Общината осигурява храна и чай за бездомни по празниците

Те ще се раздават пред храма "Света Параскева"
Обновена: 21 дек 2023 09:53 | 21 дек 2023 09:53, Стела Стоянова
15
Общината осигурява храна и чай за бездомни по празниците
Снимка БГНЕС, архив

Заместник-кметът на Столичната община по направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” - Надежда Бачева, започва инициатива за осигуряване на храна и топли напитки за хората без подслон, които отказват да бъдат настанени в общинските центрове за временно настаняване, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

“Искаме да се погрижим за хората, които живеят на улицата, но отказват да използват социалните услуги на общината и центровете за временно настаняване. Всеки ден - от 21.12.2023 г. до 31.12.2023 г., те ще могат да получат сандвичи и топъл чай в двора на столичния храм “Света Параскева”, на ул. “Георги С. Раковски” , сподели Надежда Бачева, която ще присъства на старта на инициативата. Храната ще се раздава във времето от 12:00 до 14:00 ч. Социалните работници ще информират и нуждаещите се от дом за възможността да нощуват в центровете на временно настаняване и за социалните услуги, които се предоставят там.

Екипите на Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община ще бъдат снабдени с пакети с храна и напитки, които да раздават на бездомните хора при обичайните обходи на града, както и да ги информират за пункта в двора на храм “Света Параскева”.

Столичната община осигурява социални услуги за хора в затруднено положение, нуждаещи се и останали без дом през цялата година, като в зимния период полага допълнителна грижа. Общината предоставя подслон за бездомни лица и семейства в три Центъра за временно настаняване в София. В тях на нуждаещите се граждани се осигурява подслон, подкрепа от социални работници със съдействие за регистрация в бюрата по труда; съдействие за издаване на документи за самоличност, осъществяване на връзка с близките им, както и свързване с дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия им адрес.

Гражданите могат да подават сигнали за нуждаещи се на телефони: 112, както и на Контактен център на Столична община - 0700 17310. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 11: Защото е бил мъж. Държавата трябва да осигурява подслон само на жени, според "недискриминиращата" конвенцийка. Който все още не я е прочел, да я прочете.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо не им осигурява ол инкрузив в петзвездни хотели, целогодишно? Ами защото са българи, в собствената си държава.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При бай Тошо имаше ли бездомници и клошари??? Нямаше даже римляни бездомници и просяци ве, кравари!
12
0
 
6
 
! Отговори
Тръндафила преди 4 месеца
Браво,браво,на акцията за феномена на демокрацията ви --увеличаващите се бездомни
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А оня бездомник където умря на 5-тте кюшета преди седмица от студ, защо не го приютихте и нахранихте бе?
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наличието на бездомници е прознак на падение на обществото. Недопустимо е в страна, претендраща за някаква цивилизованост, да го допуска. И наистина, страни като САЩ и Великобритания, в които даже почти в норма да си на улицата, имат наглостта да се считат за водещи в света. Те са точно обратното: дърпащи света към мизерия.
9
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Циници ! Чакам някой от управляващата върхушка да попадне в подобна ситуация . Прошка няма да има за номенклатурите , банковите служители и служителите на мобилните оператори . Всичко ще им се " върне " .
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко е и не е достатъчно. Самият факт, че те предпочитат да са на улицата вместо в предложените им центрове, говори за качеството на помощта.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Просто трябва зимата да ги прибират по центровете за временно настаняване. Студено е и не е поносимо да се живее по улиците. Тук не е Сан Франциско, Мадрид или Неапол.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко трогателно! Но как да разбирам факта, че по времето на злия социализъм нямаше бездомни?
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
де се ходи да се регистрирам като бездомен
4
4
 
6
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 4 месеца
на мене що никой нищо не ми е дал за 33 г , а само ми взимат
3
4
 
11
 
! Отговори
Явор преди 4 месеца
Чудесна новина! Браво на СО. Единственият ми съвет би бил да се удължи раздаването на храна и след 31.12, докато има студове. Това няма да навреди на бюджета на СО, но ще бъде от огромно значение за хората, които са на улицата.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сандвича струва 5 лева - По добре дай 5 лева на клошаря да си купи 1 кило салам народен и да яде 5 дена :)))
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Селата пустеят, къщите празни, мотиките ръждясали. Да отиват и да се трудят!