Шофьорите изнервени, без градски транспорт в София в четвъртък

Исканията им за увеличение на заплатите не са чути
16 яну 2024 10:08, Нели Христова
49

Служителите в столичния градски транспорт са готови на протести. Исканията им още от края на миналата година не са чути. Те настояват за 30% увеличение на заплатите.

"Търпението на колегите от градския транспорт привърши още преди Коледа. Бяхме обявили, че ще правим протест и по коледните празници, но успяхме да преценим, че не е хубаво да натоварваме гражданите и гостите на столицата по време на празниците, но вече след тях няма как да удържим напрежението в транспортните дружества както в София, така и в страната. Затова в четвъртък първо излизаме на протест в София, а после и в други градове на страната", заяви инж. Александър Шопов от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ в студиото на "България сутрин".

По негови думи гражданите на София трябва да бъдат подготвени, че ще останат без градски транспорт по време на протестите.

"Колегите са много изнервени, нямат вече никакво търпение. Няма нищо, което да се е случило от разговорите ни преди Коледа. Имаше едно постановление на Министерския съвет, което покри част от разходите на "Метрополитен" за охрана, но те са абсолютно недостатъчни за увеличение на заплатите", допълни инж. Шопов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ниските заплати са довели и до недостиг на кадри в сферата, като освен шофьори, липсват механици, инженери, и обслужващ персонал, което води до твърде много извънреден труд.

"В случай, че няма желаещи да започнат работа в градския транспорт, е очевидно, че нещо не е наред и те са заплатите и условията на труд", категоричен е инж. Шопов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям смях с тези шофьори.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 33. Клипчето за този робот а качено октомври 2018 година - https://youtube/watch?v=vFCFKAunsYM . Вероятно вече е усъвършенстван. Има вече и роботи зидари, както и огромни 3Д ринтери за строеж на сгради по зададен проект.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отивайте пред американското посолство и искайте с плакати прогонването на посланика крадец от България.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знаем колко ви е заплатата, но държавата се управлява в момента от национални предатели и дилетанти. Те си мислят, че ще режат оттук-оттам и ще угаждат на чуждите си господари за войната в украйна -- вие тези неща схващате ли ги ? Имаше едни строители на магистрали, които протестираха за неплатени заплати след последното правителство на разбойника борисов. Тогава им казахме да отидат пред къщата му в банкя и там да си ги искат. Вие може би трябва да отидете пред американското посолство.
38
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Какво се назлъндисват ,я да пернат една стачка от една седмица и готово Другото е тинтири минтири
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви 30%? Трябват им 100% увеличение. Инфлацията е 100% те като са почнали работа Масово ги наемат на договор за 5г задължителна работа щото те обучават за ватман, инак как ще станеш ватман то няма школа за такива. Предлагат ти заплата Х лева и ти смяташ че е добра, после за 1г инфлацията вдига цените на всичко със 70-100%. Аз не знам те с 30% как ще се оправят. Ако са смятали да живеят с онези пари преди инфлацията сега им трябват двойно. Аз 4 пъти смених работа за да взимам х2 от инфлацията
36
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
При 1000 лева начална заплата как да не протестират?
35
0
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 месеца
Управлението на превозно средство с превоз на специфични товари и пътници, и евентуални ремаркета е високо квалифициран труд. Искат се лицензи, курсове, и разни други неща.
34
8
 
1
 
! Отговори
dl преди 3 месеца
Много неща тук са сбъркани.Поставят се критерии,които трябва да покриеш,като се докажеш,тогава ще имаш претенции за заплащане.А тук какво става?Дайте ни пари,пък ние ще видим как ще работим.О,такива филми не трябва да има.Това е мнението ми.И това не важи само за транспорта,също за държавна администрация,полиция,съд,образование и т.н.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прави са хората. Едно общество е развито, когато предлага повече лично време на всеки индивид. Тоест ако бачкаш по 12 часа на ден 6 часа в седмицата, това не е живот. Максимално свободно време означава свобода за човек да се развива като личност, да осъществява себе си. А това е смисълът на живота.
32
8
 
20
 
! Отговори
Хейт преди 3 месеца
Само който не се е возил в градския транспорт може да подкрепя шофьорите. 4 бона за какво? Да ти затварят вратите като доближиш автобуса, щом видят, че бързаш? Или че псуват нещастни старци и майки? Толкова са жалки и комплексирани.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Роботите щели да заместят хората и шофьорите. И ние по цял ден да лежим и роботът да прави всичко. Да, бе, да. Те не могат да направят робот, който да изкачи 10 стъпала. Много яко лъжат народа с тези роботи. Напротив, никакви роботи няма да дойдат, ами още по-брутален капитализъм и човешка експлоатация. Но народът кълве на всичко, което чуе.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо почват да махат програмистите. Ще останеш без работа.
29
14
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Тия какво, още малко ще искат и колкото мен да взимат? Няма го майстора, да сте учили!Да си траят и да не се обаждат, защото роботизираният транспорт иде до десетина годинки, и всички тия мрънкачи ще се молят с крокодилски сълзи за каквато и да е работа, без значение за заплащането. финансовият интерес казва, че роботите не мрънкат, не смърдят на чесън, не пускат чалга, не си пускат фалшиви болнични, не крадат нафта, не реват за заплати и не излизат в отпуск. Малко им остана.
28
0
 
17
 
! Отговори
Геврекаджията преди 3 месеца
А, ще можем ли да караме в бус лентите, след като няма да има градски транспорт в четвъртък?
27
6
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
Добре е да се разговорим с работещи там. Е, аз имам познати. Всички са категорични, че ,, спаси София" в момента съсипва транспорта още повече. Почиват по 3-4 дни в месеца. Мерси за такава работа. Моя труд при това състояние на нещата ще го оценя на 15 хиляди най-малко. Дори и 20К. За 1830лв. щат не зная да има някой нормално мислещ и да работи там.
26
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 24 : Не, не са. Ако искат повече - учене и квалификация. Уменията им сега струват толкова. Това заплащане покрива нуждите им.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Айде да не прекаляваме, чак прокълната.
24
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема не е заплащането, просто държавата изчерпва човешкия потенциал във всички сфери, нито един нормален човек не иска да живее на тази прокълната територия.
23
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Високите заплати са напълно оправдани. Условията, при които работят шофьорите са тежки.