СО зове гражданите да използват градския транспорт

Причината е влошаването на качеството на въздуха днес
20 дек 2023 15:50, Красимир Ангелов
42
СО зове гражданите да използват градския транспорт

От Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт за придвижване заради влошеното качество на атмосферния въздух днес.

От общината препоръчват още шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути. От Столичната община молят също домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Във връзка с това Столичният инспекторат засилва проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. За последните десет дена са проверени над 20 автосервиза, над 250 строителни обекта и са съставени четири акта за административни нарушения, проверени са над 50 частни имота. Най-честите нарушения са нерегламентирано изгаряне на отпадъци - ПДЧ плоскости и обработените моторни масла.

Глобите за тези нарушения варират от 1400 до 4 000 за частни лица, а за юридическите лица, които изгарят отпадъци и то опасни, са от 10 до 50 000 лева, посочват от Столичния инспекторат.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Безплатен ли е, нали така беше по закон или то конституцията газят какво остава за *** закон?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Качих се днес на осмицата, вътре на последна врата седнали няколко депутата от ПП - викам, ще закъснеете с тая осмица като хванем задръстването, те ми казват, споко, ще ни покрият. Нямало проблем да закъснеят малко. Кирето се обадил че е с метрото и почти е стигнал. Та така
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докога ще говорят едни и същи недомислици? Първо, не колите са основен замърсител. Причината е отоплението на дърва и kюмюр. Преди 30 години така беше в Истанбул. Но сега целият град е газифициран. Навсякъде има газ и е на символични цени. И най-бедните си плащат сметките без проблем. Управниците следва да се замислят защо у нас още има домакинства на твърдо гориво при цялата хамалогия? Не са газифицирали цели квартали. Освен това е скъпо. Защото нагнетиха прескъп газ. Ние сме виновни, че мълчим
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз призовавам СО да си събере изпопадалите клони след снеговалежа, ама те горките още си гният скупчени по тротоарите и полянките.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като оставите Топлофикация в ръцете на крадци и отчетносттта в ръцете на печалбари отчетници, народа масово отказа да го дерат, отказа се от парно и се топли с каквото може.Лошо ви беше при Тошо с парно без пари. сега с отворене уста ще гълтате......демокрация!И питейната вода ви горчи май? И тока нещо ви бърка там?
6
2
 
21
 
! Отговори
нормален преди 4 месеца
Да сгъстят разписанията, да предложат качествена услуга и ще опитам.
5
0
 
18
 
! Отговори
Кристиян преди 4 месеца
Течения няма тук. Когато има вятър и течения и хоп - има чисто небе и фпч е ниско. Просто в котловината теченията никога не ги е имало. Цяла София има пелена всяка зима отгоре. Нормално да не се мърда нищо под тази пелена и да сме в млечна мъгла по 3 месеца. Баси латерните.
4
1
 
14
 
! Отговори
Вайнахтшман преди 4 месеца
Аз съм с хибрид, така че в знак на солидарност днес ще натисна Eco mode бутона. На автобус ще се кача, като срещна некой дупетат вътре.
3
0
 
19
 
! Отговори
Кристиян преди 4 месеца
Още колко години ще слушаме всяка зима едно и също. Като Сам Вкъщи на Коледа ми е тая новина. Без да се отрича приноса от отопление на твърдо гориво от нискоинтелигентните хора, има една много по-виновна причина от това - р е л е ф."В така описаните граници площта на котловината е 1180 км2 и се явява най-голямата от всички задбалкански котловини в България. Дължината ѝ от северозапад на югоизток е 75 км, а ширината ѝ варира от 5 до 20 км. Средната ѝ надморска височина е 550 м."
2
0
 
24
 
! Отговори
зер преди 4 месеца
аре бе, аз пък си мислех, че сега като няма дизели еко кат 1 в центъра и вече край на проблемите с мръсния въздух
1
0
 
29
 
! Отговори
Знам една махала те преди 4 месеца
там са само на гуми, бате! Сещате ли се?