Васил Терзиев: За 145 г. София продължава да расте

Дължим на града да бъде достойна европейска столица
Обновена: 3 апр 2024 12:04 | 3 апр 2024 11:58, Инна Ангелова
39
Васил Терзиев: За 145 г. София продължава да расте
Снимка: БГНЕС

По повод 145 години от обявяването на София за столица на България кметът Васил Терзиев поздрави гражданите. Терзиев каза, че София е символ на търсещите хора, които изграждат облика ѝ. Той отбеляза още и, че  от 145 години градът не спира да расте.

Всички софиянци дължим на града ни много работа, за да бъде София една достойна европейска столица, посочи още той. По думите му само заедно градът може да върви в правилната посока, просто трябва да го обичаме и да го пазим, да е по-хубав и чист, добави кметът.

По повод празника от днес до края на седмицата ще има концерти, изложби, исторически маршрути и филмови фестива. Кметът Терзиев посочи, че днес 17 от спирките на софийското метро ще се превърнат в сцена за млади музиканти, а входът за експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ ще е свободен. Софиянци ще могат да гледат документални ленти с участието на градските герои на София и да се срещнат с някои от екипите, създали филмите.

Чествания ще продължат и през почивните дни, когато отварят вратите на емблематичните сгради на Столичната община на ул. “Московска” 33 и на крипта на базилика „Света София“ на ул. “Париж” 1 за разходка и беседи. Там гражданите ще могат да научат как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите на първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни „българската Венеция“. В сградата на ул. „Московска“ № 33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, създаден от Харалампи Тачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: кметстолицаСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Някой знае ли преди 4 седмици
С колко процента увеличиха данък сграда и смет. В някои квартали на София няма увеличение, в други чувам за 250% увеличение, това възможно ли е?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След твоето некадърно управление София е надолу и потъва в мизерия
34
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
оправете женския пазар там пазаруват бедни и стари хора тротоарите са разбитище се пребият ако паднат няма един кантар обърнат към клиентите индиицитесе държат много лошо с купувачите лъжат ги с грамажа на поразия колко годи нище търпим това положение в центъра на софия
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То София добре, ама България се смалява напоследък.
32
0
 
0
 
! Отговори
доктор преди 1 месец
Докога ще надувате населението на столицата ? Докато стане 5 милиона ли бре ? Тогава ще настъпите голямата мотика . Ама ще ви гледаме сеира. Между другото не е добре много *** да се трупа на едно място , спомнете си Йерсиния Пестис.
31
0
 
3
 
! Отговори
ИЗВЕДЕТЕ АГЕНЦИИТЕ преди 1 месец
ОТ СОФЕТУ И ЩЕ ВИДИТЕ КАК НЕ САМО НЯМА ДА РАСТЕ, НО ЩЕ ПОЧНЕ И ДА СЕ СМАЛЯВА
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София е заобиколена от минерални извори-НО! запада. А би могло някой да я превърне в световен курорт. Минерални извори, планини с писти, хотели, чужденци да си оставят доларите у нас, но не! Знаете ли колко минерални извора просто се изливат в канализацията? Българска му работа.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое расте? Нови сгради за сметка на зелените пространства. Иначе вече се изравниха идващите от провинцията с емигрантите, които завинаги напускат София, а някой и България. На жители не расте, само става по-грозна.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 20 Личи си, че си сасегнат на тема прованс. Не софиянци са виновни, за разграбването на България. Явно не си виждал града преди падане на жителството. Да не е полис, а е гетос- ужасна комбинация от реститути, алчни архитекти, престъпни управници и безсрамни строители. Затова, животът на софиянецът бе превърнат в ад. Такива, с пари от ниви, купуващи коптори, такива дошли в големия град, готови на всичко, такива мекащи,теькащи и тн. досесоха "културата" и бити си тук. И искат, и имат претенции
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фандъкова поне се стараеше, а тоя махна паметника и си изпълни мисията. Какво оттам нататък? Нали щеше да осветлява парковете, ама не! Чекайте от умрел писмо. Назначен кмет.
26
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Изкарайте институциите от София и ще видите какъв растеж ще има!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цървеното отроче,пак е на златното поточе.Мрънка,мрънка и заплата от10 бона си изкрънка.А софийските австралопитеци ще ги вятър вее по сокаци,като макаци клети.Да живеят,червените апологети,на техните места заклети,за ужаш на нормалните човеци.Боят настава,тупат сърца ни.Тези са нашите душмани.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почти 14% от софиянците имат външна тоалетна. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз, изпреварени сме от нашите северни съседи румънците. 24,2% от жителите на Румъния имат външна тоалетна.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цървеното отроче,пак е на златното поточе.Мрънка,мрънка и заплата от10 бона си изкрънка.А софийските австралопитеци ще ги вятър вее по сокаци,като макаци клети.Да живеят,червените апологети,на техните места заклети,за ужаш на нормалните човеци.Боят настанят,тупат сърца ни.Тези са нашите душмани.
22
1
 
6
 
! Отговори
Е до кога преди 1 месец
Хайде стига в растяла, да почне да се облагородява... Че вече половин държава се струпва на едно място, което от столица почва да заприличва на кeне.ф! Като някое римлянско семейство нямаме лева да се избършем ама имаме по 7-8 павета, такава ни и столицата!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още с първите дни на управлението си доказа, че комунистическата кръв вода не става и ДС роднините му не са случайни.
20
0
 
4
 
! Отговори
маслото преди 1 месец
и не е благодарение на теб, убавецо!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И този и онази Ваня са възможно най-неподходящите хора за поста кмет на София.Мислят си, че трябва да обслужват чужди интереси, а не тези на гражданите на столицата и на държавата.
18
1
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Ами върнете го. Като го върнете, няма да имате приток на работна ръка. Чуждите фирми, благодарение на които съществувате ще се изместят. София пак ще си стане село и няма да е столица. София не е полис, но във всички огромни градове се стичат милиони хора не само от съответната държава, а от цял свят. Урбанизация се казва. И ходят там, не защото им е кеф, а защото предприята там са съсредоточени. Ако са разположени равномерно в страната, никой не ви е умрял за София
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Васко тока иска да каже че София не може да расте с темповете с които расте заплатата му от 2800 лв на 9000 лв . Евроатлантически ,,ценности,, Хора на държавна ясла да вземат най големите заплати . А всички медии ни лъжеха че тоя е хипер супер дупер мулти милионер . Къде са сега милионите му когато налапа държавната ясла ??? Излиза че медиите пак са ни лъгали . Този е лъгал че е много преуспял за да си продава обученията за преуспяване с програмизъм .