Министърът обсъжда с граждани съдбата на Боянското блато

Юлиян Попов получи картина с рядка птица
25 мар 2024 07:45, Петър Бойчев
14
Министърът обсъжда с граждани съдбата на Боянското блато
Снимка МОС

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов се срещна вчера с гражданската група в защита на Боянското блато. Обсъдени бяха конкретни мерки за обособяването му като обществено достъпна екологична зона със защитен статут. Това се посочва в съобщение на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Гражданите подариха на Попов картина на крещалец - птица, вписана в Червената книга на България. Отправеното послание беше и министърът в оставка да "крещи" в защита на водния обект и неговото обособяване като първия екологичен парк на територията на София.

Адвокат Александър Колев, представител на инициативата за защита на блатото, припомни, че през миналата година активистите застанаха пред багерите и предотвратиха унищожаването му. „Участваме в съдебното дело, с което собственици на имоти обжалват обявяването на блатото като воден обект. Част от представителите на нашата гражданска група са обект на фиктивни прокурорски проверки и натиск", каза той.

Боянското блато беше обявено за воден обект от Басейнова дирекция „Дунавски район" през август 2023 г. и е единствената останала естествена влажна зона на територията на София, припомниха гражданите. Въпреки това вече бившият главен архитект на район "Витоша" Мирослав Русев одобрява виза за проектиране и разрешение за строеж на пет многоетажни сгради в терени, в които се намира блатото, отбелязаха те, цитирани от МОСВ.

В района са установени и документирани 118 вида птици. От тях 17 вида са включени в Червената книга на България, 92 вида са със защитен статут по Закона за биологичното разнообразие, а 50 вида имат международен природозащитен статус, посочват още екоактивистите, защитници на Боянското блато.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
10, преди 1 месец
те не са мързеливи, а некадърни. Ако нема пари в цялата работа, нема да се хванат. Само за пари се работи, не за благото на хората...
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направете го паркова зона с преминаваща рекичка, за да не е сухо, а на собствениците на земя, дайте подходящи заменки на друго място и всички да са добре!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писателчето много се раздвижи. Седя си вкъщи (Лондон) 9 месеца и от 2 седмици е в БГ. И започна с ПР акции. Сигурно се цани за някакъв пост след изборите. Иначе като министър на околната среда е пълна нула! И понеже никой не го хвали си обикаля студията и сам си се хвали човечеца. Жалък!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До мишкаря с #6, Цяла Белорусия, лежи върху блато, те как живеят според теб?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имахме планинска бистра река, бъкаща от пъстърви, раци, мряна, спряха водата изцяло от язовира горе, пресушиха реката и всичко измря, вкл. и едри и дребни животни покрай тях, които пиеха вода от реката или се хранеха с водни животни и жаби! За какъв ууууууй са ви избрали хората, ако не можете да се справите и въдворите ред в държавата? Дайте им подходящи заменки на собствениците, облагородете блатото като паркова зона и сте готови, мързели!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с комари и жаби се занимава управата, а народа гладен и озверипял
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СПЕКУЛАЦИЯ: ПРЕЗ СОЦИАЛИЗЦА В БГ КАДАСТЪР НЯМА(БУРЖОАЗЕН АНАХРОНИЗЪМ); ПРИ ОСВОБОЖДИНИЕТО Е БИЛО БЛАТО; ПРЕЗ 1997 Е ВЪЗСТАНОВЕНО??? НА СОБСТВЕНИЦИТЕ??? КАТО ЛИВАДА, ВЪПРЕКИ ЧЕ И СЕГА СЕ ВИЖДА, ЧЕ Е БЛАТО. ЯВНО Е СПЕКУЛАЦИЯ С ИЗМАМА ЗА "СОБСТВЕНОСТ"!!!... ЯВНО "СОБСТВЕНИЦИТЕ" СА РЕШИЛИ ДА ОСРЕБРЯТ "ПРИДОБИВКАТА" ОТ "ЧЕСТНАТА" ПРИВАТИЗАЦИЯ!!!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕкологКакъв "еколог" си ти лъжецо? Според теб, трябва да пресушим водните източници и убием всякаква флора и фауна? Във водите, не живеят само водни животни, на тези животни от горите, полята и на птиците, също им е необходима вода в районите им, за да оцелеят. В естествените блата, биоразнообразието е голямо и кипи живот, но видях на снимките, че вече са пресушили част от това блато от лакомия, дайте им обезщетение или заменки на собствениците.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли нещо, което още да не са осрааали строителите? Общината да плати имотите на собствениците или да им даде подходящи заменки от които да са що-годе доволни и да приключва сагата.
4
13
 
2
 
! Отговори
Еколог преди 1 месец
Какво има да се обсъжда някакво блато?! Грешка на природата, развъждаща комари и смрад! Пресушете го!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега министърът в оставка ще задели едни 500 милиона за проекта, както всичките му колеги в последните няколко седмици на власт. Нали трябва да оправят старините и на внуците си. Такова крадене Никога не е имало
2
0
 
11
 
! Отговори
предприемачО преди 1 месец
Ще го бетонираме, споко.......
1
1
 
6
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 месец
Нека си крякат жаби, к'во има да му се обсъжда?