Митрофанова празнува в София, от ПП искат Терзиев да забрани честването на Деня на Съветската армия

Кметът обаче ги прати при МВнР
22 фев 2024 13:30, Нели Христова
253

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вчера посланика на Русия Елеонора Митрофанова получи разрешение да отпразнува Деня на Съветската армия. Позволението бе дадено от кмета на София Васил Терзиев, а това разгневи ПП. В изявление те настояха Терзиев да забрани събитието, а той им отговори да отидат пред МВнР.

"Нашата политическа декларация е израз на почит и солидарност с борбата на Алексей Навални, който беше показно убит от режима на Путин. А примерът на неговата непримиримост стана по-силен от всякога. Същевременно, разбираме, че точно днес в София ще честват убийците му - представителите на този режим, който избива най-смелите си синове, избива украинския народ и нашите сънародници там, режим, който обяви България за неприятелска държава, а самият той е обявен от Европейския парламент за терористичен", пишат в изявление ПП и продължават:

"Обръщаме се към кмета на София с призив да използвате своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на "Деня на защитниците на отечеството" или ден на Съветската армия, се казва в декларация на ПП-ДБ в Столичния общински съвет."

"Тъй като този акт е насочен към насилствено изменение на конституционно установения ред и срещу териториалната цялост на нашата натовска и европейска държава.

Сред мрака на тоталитарните режими понякога блесва краткотрайна, ослепителна искра на храброст и достойнство - искра толкова озаряваща, че няма как да бъде подмината и невидяна от целия свят. Такава искра е Алексей Навални.

Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-смелите и достойните ѝ съвременни защитници, но най-черен е той за самата Русия, която изгуби всеотдаен и смел патриот, който обичаше истински своя народ, заявяват общинските съветници.

Той искаше Русия, такава каквато всички ние я искаме – демократична, свободна, мирна и невойнстваща държава. Затова и режимът на Путин го уби.

Преди това той уби Анна Политковская, Борис Немцов, Сергей Магнитски и хиляди дръзнали да изразяват свободна от властта позиция, или просто станали „неудобни“.

Днес свободните хора по целия свят се прекланят пред Навални и гледат с гняв и презрение към Кремъл и тази Русия, която нападна независима Украйна и с години убива деца, жени и цивилни граждани без да признава международни договори. Тя убива и унижава и своите синове и техните семейства и ги праща за пушечно месо заради имперските си интереси.

Ние не можем да останем безразлични към съзнателната саможертва на Алексей Навални, която е поредното, но най-ярко изобличение на режима и слабостта на Путин - управляващ с насилие, издевателства, убийства и страх.

Ние, представителите на гражданите на София, сме длъжни да застанем на страната на демократичния свят, в който животът и човешките права са най-висша ценност. Да продължим да подкрепяме с всички възможни средства украинския народ, който защитава буквално и нашата независимост и право на самоопределение. Длъжни сме да помогнем и Русия да тръгне по пътя на свободата и да се възстановят мирът и благоденствието на Европа.

Това убийство ни засяга и ангажира лично. То демонстративно показва, че Путин ще настъпва дотам, докъдето цивилизацията отстъпва. Не трябва в нито един момент да забравяме, че най-питателната храна за злото е страхът и бездействието. Не трябва да забравяме, че хиляди политически преследвани, казали и дума срещу режима са в затворите и лагерите в Русия и над тях тегне същата заплаха.

България е една от държавите най-обилно “обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот. Жалоните на зависимостта доминират в нашата европейска столица до степен, че една от най-централните улици носи името на отговорния за убийството на нашия най-ярък борец за национална независимост - Васил Левски.

Ние, столичните общински съветници, сме длъжни решително и целенасочено да покажем, че заставаме на страната на Доброто – нашият избор е свободата и мира, и искаме същото за ползващата българската азбука Русия.Поклон пред Алексей Навални! Памет за смелостта и съпротивата му", се казва още в декларацията. "

Отговорът на Васил Терзиев не закъсня:

Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев пред журналисти на „Московска“ 33.

Запитан защо не е забранил провеждането на деня на съветската армия, който се провежда в квартал „Лозенец“ и декларацията на ПП-ДБ по темата, кметът обясни:

Тука има много сериозно неразбиране, ако някой иска да протестира – да отиде пред МВнР. В нота от там пишат: „моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша.

Терзиев беше категоричен, че е заявявал позицията си за това къде е Русия и къде е Украйна не веднъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смърт на фашизма!
222
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Анонимен 220: Само където преди ВСВ и слаед нея избитите от комболшевизма и най-вече от сталинския такъв с решаващата помощ на червената съветска армия са много повече в сравнение с избитите от нацистите (голодомора в Украйна и Поволжието, ГУЛАГ-ите преди ВСВ, ГУЛАГ-ите след ВСВ...).
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За фашистите съветската армия е най голямо зло, нормално е да има реване и сап оли във огромни количества.
220
2
 
1
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Вова Шаломович и неговите приятели руските олигарси Авен,Чорни,Милер,Ротенберг, Абрамович,Микелсон,Дерипаска, Мордашов и Фридман са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
голямо празнуване ще да е било
218
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вън руските нацисти от България!
217
3
 
6
 
! Отговори
Раша ни е враг Н1 преди 2 месеца
Който не го разбира е zле! Искат ни Черноморието цялото!
216
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарение на съветската армия днес в България има ЛГБТ общност, иначе цялата общност щеше да е включена в холокоста. Също така и почти целия български народ. Тия които мразят съветската армия, също са спасени от съветската армия. Мразете си спасителите, но не бъдете крайно неблагодарни към тях.
215
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТЕРЗИЕВ ДА ОБЯСНИ ЗАЩО ДОПУСНА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ФАШИСТКОТО ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ НАРЕЧЕНО ЛУКОВМАРШ. ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ЗАБРАНА НЕПОСРЕДСВЕНО ПРЕДИ ШЕСТВИЕТО НА НАЦИСТИТЕ И НЕ ОСИГУРИ НЕДОПУСКАНЕТО МУ, С КОЕТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗА НА КОИ СЪЧУВСТВА.
214
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За плиткоумниците ппдблгбт+: Не съм русифил, съветската армия е извършила много лошотии, но коя армия не е ? - Либерал-американската ли, Японската, отоманската, хитлеристката, фашистката, наполеоновата ли ? От армията добро никога не иде, но от съветската армия Европа се е ползвала, защото ако не беше тя, нацистите щяха да избият много повече невинни хора, преди дщнякой да успее да ги спре. Който не отчита това е празноглавец.
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
полската власт в Украйна. Той мобилизира масите с аргумента, че пет века православните рутени, към които принадлежи, са потискани от поляците католици. Казаците провеждат серия военни кампании, които постепенно освобождават Украйна от полска зависимост, но я поставят под руска. Успехите на казаците при Жолтие води, Корсун и Пилавци водят до признаването от страна на полския крал на Хмелницки за хетман на Украйна, но войната продължава, след 1653 1654 г. обаче инициативата посредством контраат
212
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е ,20 български калпака не е проблем.Нищо ново,дежурните ,че и Премянов се изтъпанчил и естествено другарката Светланка и няколко бабки и дядовци.Посланичката с няколко карамфилчета ,скромничко го дава!
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП само така си говорят, за камуфлаж.
210
6
 
4
 
! Отговори
Христо,горчиво кафе преди 2 месеца
Таз Мутрафонова - ЛДЛП ( л у д а д ъ р т а л е л к а п у т л е р с к а )
209
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БГ.ру цял ден пише за ОЧА и не написа нито един ред за клетата майка, на която варварите откраднаха трупа на сина й!! Гнус!! Гнус!! Гнус!!
208
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутро,фанова ще отиде ли да поднесе цветя на трети март, на връх Шипка?! Много се съмнявам!!
207
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както се почитат жертвите на комунизма така и на нацизма трябва.Не може само на едните.Нито нацизма искаме да се връща,нито комунизма.Все е фашизъм.Точка.
206
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаете,че в състава на съветската армия е била и украинската?Я кажете какво ви направиха,за да забравите,че Украйна беше близо 70 г. в СССР.Не са паднали от Марс.Ето това ме изумява вече 2 години.Елементарни неща не помнят повечето.На ковид ли се дължи тази загуба на паметта?
205
5
 
7
 
! Отговори
Мека София преди 2 месеца
А иначе кметчето можеше да забрани Луковмарш както са забранявали и предците му,но не можел да забрани МУтрофанова да си вее фустата.
204
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То празникът ще бъде съчетан 2в1 , и на гибелта на изменниците .