете книгата на Надежда Любенова "Кой уби ястребинчетата?/. Ще разберете, че става въпрос за чиста измислица. Потърсете и писаното за Митко Палаузов. За никакво участие на дете в партизанското движение не може и да става въпрос, а за съпружеска изневяра. Майката на Митко напуска мъжа си, взима детето и отива при друг мъж. Малшанс е това, че точно тогава атакуват землянката, в която се била настанила извънбрачната двойка. Жалко, че е загинало детето, но и за него след 09.09 се пишат митове.
98
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще го изградим отново, след Народния съд!
97
12
 
4
 
! Отговори
Ай стига! преди 4 месеца
На самите немците, техниката им, се е разпадала още по пътищата, справка - когато нахлуват в Австрия, танковете им се разпадат по пътищата. Но след превземането на Чехословакия, чешките заводи и инженери, подобряват качеството на немската военна техника! Руснаците са имали много по-добра техника от немците, но изненадата от неочакваното нападение на немците над летищата и техниката на руснаците е изиграла голяма роля и първоначално не са имали достатъчно оръжия, самолети, хора.
96
6
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 4 месеца
Още един активен борец. Стига вече. Скрихте шапката на комунистите.
95
10
 
22
 
! Отговори
МОЧАта е ОКУПАТОР преди 4 месеца
В България няма място за паметници на руския окупатор!
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименКипър може да е бил английска колония, но това е стара гръцка територия с гръцко население!
93
7
 
13
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 4 месеца
Шиши,Толупа и Канадеца са взели решението за нарязването за скрап паметник на Червената армия. С парите които ще вземат от Вторични суривини ще си направят Коледата по щастлива.Ще бъде голям купон с много пиене и ***.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Туй пък какво ни вълнува, странна статия.
91
2
 
11
 
! Отговори
14/88 преди 4 месеца
99 Аре да не ми пишеш с ника!Комунизма няма да се завърне никога повече в България!
90
11
 
6
 
! Отговори
Ай стига! преди 4 месеца
И да, основно Русия победи нацизма и фашизма, защото другите държави са се нассирали от страх от Хитлер, някои се предават доброволно, други след известна съпротива, но Хитлер взема насила войници(буквално еничари) и от предалите се държави и ги хвърля срещу останалите държави срещу които воюва, не са воювали само немци, по същото време, Русия воюва и в Азия, като подпомага Китай, Англия , САЩ срещу Япония, която е завладяла почти половин Азия, разбира се, че без Русия, нямаше да има победа, те