Терзиев: Ако няма СОС, ще се работи с миналогодишния бюджет

Той уточни, че се говори за временен председател на СОС
26 яну 2024 07:00, Анисия Иванова
56
Терзиев: Ако няма СОС, ще се работи с миналогодишния бюджет
Снимка: БГНЕС

Ако няма Столичен общински съвет (СОС), рекордният бюджет ще трябва да почака малко и да работим с този от 2023 г., заяви на брифинг кметът на София Васил Терзиев. Снощи се проведе обществено обсъждане на бюджета на Столичната община в СУ "Св. Климент Охридски".

Той уточни, че средствата не биха били 2,5 млрд.лв., какъвто е бил бюджетът за миналата година, тъй като немалка част от парите са по европейски програми, каквито няма да има през тази година. Това е едно от перата, по които има намаление, коментира кметът. Той посочи, че ако се работи с миналогодишния бюджет, той би бил около 2,3 млрд.лв.

Терзиев подчерта, че бюджетът на София за 2024 г. е рекорден – 2,574 млрд. лв., спрямо 2,564 млрд. лв. за миналата година "Като в тазгодишната сума не се включват стоте милиона, които са по проекти от държавния бюджет, където сме много доволни от съвместната работа с районните кметове", каза той и допълни, че са предадени 109 проекта.

По повод вчерашния пореден неуспешен опит за избор на председател на СОС Терзиев каза, че продължава да се търсят различни формули за излизане от текущото положение. Трябва да приемем бюджет, да приемем икономическата рамка на транспорта, за да могат да бъдат уважени исканията на служителите там, трябва да се вземат редица други решения, които са със санкция на СОС, подчерта Терзиев, цитиран от БТА. Той напомни, че изтичат мандати на надзорните съвети на различни дружества. Вече започва да има все по-дълбоки проблеми, каза кметът.

Според него предвид поляризацията, която има в целия политически спектър, всички натрупани проблеми, не е лесно постигането на консенсус. Все повече всички вървят към сближаване около идеята, че проблемът трябва да се реши в следващите дни, подчерта кметът Терзиев. Политическото позициониране трябва да мине на втори план и нуждите на гражданите на София трябва да вземат връх. Разбирам страха, че "ще бъда обвинен в сглобки и заварки", но най-важното е да имаме страх, че не можем да си изпълним задълженията към гражданите, каза още столичният кмет.

Терзиев уточни, че се говори за временен председател на СОС. „Далеч съм от това да има единомислие между критична маса хора в Общинския съвет по ключови политики, теми, за да можем да имаме управленско мнозинство. Но докато стигнем до този момент да има управленско мнозинство, ние не можем да спираме развитието на този град“, категоричен е той.

Столичният кмет добави, че няма да спрат да бъдат политически опоненти и да има здравословни търкания между СОС и администрацията, но въпросът е, че поне ще има функционален СОС, който да работи с администрацията. „Както г-н Контрера каза – да имаме място, където да се сборим политически, защото в момента ние такова нямаме“, посочи той.

Терзиев коментира и какво се случва с Драгалевския лифт. „Ако очаквате да видите 100 – 150 млн. евро в Бюджета на София за 2024 г. за лифтова инфраструктура, колкото е оценката на специалистите, че би струвало да се изградят – няма ги. Няма съгласие какъв е пътят“, заяви той, като съобщи, че предстоят срещи с „Витоша ски“, с други заинтересовани страни, за да може и по този проблем да бъде отбелязан някакъв напредък.

Кметът на София припомни, че едно от големите обещания по време на предизборната кампания беше „да върнем Витоша на гражданите“ и по един, или друг начин, подчерта той, това ще се случи.

Терзиев обясни, че всеки месец до края на мандата ще продължи да оставя един лев за себе си, а останалата част от заплатата си ще продължи да дарява за каузи, като целта е по-широката общественост да бъде запозната с различни каузи, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват.

Според него е наложително кметските заплати да бъдат увеличени. „Ако искаме достойни хора да управляват качествено тези 2,5 млрд. бюджет и още милиарди в общинските предприятия, трябва да се преосмисли концепцията за това колко плащаме на тези хора, които носят тази отговорност, ако не искаме те да бъдат корумпирани, ако не искаме те да взимат решения под влиянието на външни интереси, а не кое е най-добро за гражданите“, заключи Терзиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да се кара с миналогодишния бюджет, но СОС е и контролният орган за дейността на отделните служби в столицата. Имайте предвид, че Боце Б. 14 години управлява София, напълни администрацията със свои кадри и сега е твърде вероятно тези чиновници и служби,както и изпълнителските и обслужващите фирми да дават отпор на ПП. Като начало блокираха дейността на СОС. ББ и Пеевски ще ви пречат навсякъде.
36
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 2 месеца
2,3млрд... колкото -толкова...ако сте толкова надеждни и прогресивни с 1млрд също ще се сравите ;) като се боко на власт(март месец)... ще падне софия...
35
1
 
0
 
! Отговори
Точно Бате точно преди 3 месеца
До ПРОМЯНА БАТЕ!Точно бате, за това ГЕРБ и БСП спъват прогреса за да може такива като теб да си кажат, ами то преди беше по-добре а сега е по-лошо. Но без да виждат как собствените му избранници са тези слагащи пръта в спиците на това той и децата муъ да живеят по добре. Ако опозицията рекламира как ще работи а реално ре работи и пречи и те кара да си по-беден и от преди... е ти си знаеш Бате.
34
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Избирателя е прекалено хм./.. за да види че опозицията работи срещу София. Срещу това да има промяна към по-добро. Но това, че ще дъшаме мръсен въздух, няма да има достатъчно детски градини и училища, ще застроим всичко и София ще продължи да е гадно мясти е ОК явно за избирателя. Той не иска избраните от него да работят защото видиш ли с данъците си им плаща заплата. Той иска да не го крадат. А те не искат да работят ако няма далавера за тях и за това блокират СОС - не са им обещали далавера
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами бюджета е същия, Терзиев защо кряка?
32
2
 
3
 
! Отговори
ПРОМЯНА БАТЕ! преди 3 месеца
АБЕ ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНИ ОТ ЮМРУКА НАСАМ АМА КЪМ ПО-ЛОШО.
31
0
 
7
 
! Отговори
баси преди 3 месеца
и всичко това заради амбициите на онова лигавото борислава бонева
30
3
 
7
 
! Отговори
ПРОМЯНА БАТЕ! преди 3 месеца
УЦЕЛИХМЕ С КМЕТ - ТРИ МЕСЕЦА НИЩО НЕ ПРАВИ! ТАТЕ И МАМА ОТ ДС ДА ПОМАГАТ С ВРЪЗКИ, ЧЕ ПА СЕ УСААМЕ.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде в СОС да се взимат в ръце най-накрая. Васко Маслото има 5 милиона да избива. Времето тече
28
2
 
4
 
! Отговори
Което него самия преди 3 месеца
не го бърка, понеже схемите трябва да тръгват вече, колко месеца минаха, а още не си е върнал 5-те милиона от кампанията.
27
3
 
4
 
! Отговори
Божил Божилов преди 3 месеца
Другарю Терзиев върнете моля Паметника на Червената Армия Освободителка на мястото,на което беше и ще получите подкрепа от страна на избраните от нас червени съветници.Възможно и на тези от ПП Възраждане.София е била и ще бъде крепост на левите сили.
26
3
 
9
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
Терзиев , нищо не става от хора получили всичко наготово и мислещи че могат да управляват столицата както собствената си дирма! Затова незабавно оставка и нови избори!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 42 Еконтий яко ги сече промяната с постовъв фейсбук, че за нишо не стват и за мошенници
24
0
 
3
 
! Отговори
ала-бала преди 3 месеца
Много сходни неща откривам при теб със " сподяването " на ПП с деда Еконтий , ама оня се оказа голем тарикат , набръже проумя глупостта им , врътна си там туй-онуй и от тогава не се чува по темата политика .
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя няма търпение да почне да краде
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ако има адекватно решение на съда няма да има връщане на едни пет милиона , " инвестирани " в изборната ти кампания , ойде и " заплатката" от едно левче дето остана от " даренията " и ДС-то ойде да му търсят друга деятелност американците .
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подай оставка и нови избори, вече се видя , че нищо не стваш, освен розпонита и вещици на коледа
20
3
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
Васето съвсем скоро ще влезе в тоалетната на историята. За нищо не става
19
3
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Терзиев? Увеличете си снимки на тоя и ще видите типични арабо-турски черти. Устните ми мязат на повредени срамни устни. Гнусен грозен палестинец от рода на иранеца Фреди Меркюри.
18
6
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Раздавайте кинтите ве ченгесари, пазите ги само за фирмите на Бойко и Делян!!!Агент Бренда Грейс!ЦРУ!!!