Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение

Започва и планираната реставрация
249
Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите, съобщиха от Областната администрация.

Оттам посочват, че действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

Още по темата

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи.  

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес, коментират от администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Паметникфигури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
15
 
! Отговори
ВСИЧКО РУСКО ВЪН преди 4 месеца
ТУК НЕ Е МАСКФЕ!
32
8
 
16
 
! Отговори
ОНЛАЙН АНКЕТА преди 4 месеца
Заради агресивната политика на Русия спрямо нас България желаете ли да унищожим всички руски паметници в България? /// ДА + /// НЕ - ///
31
5
 
8
 
! Отговори
Изпратете преди 4 месеца
Отрезаните глави на бул героите на Украйна
30
8
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Във Франция празнуват свалянето на съюзното на нацистите правителство,а у нас местят паметника на свалите от власт правителство пръв съюзник на нацистите с членството си в по акта Рим,Берлин,Токио?
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой казва че ЕС няма да може да произведе 1 млн. снаряда за Украйна. Материалът вече е подсигурен.
28
4
 
9
 
! Отговори
Изпратете им шпагина преди 4 месеца
Нарязан на 20 парчетата Позитано 20 Изпитите им го на входа с самосвала и бегайге Мухахахаха
27
5
 
12
 
! Отговори
Русофоб преди 4 месеца
Претопявай и прави снаряди за Украйна.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябваше да ги изпратят на площадката на Позитано. Там щяха да ги съхраняват и обгрижват най-добре. На другите площадки им нямам вяра.
25
0
 
5
 
! Отговори
Софийската SSДивизия преди 4 месеца
24 Дръж се ще доидеме да те освободим!Мочите са на 1 кръв вече.
24
11
 
5
 
! Отговори
Знаете ли че преди 4 месеца
На 8 септември 1944 умните софиянци са купували фабрики? Главните улици в Софето са били "Адолф Хитлер" и "Бенито Мусолини"?
23
10
 
12
 
! Отговори
ааа преди 4 месеца
Ред е на паметниците в провинцията Включително и премахване на трети март Имаме си Български празници включително и основаването на нашата държава
22
9
 
8
 
! Отговори
Москва преди 4 месеца
Внимавайте, не вървете по стъпките на бай Хитлер. Записват ви.
21
8
 
12
 
! Отговори
Екарисажа преди 4 месеца
Вече пристигнаха .Претопянаме ги и пращаме заготовки за снаряди на завод Арсенал да прави снаряди да Украйна да тепе Рушистките с ф и н е.
20
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пожелавам ви и вие да тръгнете натам, сглобки печални.
19
5
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Съда спря събарянето и сега ще стой така дълго.
18
13
 
18
 
! Отговори
до Фитьо преди 4 месеца
Нищо против нямаме да има паметник на съюзниците от десанта при Нормандия 1944г.!!! Ама паметник на oopкcкaтa армия окупатор на България? И то в центъра на София?
17
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Блазе им на софиянци че демонтираха тая соц грозотия. А какво да кажа аз дето съм от малък град и тук е пълно с русофили
16
5
 
14
 
! Отговори
Epic CRINGE преди 4 месеца
ХАХАСХАХА гледахте ли как Карбовски и Копейкин се карат 1 час за Ванчето Григорова? После 30 минути гледах невероятния криндж как със сълзи на очите си се извиняват взаимно и стигнаха до извода, че такива pycopоби като тях само сами могат да си се търпят.
15
15
 
4
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Във Франция всяка година празнуват десанта на 6 юни 1944 г. и не им идва на ума да местят паметници от десанта свалил колаборационното правителство във Вили.130000 са убитите без съд и присъда и само диктатурата наложена от Дьо Гол по реди изборите спира саморазправите.Отделно жените боли с немци са ги стригали публично нула номер.И осъдени е имало за слугинаж на нацистите.Навсякъде е имало ексцесии след ,6 години война.Да се сърдят на съюзниците дали ни СССР.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
за скраб