Ще намери ли място Националният исторически музей в центъра на София?

Според Станка Желева ЦУМ е подходящ за целта
51
Ще намери ли място Националният исторически музей в центъра на София?
Снимка: БГНЕС

Националният исторически музей да бъде изграден на централно място, на достатъчно голяма площ и с вдъхновяваща съвременна експозиция. Идеята е на художника и дъщеря на президента Жельо Желев - Станка Желева и Мартин Иванов – историк, бивш министър на културата и посланик.

Ние сме годи с нашата история, но същевремнно сме неисторично общество. Отбелязваме празниците като пореден почивен ден. Историята се възприема като нещо, което декларативно трябва да покажем, без реално да осмислим колко по-различни сме, благодарение на нея. Това каза в пред Нова телевизия Мартин Иванов – историк, бивш министър на културата и посланик.

„Нашата цел е да помогнем българите да се сдобият в подобаващо място, в което да се запознаят те и чужденците с нашата история. Не е целта да преместим НИМ, а да се пводигне темата, че е крайно време обществото да се сдобие със символи на държавност, които да ни даде необходимата национална гордост ”, уточни той.

Според Станка Желева в България няма един голям, модерен исторически музей, в който да се влезе и да се види невероятната ни история. „По българските земи са открити много следи от различни цивилизации и култури. В България е открито най-древното злато в света. Всичко това, трябва да бъде показано и разказано”, добави тя.
Желева уточни че ЦУМ може да се превърне в добро място за такава инициатива. „Този комплекс е много подходящ за музей”, добави тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: музейЦУМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Продадоха го за 1 лев този ЦУМ. Безумие. Беше собственост на българите, на всички българи.
40
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Абсолютно е права дъщерята на Желев. А молове има вече прекалено много и повечето са празни от клиенти. С музея може да се събират такси от туристите, за да се поддържа този евентуален национален музей!!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
По болшевишки преди 2 месеца
Болшевишките най обичат да се разпореждат с чужда собственост . Станке дай пример , дари първо ти всичко което имаш , тогава призовавай другите да даряват .
38
0
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 2 месеца
В централната част на всяка европейска столица има подобна внушителна сграда символ на правосъдието. Съдебната палата в София е била много добре планирана и изградена някога. Каприз на чалмосаната правешка "принцеса" беше заграбването на предната част на това здание, за да се пренесат там част от най-ценните ни музейни експонати. Правилно беше Съдебната палата да възвърне предишната си цялост. Сграда, достойна за Национален исторически музей можем да си изградим или да преустроим ЦУМ.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сградата на ЦУМ трябва да се вземе от ръцете на свиневъда. Държавата е по-силна от всеки пишман-бизнесмен, дори той да се е награбил с много пари през мътните времена. Нужна е управленска воля и топки. Той може да иска баснословна цена, но може и да продаде сградата за толкова пари, за колкото му кажат. После може пак да имаме огромен магазин, какъвто подхожда за центъра на европейска столица, но можеи да се преустрои в музей.
36
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 2 месеца
Правилна забележка правиш. Този чужд, изкуствено внесен през последните години в страната ни Ориент, трябва да се изрине от центъра на София. Живея недалеч от пл."Славейков", но вече много рядко минавам по бул."Мария Луиза" точно заради тези. Преди няколко години, преминавайки с кола оттам видях, че градинката пред банята като в квартално игрище в гето. Играеха футбол индивиди с близкоизточни физиономии на възраст от 10 докъм 45 г, с дивашки крясъци и облекло като на хора от гето.
35
0
 
2
 
! Отговори
ЦУМ беше изграден преди 2 месеца
като търговски център, който за времето си - 50-те години на 20-и век - е най-големият и най-внушителният на целия Балкански полуостров. Не биваше да се дава в ръцете на човек, който не е подготвен да бъде бизнесмен от определен мащаб, но по времето на нескопосния преход бяха направени и други подобни грешки. Най-вече защото властта все още беше в ръцете на нискообразованите мандраджии и разглезените им потомци. Дори и днес ЦУМ може да бъде отличен МОЛ, но би могъл да бъде преустроен като музей.
34
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 2 месеца
Станке , къде си ръгнала през лай на та ? ЦУМ е собственост на сфинаря от Филибето !
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"На мястото на паметника на съветската армия би могло да се построи сграда за НИМ. "/// Геоложките проучвания на градинката, дето вече ги правят, да не мислиш, че са за да ти построят музей? Ха!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо да питат в американското посолство, че то вече без разрешение от там и до тоалетна не ходят!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Телефонната палата е прекалено малка, а ЦУМ можеше да си бъде мол, какъвто и беше - най-големият подобен мазагин на Балканите навремето. Така можеха да спестят строежа по един от тези "търговски центрове", ама къде ти. А мавзолеят, климатизиран и идеален за хранилище на галерията, можеше да се ползва от нея за съхранение на картини, но нали сме все вресливи "борци за свобода". И градинката на ПСА сега ще я застроят вероятно с поредните небостъргачи, пак благодарение на кресливите "демократи".
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Историческият музей някога беше в предната част на Съдебната палата, а съдът беше отзад. За музея се влизаше там, където са лъвовете и стобора сега. После обаче съдиите решиха да си вземат цялата сграда, надписаха я, оградиха я, а музея го пратиха на мммм, в Бояна. Сега пак в центъра да бъдел. Той и Военно-историческият музей беше в центъра, до НДК, но и там го направиха съд. Извод: Съдебната система *** всички централни места, а музеите кучета ги яли.
29
5
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 2 месеца
Защо ми изтрихте коментара за най-старата екскурзоводка в България която работи в музея- Агнеса, на 72 година????? Писах че е срам такъв екземпляр да работи в музей с национален характер
28
0
 
7
 
! Отговори
Откраднаха преди 2 месеца
Всичко и сега няма сгради и терени за важни държавни сгради като НИМ. Парковете и градинките не са разумно решение. Телефонната палата е малка част от една от най-скандалните "приватизациинни сделки". За двеста милиона "продадоха" БТК с хиляди безценни недвижими имоти, един от които беше Телефонната палата. Отделно цялата инфраструктура, която се ползваше и от военните и разузнаването, но то ние отдавна нямаме национална сигурност...
27
3
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 2 месеца
На мястото на паметника на съветската армия би могло да се построи сграда за НИМ. Мястото е подходящо и като размер и като разположение. Между другото, да се замислим за състоянието и на НХГ - Двореца. Скоро я посетих. Тя е в плачевно състояние. Омазана е от всякъде, а половината от картините не са изложени. Един господ знае защо!
26
1
 
5
 
! Отговори
Телефонната палата преди 2 месеца
Наскоро беше продадена от Божков на друг хазартен бос на доста изгодна за купувача цена. Там е идеално място за НИМ. Самият Божков за да прави частен музей купи телефонната палата. Можеше държавата да го купи или най-добре изобщо да не е беше приватизирала. ЦУМ от десетилетия стои празен, защото Гергов прави там оргиите си и корупционните си сделки ала Осемте джуджета. Не би го продал за под 200 милиона евро, нищо че го "купи" от държавата за две хиляди лева или нещо подобно!
25
1
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
Директорката на музея Бонка Петрунова го е направила на семейна ферма- на хранилката на държавата работи тя, двамата й сина и двете й снахи. Всичките археолози, всички вземащи държавни пари за разкопките си. Това ако не е конфликт на интереси, то какво е тогава?!?!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди да коментират за ново място, да коментират за остарелия начин на управление. В музея непрекъснато има вътрешни сблъсъците между археолози и историци, но липсват хора с ясна маркетинг стратегия. Така е като управителното тяло е само от археолози които се чедят как по-бързо да отидат лятото да копаят и да остават музея без управление
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв художник е въпросната станка? Къде са картините,които е нарисувала? Тя не живее в България,вее си фустата някъде из Европа и се опитва да събира лаври на гърба на баща си. Явно става пак въпрос за заграбването на едни милиони от изстрадалият ни и умиращ народ. За каква история говори тази,след като е от групата на безродниците,които оплюха всичко родно?! Нямат свършване комунистическите отроци,които унищожиха държавата ни!!!
22
3
 
9
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
Според мен строежа на стадионите в селата с по 10 човека са абсолютен приоритет.