Заплатите в столичния градски транспорт се вдигат с 15%

От септември ще се търсят варианти за ново увеличение
12
Заплатите в столичния градски транспорт се вдигат с 15%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес заплатите в столичния градски транспорт се вдигат с 15%. Това е един от резултатите на постигнатото споразумение между столичния кмет Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите. В споразумението са предвидени и редица социално-битови мерки.

През януари работещите в градския транспорт излязоха на протест. Тогава те поискаха увеличение от 30%.

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обаче продължава да настоява да се търсят ресурси за още увеличение на заплатите, декларира пред БНР председателят ѝ Александър Шопов. Той напомни, че в споразумението е записано, че от месец септември ще се търсят варианти за ново увеличение.

"То няма как да се случи без помощта на държавата", обясни Шопов и отново настоя за стабилна политика на финансиране на градския транспорт от страна на държавата не само в София, но за цялата страна. Според него държавата продължава да е длъжник на работещите в транспорта.

"Ще проведем общи срещи с правителството, с финансовия министър, с министъра на транспорта, за да търсим варианти точно тези средства, които са за недофинансираните сектори, поне някаква част да бъде пренасочена за увеличение на заплатите на работниците в градския транспорт", каза той.

По думите му хората са по-спокойни, но очакват още действия за обещаното им и ново увеличение на заплатите от септември. Според него 30% увеличение е абсолютно адекватно. Синдикалистът отбеляза, че има и недостиг на персонал.

В предаването "Преди всички" Александър Шопов отбеляза също въпроса за санитарните помещения, които по думите му са в окаяно състояние. Той се надява още тази година да има първи стъпки в това отношение и подобряване на условията на труд. По думите му има такива помещения, които са ремонтирани, но има и доста, които не са. Според него трябва да се работи паралелно по всички теми, защото всичките са важни.

"Очакваме и апелираме Общинският съвет час по-скоро да приеме бюджета на София, защото той не е нито на кмета, нито на Общинския съвет, той е на софиянци", призова синдикалистът.

Той обяви, че във Варна днес ще се финализира аналогично споразумение на София с увеличение на заплатите. За Бургас също се търсят варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 3На село си броим стотинките. Не ни е лесно.
9
0
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Колко пъти ги вдигаха? Преди да почнат да индексират на минималната ли са били? Защото сега щата им става 2000 лева, а я индексираха сто пъти.
8
0
 
3
 
! Отговори
А при нас преди 1 месец
У Бургас кога?!??!. Кога ша стигнем американците демек софиянците.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е в София да са добре ,а провинцията да мизерства с 900 лева - Точно така! За да ми дойдете накрая в София да ми кацнете на наемчето, а аз да си се размотавам по Средиземноморието.
6
1
 
3
 
! Отговори
Шпек преди 1 месец
Малко е. Да возиш по цял ден тоя *** в трафик сравним с Карачи...
5
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
На село така ли я смятата инфлацията ?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е в София да са добре ,а провинцията да мизерства с 900 лева ..
3
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Крайно време е това дружество ( както и топлофикация и другите касички) да почне да се управлява като истинско такова , а не само да се чака на държавна хранилка. Има инфлация , трябва заплатите да са нагоре - ок , ама това да мине през увеличение на билетчето , а не през тупане на брашнения чувал
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При инфлация от 50 и повече процента...
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, сега вече въртачите на гевреци ще минават 5 бона.