Политически неустойки, тройна ламя... Общинарите в София отново в престрелка

Ще излезе ли от кризата общинският съвет на 11 януари?
Обновена: 28 дек 2023 13:02 | 28 дек 2023 13:02, Александър Попов
35
Политически неустойки, тройна ламя... Общинарите в София отново в престрелка
Снимка: БГНЕС

„Доволни сме, че за първи път се събираме всички, макар и без “Възраждане” и БСП, и започнахме да говорим за големия проблем - кризата в общинския съвет. Чухме позициите на отделните политически партии, останаха много отворени въпроси и очакваме след Нова година отново да се срещнем”, заяви проф. Вили Лилков след срещата с политическите групи в СОС.

„Оптимист съм, макар че тонът между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС беше доста остър, но го приемам като добро начало. Смятам, че до 11-ти януари, когато ще е следващото заседание на СОС, ще имаме решение”, поясни още Лилков след което уточни каква е била позицията на ГЕРБ-СДС.

„ГЕРБ-СДС предлагат да има коалиционно споразумение, докато ние, инициаторите на срещата, и повечето от участниците виждат решението във временен председател до приемането на бюджета”, обясни Лилков.

Другият домакин на срещата Карлос Контрера обясни, че се е поставил вариантът за временен председател на СОС от ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС и при какви условия биха подкрепили това нещо, ако този председател не е от техните групи.

„Приехме поканата на Карлос Контрера и Вили Лилков, за да разберем какво ново предлагат от ПП-ДБ-СС. Това, което разбрахме е, че те не са подготвени с никакъв вариант освен предложението за временен председател. Това изглежда наистина несериозно, защото означава плаващи мнозинства“, заяви общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. Той поясни, че не е ставало въпрос за ротационен председател, след което уточни какво според него е работещото решение. „ГЕРБ спечелиха последните два национални избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали и не искат да дадат властта, смятат че ние сме длъжни да им гласуваме техния председател на СОС“, каза Хекимян.

Георги Георгиев, също общински съветник от ГЕРБ-СДС, коментира, че от срещата е станало ясно как позицията на Борис Бонев от „Спаси София“, че не иска да прави коалиция с ГЕРБ-СДС е само лично негова, а не на общата коалиция ПП-ДБ-СС. „На въпроса каква е позицията на тяхната коалиция все още нямаме отговор. Кажете сега как с тройната ламя ние да разговаряме, когато едната глава казва едно, а другата друго. Градът има нужда от работещ съвет, изборите за съжаление не са изключени, защото се намираме в безпрецедентна ситуация. На гражданите им писна, ние намираме за вредно поредното упорство от страна на ПП-ДБ-СС“, смята Георгиев. Той коментира, че тройната коалиция пречи на София да работи. „Изискайте коалиционното споразумение между ПП-ДБ-СС и да се види публично кой какво е обещал и каква неустойка държи Терзиев на Бонев, ако не го изберат за председател на СОС“, призова общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС пък заяви, че не са получили алтернативи от ГЕРБ-СДС. „Ние сме готови за разговори с абсолютно всички, за съжаление нямаме конструктивност от тяхна страна“, каза Петров. На въпрос на БГНЕС какво конкретно те самите са предложили на срещата общинският съветник от ПП-ДБ-СС уточни, че са предложили варианта за временен председател до приемането на бюджета. „Ние предлагаме, ако искат те да предложат. Никой не предложи, съответно дадохме варианта за най-възрастния общински съветник като критерий, но те не предложиха и никакъв такъв критерий“, поясни Цветомир Петров, след което отбеляза, че до 11-ти януари, когато е следващото заседание на СОС, има време и се надява да се проведат още няколко срещи до тогава.

Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС заяви, че вариантът за нови избори е много лош за софиянци, но те са готови да се явят на нови такива. „Смятаме, че ще подобрим резултата си, но вариантът е лош за софиянци. ГЕРБ-СДС трябва да са опозиция в съвета, има и други партии, с които се надяваме да говорим“, коментира Зографски. Относно бъдещо коалиционно споразумение общинският съветник уточни, че такова трябва да бъде базирано на конкретни програми от политическите сили, било то и всички.

„От ден първи каним ГЕРБ-СДС на разговори, това, че никой не ги иска не е така. Ние сме готови на разговори“, допълни Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: СОСВили Лилков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 3 месеца
Този Зографски с майка която мрази българите поне да се научи да говори български.
25
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Бонев си беше много добре,когато само критикуваше,не носеше отговорност и заплата на съветник течеше.Сега трябва да се работи и да се постигат резултати.Засега не му се получава.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нови избори и не повтаряйте грешката от последните
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СПАСЕНА СОФИЯ ЛИКУВА!
22
7
 
5
 
! Отговори
Главанак преди 3 месеца
Добре бе, съветеници от герб- като спечелихте последните два избора, и сте мноооого стара и мнооооого мъдра партия, защо не направихте кабинет! Или вашия вожд от банкя гледа винаги да прецака някой! Досега никой от вашата партия не е дал отговор на този въпрос!
21
4
 
4
 
! Отговори
Ели преди 3 месеца
Антон Хекимян - ГЕРБ спечелиха последните два национални избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, около когото може да се събере мнозинство."Ко речи, ко? Тоя се изявява като победител, смях в залата!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо не работи рейтинга?
19
0
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 3 месеца
И вън!
18
8
 
3
 
! Отговори
Боко Тиквуня преди 3 месеца
Не ми пука за град София... това, за което ми пука е пачките отново да тръгнат към ГЕРБ. За това трябва да се доверите и да направите Антон Хекимян председател на СОС.
17
3
 
12
 
! Отговори
Ясно преди 3 месеца
След ЧНГ посолството ще им свие сърмите, после ще вдигнат цените на ток, вода, парно, следват строителни далавери и т.н. Както преди 9 септември 1944 в славното Царство България. Накрая идва руската армия и ....
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще се разберат. Кокалът е по важен от достойнството и моралът ! Кмета ДС уж че управлява . НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕВЗЕХА СОФИЯ ОБЩИНА ! ЧЕСТИТО.
15
1
 
7
 
! Отговори
чешет се по шундата преди 3 месеца
Кмета не може да си свърши работата, защото СОС му пречи.
14
9
 
8
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 месеца
Заповядах на Калос Кастанеда и Винету, както и на Хикимики да саботират до последно, ако не им дадат парче от пицата. Ако ще София да фалира - по-важното ми е за нас да има. София не ме интересува особено.
13
11
 
6
 
! Отговори
кокала, да преди 3 месеца
Загубиха изборите и сега със зъби и нокти и с всички средства се опитват да се докопат до кокала. А Васко не им го дава. Чест му прави. Няма да им даваш кокала, Василе. Столичани на теб са го дали. Никакво делене.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сглобката работи ли, даже не свързвах с коалиция тази българска дума.... :))) Заразно стана покрай Боко :)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кокала в София е голям с много месо по него и борбата е голяма.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То е ясно. В такива случаи се дава председателството на малките партии. Вили Лилков добре се ориентира, има голяма вероятност той да стане.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не намирам такъв термин , с който да обидя тези неграмотници !
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Банда суяци..Никаква оставка , направо ЗАКРИВАНЕ , не ни трябват такива пиявици !Тия са само КОНСУМЕ !
7
1
 
14
 
! Отговори
Банда суяци преди 3 месеца
ОСТАВКА НА СОС и нови избори за СОС.