Обмислят зелена зона и в ЖК "Гоце Делчев" в София

Пускат проекта за обсъждане
3 яну 2024 15:53, Стела Стоянова
21
Обмислят зелена зона и в ЖК "Гоце Делчев" в София
Снимка БГНЕС, архив

Периметърът на платеното паркиране в София може да се разшири с още един квартал на столицата.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов е обявил процедура по обществено обсъждане на проекта на районната администрация за въвеждане на „зелена зона“ в кв. "Гоце Делчев". Планът е тя да обхване пространството от бул. „България“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „П. Ю. Тодоров“, Перловска река (вкл. бл. 261) и бул. „Тодор Каблешков“, пише "Сега".

Представянето на проекта ще се състои на 16 януари от 18:30 ч. в 104-о училище "Захари Стоянов". На 27 февруари на същото място е насрочено заключителното обсъждане на идеята ж.к. "Гоце Делчев" да се присъедини към кварталите с платено паркиране.

Кметът на района поясни, че представянето на проекта на 16 януари ще се излъчва във Фейсбук. Той коментира още, че идеята за въвеждане на зелена зона в "Гоце Делчев" все още е в етап на предложение и че от жителите на квартала зависи дали тя ще се реализира. "Отворен е прозорецът за събиране на мнения. Може да го направите на обсъжданията, но по-лесно е да ни пишете и да изпратите становища, предложения, корекции на деловодство или на triaditza@triaditza.org- и двата метода са официални и ще получите входящ номер. Това, впрочем, е и гаранция, че мнението ще бъде отчетено, тъй като, например, социалните мрежи не са официален способ за сезиране", написа Божилов в групата на "Гоце Делчев" във Фейсбук.

Той пояснява още, че проектът на екипа му за въвеждане на платено паркиране запазва наличните паркоместа "без тези, които са в зелени площи". "Последните ще се озеленяват или ще се включат впоследствие в зоната, като облагородени кални точки (пример- локациите по “Георги Измирлиев”). Използван е линеен метод за маркиране на местата. Това означава, че няма конкретен брой, а се придържаме към фактическата обстановка. Този метод бе въведен успешно в кв. “Иван Вазов”, допълва районният кмет.

Божилов посочва още, че проектът е разработен на база на регулационния план, като на места са отразени и проекти, които трябва да се случат скоро- разширенията на “Ген. Кирил Ботев”, “Деян Белишки”, “Славовица”, пробивът на безименната улица зад бензиностанция OMV, а също са нанесени и допълнителни паркоместа - пример по ул."Костенски водопад”.

"Целият квартал ще бъде една подзона, което означава, че със заплатена електронна винетка живущите ще могат да паркират навсякъде в “Гоце Делчев”. Ще се прилага и механизмът за инвестиране на 30% от събраните приходи от подзоната за облагородяване или обособяване на паркинги. Този механизъм се прилага ефективно от района и ЦГМ вече две години в кв. “Иван Вазов”, пише още Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: кварталзелена зона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 3 месеца
Простотиите на добралите се до власт нямат край.
14
2
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 месеца
БРАВО ТЕРЗИЕВ, ЦЯЛА СОФИЯ ТРЯБВА ДА Е ЗОНА ЗА ПАРКИРАНЕ,С ПАРИТЕ ОТ ТЕЗИ ЗОНИ ЩЕ СЕ ПОСТРОЯТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ,ГРАДИНКИТЕ ЩЕ БЪДАТ ГРАДИНКИ А НЕ ПАРКИНГИ,ГРАДОВЕТЕ В ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА СА С ЗОНИ И ТО БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ НА ЖИВУЩИ ТЕ,ИМАШ КОЛА ПЛАЩАШ, ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО РЕШЕНИЕ
13
0
 
1
 
! Отговори
София е преди 3 месеца
проектирана за 300 000. Те унищожиха енергетиката, изгавриха се с Конституцията, Записи. Отмениха рехерендум Белене. Забраниха референдум запазване Лев. Пратиха ни на борса ток от 2026. Подариха чисто нови реактори Белене, с платени лицензи, оборудване, площадки, проекти. За да купаг старо поколение за 120 милиарда лева. Та София няма да я унищожат. А идва цифрово евро, дългови спирали 12 милиарда, яден бръмбари, ГМО без етикети, отровно дърно Укр. Идват емигрантите, София става гето. Оставка!
12
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 3 месеца
Презастрояването и пренаселването са истинския проблем, София не може да побере толкова народ, нито е здравословно, нито е нормално 2-3 млн. да се тъпчат в град, проектиран за максимум 1 млн.
11
2
 
1
 
! Отговори
КРУМ преди 3 месеца
В СТОЛИЦИТЕ НА ЦЯЛА ЕВРОПА ИМА ЗОНИ,В ТЕЗИ ЗОНИ НЯМА АБОНАМЕНТИ,ИМАШ КОЛА ПЛАЩАШ ,ДРУГ ИЗХОД ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА КОЛИТЕ В ГОЛЯМ ГРАД НЯМА.
10
0
 
5
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
А кога ще има кафява зона в София?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мафията прецака още един квартал на София
8
4
 
9
 
! Отговори
Joko преди 3 месеца
Да му мислят тези , които гласуваха за Васил ДС-то и Спасителите !
7
1
 
8
 
! Отговори
силно замислЕна преди 3 месеца
Да очакваме ли скоро платена зона и в пространството между Левски Г и Враждебна?!
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В нашия блок има един с две трошки, Сузуки Джимни и Форд Фокус и двете над 15 годишни, значи този човек единствената му цел е да премести колите на двете най-хубави парко места пред блока, нито има деца да вози нито нищо, единствено си ходи до Враца от време на време с едната кола. Та трябват и данъци и зони и много други "стимули" такива хора да си продадат колите.
5
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
спрете наи после строителството в софия и садете само дървета защо трябвабългария да се изнася към софия градът е в ужасно състояние всичко е разбитоболниците са наи зле застаряващо население с много болести мръсен въздухнекачествена храна от внос и резултата е налице
4
8
 
6
 
! Отговори
преди 3 месеца
цяла софия трябва да е зона, за да се разкарат повечето таралясници
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам и кв. Гео Милев. Паркирането е безобразно, има хора с 2-3 коли, които не се движат, всички от близките магазини идват на работа с колите си и за живущите няма места.
2
14
 
5
 
! Отговори
R преди 3 месеца
Истината е че от както има зона в моя квартал (Лозенец) нещата се подобриха. Сега от известно време пак почна да става натоварено защото очевидно таксата е ниска. Но тези които са против са тези по няколко трошляка на улицата които нито ги карат нито продават, но има коли. Ако искате да сте европейци започнете да живеете по правила. Като ти е скъпо - ще се движиш с обществен транспорт
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вземете да глобявате наглеците по кварталите които паркират безобразно, да сложихте колчета но те си продължават да паркират там до тях. При 3 такива нарушения за годината без книжка и толкова.