СОС заседава по нощите: Хекимян: ПП-ДБ-СС абдикираха

ГЕРБ се върна във властта, контрира Борис Бонев
47
СОС заседава по нощите: Хекимян: ПП-ДБ-СС абдикираха
Снимка: БГНЕС

След над 12 часа работа, около 23 часа в четвъртък, приключи заседанието на Столичния общински съвет (СОС).

За да бъдат избрани зам.-председатели на Съвета, както и съставите на комисиите, съветниците удължиха дебатите си. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. Пред Нова телевизия общинските съветници Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Борис Бонев от ПП-ДБ-СС коментираха случилото се снощи.

"Това, което се случи снощи, беше безпрецедентно и изключително срамно за Столичния общински съвет", каза Антон Хекимян. По думите му от ПП-ДБ-СС са абдикирали и показали неспособност да управляват София.

"През последните три месеца столицата е заложник на властовите амбиции на Борис Бонев, на договорките му с Васил Терзиев и на слабото и немощно управление на ПП-ДБ-СС", посочи още общинският съветник от редиците на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ-СС имала „сериозни съмнения” за легитимността на среднощното заседание на СОС, подчерта от своя страна Борис Бонев. "По правилник ние имаме право да заседаваме до 19 ч., а снощи приключихме в 21:30 ч.", подчерта общинският съветник. По думите на Бонев от ПП-ДБ-СС са били готови да преговарят за ключови комисии и с ГЕРБ-СДС, и с БСП.

Според него ГЕРБ отново са се върнали във властта, въпреки загубата на изборите.

Късно снощи Бонев написа, че "ГЕРБ, БСП с помощта на по-малките партии - отцепилите се от "Възраждане", "Синя София", ИТН и ВМРО са превзели общинския съвет". "Това е новото мнозинство. Мнозинство, което явно ще цели статуквото да се запази. Явно ще цели далаверите на ГЕРБ да не бъдат извадени на светло. Явно ще цели предстоящите смени на директорите на общинските дружества с изтекъл мандат, да са след нагласени конкурси", написа още Бонев и добави: "Нашата група направи огромни усилия и компромиси, за да работи общинския съвет. Но гражданите на София със сигурност не гласуваха за това най-важните комисии, през които минават докладите за най-високи суми да бъдат контролирани от ГЕРБ. А това се случи благодарение на всички други в СОС. Срам и позор!

На снощното заседание на СОС Карлос Контрера от ВМРО пръв внесе в деловодството доклад с предложения за състав на комисиите, който бе поставен за обсъждане и гласуване.

Общинските съветници от "Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)" предложиха след избора на петимата зам.-председатели въпросът за състава на комисиите да се отложи за следващо заседание, но всички останали политически сили в съвета се обединиха въпросът да се гледа веднага.

При гласуването "за" бяха 33-ма съветници - от ГЕРБ-СДС, БСП, "Синя София", четиримата отцепници от "Възраждане" и Контрера, имаше един "против" и един "въздържал се". "Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)" не участва в гласуването, защото съветниците напуснаха залата преди това.

В доклада на Контрера бе заложено ГЕРБ-СДС да получи председателското място в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, и комисията по обществен ред и сигурност. За тях е и комисията за младежта и спорта.

За БСП са транспортната комисия, комисията по здравеопазване и тази по местно самоуправление и нормативна уредба ( правна), както и тази за връзки с гражданското общество.

"Има такъв народ" взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, както и комисията по опазване на околната среда.

За "Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)" остана комисията по международно сътрудничество и европейски програми. В доклада на Контрера се предвижда още една - за борба с корупцията, но от "Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)" си направиха отвод с аргумента, че не е уведомен съветникът, предложен да я оглави.

Броят на членовете на ключовите комисии бе увеличен - на 13, на 15 и 17 души, съобщава БГНЕС.

Както е известно, в четвъртък по обед СОС избра за председател Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България" („Спаси София“). Петров ще е на поста временно - до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
4
 
! Отговори
Истината!!! преди 2 месеца
ГЕРБ пак действаха подмолно и разпределиха "Баницанлта" тайно зад гърба на ПП-ДБ-СС!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Кире преди 2 месеца
Гуд гейм. Парата цвят няма:)
17
0
 
4
 
! Отговори
СОС преди 2 месеца
Софиянец От скоро Софиянец Софиянец От скоро Софиянец Софиянец От скоро СофиянецСгодихме се От скоро Сгодени
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Корумпирани били гербавите. Ами бонка да обясни за маййккаа си и измамите с министерство на здравеопазването, комсомолеца да обясни как с пари от ДС се прави ит фирма. Промяна може само от чисти и некорумпирани хора. Сммрааадд
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брей толкова злоба и пр.стотия в коментарите.. това е писано или от бонева или от гаджетата и. Да върви да снима плочки и ремонти
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срамът е за софиянци,че отново заложиха на крадливата герберски шайка.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еднорога се пука от яд, колко коментара изплеска и вече и сам си говори да имитира.
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наркоманите от ппдб кога ще бъдат привикани да си изпеят дилърите? Защо спонсорите им са в Дубай, а Интерпол ги търси? Защо не е започнало разследване в кои и колко фондации и нпота се подвизават и не е ли това конфликт на интереси? Защо не се проверяват доходите им, защо журналистите ги обслужват и крият че се занимават с нелегални криптовалути, офшорки, наркотици и всякакви дейности извън закона, защо няма журнслистическо разследване за връзките им със псевдосъдебната система?
11
2
 
10
 
! Отговори
Шебек преди 2 месеца
Че кой гласува за ВМРО...
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно е, че ГЕРБ пак ще крадат.
9
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престъпниците на ппдебилитета изобщо не трябва да са там, а в затвора.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мама Златка към Хекимян-Не искам да си кмет.Искам снаха....
7
9
 
13
 
! Отговори
Анти Трол преди 2 месеца
Ей все реве таз Мис Бони! Много иска да управлява! Направо получава наводнение при тази мисъл!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А заплатите са убавки
5
0
 
17
 
! Отговори
Как да бъде решен преди 2 месеца
този проблем? Унищожаването на обществена собственост енаказуемо. Затова е редно, обитателитена някогашните Виетнамски общежития или да ги платят, или да бъдат заставени с техен безплатен труд да изградят същите сгради като онези, които съсипаха. После в тези сгради да бъдат настанени млади семейства с повече от едно дете, но само при условие, че и двамата родители имат минимум средно образование. Ако на веселия етнос това не му харесва - границите са отворени, Индия ги приема да се изселят там!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да престанат да се глезят, а да проведат веднага едно допитване до хората, които живеят в съседство с мястото, където доскоро се намираха така наречените Виетнамски общежития. Да се проведе референдум на тема дали тези хора са съгласни на същото място да изникне ново ромско гето, построено с парите на данъкоплатците като дар за онези, които за 30 години съсипаха предишните сгради, които се намираха там!
3
0
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Така е, но и другите не са по-добра стока, за съжаление. Картофка дари на един екзотичен възможността той и хората му да вилнеят из Централните софийски гробища и да се обогатяват, зверски изнудвайки опечалени хора, особено ако те са самотни и наивни или безпомощни старци. Така тя се отблагодари на онзи, който й осигури гласовете на своята махала. Сега новите общински шефове се готвят да ухажват същата част от електората, като с наши пари построят нови жилищана онези, които съсипаха предишните.
2
5
 
10
 
! Отговори
ядосан преди 2 месеца
Пак един *** (Контрера) такова такоовата на София. Герб пак на власт.
1
0
 
13
 
! Отговори
Сума ти време преди 2 месеца
не можаха да се разберат кой да им е председател. Сега пък се цупят относно разпределението по комисии. А въпрос от жизнено важно значение стои на дневен ред - СЪГЛАСНИ ЛИ СА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ с техните пари да се построят нови жилища за онези, които преди около 30 години получиха такива в много добро състояние след заминаването на виетнамците, но за три десетилетия успяха да ги съсипят до такава степен, че се наложи да бъдат разрушени? С какво тези същите заслужиха да им се дарят нови жилища?