Шах с пешката

Или поглед отвътре на срещата Топалов-Камски
22 фев 2009 13:36,
26
Шах с пешката
Снимка: БГНЕС

Когато бях пионерче, тренирах шах. Това ставаше в аскетичния старозагорски шах-клуб, който вонеше на напикано, повърнато и цигари, защото делеше общ вход и тоалетни със сладкарница "Опера" – едно от малкото места по онова време за срещи на социалистическата младеж.

Играех над средното ниво и биех повечето деца в махалата и на морето, но на състезания често ме мачкаха.

Няма да забравя позора в Казанлък срещу изгряващата надежда на града, самоуверен и нахилен второкласник, който весело полюшваше висящите си от стола крака, докато ме побеждаваше.

Шахматната ми кариера бе кратка (по това време дори носих и очила), но интересът ми към играта се запази.

Именно затова реших да намина в съботния ден към зала 6 на НДК и да погледам четвъртата партия между Топалов и Камски в претендентския мач, който ще определи противника на Вишванатан Ананд за световната титла в края на годината.

Купих си билет (10 лв) и докато вървях към вход А3, две момчета ме попитаха за зала 6.

Оказа се, че Владимир Илиев (24) и Янислав Гальов (23) са програмисти. Владо се е запалил по шаха преди два месеца и за първи път гледа мач на живо.

Янислав е от Бургас и като малък е участвал в турнири. През седмицата двамата следят срещите в офиса по интернет.

След като оставих на гардероб не само палтото си, но и цялата електроника по мен (задължително е, въпреки че има уред, който заглушава всички радиовълни), минах през детектора за метал и ето ме в залата точно 10 минути преди 15 часа.

Сред стотината зрители имаше всякакви хора. От побелели старци до симпатични момичета с баджове "STAFF", но определено мъжете преобладаваха.

Първи на сцената излезе капризният Камски, заради когото по време на играта в залата няма грам дневна светлина и единственото осветление е прожектор над дъската.

На Камски нещо не му хареса стола и един костюмиран мъж започна да човърка нещо отдолу.

В три без три Веско Топалов също се появи и двамата гросмайстори започнаха нервно да опипват голите темета на пешките си. Докато съдията чакаше да настъпи кръгъл час, в тихата зала притъмня. Чуваше се само климатичната система.

Точно в 15 срещата започна и настъпи неистово щракане на фотоапарати. Първите 7-8 хода са светкавични – Испанска партия във вариант Карпов-Зайцев (Топалов е с черните).

Пет минути по-късно всички фотографи и оператори бяха потупани по рамото от един от съдиите и те напуснаха залата. Така гледката за нас, публиката, се откри, а ходовете започнаха да се нижат все по-бавно и по-бавно.

След час, точно когато започна да ми доскучава, един мъж от предния ред захърка юнашки. Това предизвика весело оживление в притихналата публика и аз реших, че е време за следобедно кафенце с кроасан.

Оказа се, че на долния етаж, където са гардеробът и кафенето, е много по-интересно. Около 30-40 човека гледат мача, седнали пред два екрана, и обсъждат разпалено всеки ход.


Гуру на агитката е сладкодумният гросмайстор Евгени Ерменков (петкратен шампион на България, но понастоящем първа дъска в националния отбор на Палестина), който не само коментира и разказва интересни случки от историята на шаха, но и проверява на лаптопа си какво "мисли" за ситуацията шахматният енджин Rybka. Обаждат се и много от феновете.

Ето част от най-любопитните реплики:

"Компютърът предлага ход с5. Това е пълно безхаберие."

"А бе, офицер на с8 си е най-сейфти."

"Тоя рентген на g2 не ми харесва."

"Истинският "испански" ход тук е с6."

"Ако фигурите имаха душа, топът на а1 и офицерът щяха да кажат на Камски: "А бе, Бончооо, и ние искаме да играем". А той обикаля дъската с коня."

"Айде Веско да му направи 3 на 1 и Камски да си ходи."

"Боби Фишер е казал, че Испанска партия за белите е като доене на крава."

Честно казано, това последното не го схванах, но и полицаят до мен май не го разбра. Той сподели изумен с друг охранител:

"Кво става днес, бе? Предишните дни по това време половината фигури вече ги нямаше. Май няма да си ходим скоро."

В интерес на истината се поуморих към третия час на срещата, но преди да се оттегля, разговарях с човека, който работеше на лаптопа на Евгени Ерменков.

Това е майстор на спорта Любомир Мишев (32), търговски директор в пловдивска фирма. Той с гордост припомни, че в момента България има четири играча в топ 100 на света – Топалов, Чепаринов, Делчев и К. Георгиев, а страната ни е на престижното 12-о място в ранглистата на ФИДЕ.

За жалост, по-късно вечерта, след 6 часа и половина игра Веско Топалов загуби срещата и резултатът се изравни 2:2.

Надяваме се, че в оставащите 4 партии той ще поведе и няма да се стигне до тайбрек. Все пак Топалов продължава да оглавява ранглистата на ФИДЕ с ЕЛО коефициент 2796.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
31
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Това наистина е невероятно и стряахотно! Двама българи за световната титла по шах! Аз лично съм за Веселин Топалов, но ако Гата случайно спечели, поне ще се радвам за него като българин!Давай, Веско! Пожелавам ти победа!
24
0
 
31
 
! Отговори
men преди 15 години
Аз харесвам много статията. А заведение с името "Опера" не само че имаше в Стара Загора(срещу Драматичния театър, сега е банка), но и имаше време, когато се играеше шах там- основно детски кръжоци. И кенефите наистина миришеха, както навсякъде де.
23
0
 
31
 
! Отговори
Станислав Малчев преди 15 години
Автора на статията верно е луд.. еб-ах маа му и обясняване, паднах! :)
22
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Много си *** моето момче. Не те знам кога си живял в Стара Загора (ако изобщо си живял) но там шах клуба беше в сградата на бившия 'битов комбинат' в центъра . И никога в града е нямало сладкарница с това име, отзад имаше сладкарница 'Приказка' която далеч превъзхожда сегашните ***=сладкарници миришещи на цигари и пълно с модерни майки които си говорят за *** секс докато децата им си играят на катерушки за 5 лева. Жалък опит за статия , за пореден път този сайт доказа че не става за нищо с тези т. нар. - ж у р н а л и с т и ...
21
0
 
31
 
! Отговори
пчелица преди 15 години
Тъкмо се питах какъв е Гата. Много се радвам, че е татарин=българин. Шахът е страхотен спорт, недооценен, но велик. Дано повече хора разберат това.
20
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
vsichki partii mogat da badat widjani na oficialnia sait na turnira
19
0
 
31
 
! Отговори
rowena преди 15 години
Автора е опитал да бъде оригинален но не му се е получило. Веско Топалов го подозирам, че лъже но не са му разкрили метода.Иска ми се да беше вярно ,че ние водим в шаха. Един гросмайстор на светвно ниво за малка България е пре достатъчен.Ще бъде прецедент, шаха за разлика от останалите спортове да не се е развалил заради пари.Към спорта в се насочват не хора със спортен дух а печелбари, готови да използват всякакви забранени средства. Дано не съм права!Шаха да си окаже сред най-чистите спортни и др.дейности у нас.Това, че в шаха се мисли и партиите се разиграват в зала не поставя гросмайсторите извън подозрения.Комбинации за тях разиграват цели екипи от шахматисти, снабдени с компютри и следящи играта.Може играчите да имат имплантирана елекронна слушалка в ухото ,която да им предава чрез дистанционно устройство.Реми и загуба показват слаба игра, но никой не може само да побеждава.
18
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Az sam nomer dve i pak pitam: zashto za boga ne se napravqt shahklubove s tezi pari??? Bulgariq e bedna ne moje da si pozvoli pompozni machove s 800 000 leva sponsorizirane!!! Dori i za vesko...
17
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Къде може да се видят всички ходове от днешната партия.Защо специализираните уж спортни сайтове не ги публикуват.
16
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Макаров май зацикли нещо :)
15
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Ти като не се интересуваш от интересни неща що четеш статии за такива (не че пишеше нещо за срещата)
14
0
 
31
 
! Отговори
6ah s pe6kata преди 15 години
13. - 18:52 -От: aКой се интересува от този умрял "спорт" бреЯвно има кой, след като има световен шампионат, а и на над всичкото отгоре - интерес. Но за този "спорт" е нужен и "акъл", нали?
13
0
 
31
 
! Отговори
a преди 15 години
Кой се интересува от този умрял "спорт" бре
12
0
 
31
 
! Отговори
b07 преди 15 години
ZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
11
0
 
31
 
! Отговори
MOPETO преди 15 години
Прегледах поредната литеретурно-спортна статийка написана в сега.бг от Васил Богданов.Гавра! Това си е 100% гавра със шахматното детство на авторът. Като я про4етох ме обзе такава пе4ал и жал, 4е наместо да гледам лебедово езеро си пуснах бокс и представайки че тoзи дето гo бият не е авторът намерих утеха и си казах колко малко му трябва на 4итателя да съ4увстав на авторите.Драги авторе, повярвайте ми, никога до сега в безли4ният си живот небях 4увал за проблемите ви като шахматист. Никога! Приемете моето анонимно писмо като израз на най искренно съчувствие към Вас и шахматното ниво, което сте постигнали в детиската си въсраст и за неоснователно късият Ви контакт с Ерменков и младитe компютеристи, Владимир Илиев (24) и Янислав Гальов (23) в НДК. Повярвайте ми, с такова богатство много малко успяли хора могат да се похвалят. Мисля си, дали е достатъ4но да изразя единственно по този на4ин това което 4увствам или просто да Ви каза "шо не идеш да си одсексиш мутрайната, бе!"Шах с пешката за автори като тебе е все едно като секс на офицера с кравата.
10
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Дано нашият човек да спечели
9
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Велика игра. Между другото като прочетох "поглед отвътре" си представих от онези анализи с диаграми на дъска. Наистина ли в партията е имало шах с пешката или е само метафора (на какво?).
8
0
 
31
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Една дълга лакардия на автора и нищо конкретно и смислено. Да, и едно пожелание Веско да спечели, и една оценка - Гата бил капризен. Аз също нямам нищо против Веско да спечели, но Гата заслужава повече внимание и уважение. А като начало поне да ни информират кой е и какъв е. И като начало - той е татарин. А днешен Татарстан е последния остатък от Велика България и е едва ли не най-развитата във всяко отношение част на РФ. Да, там са се омесили българите с някакъв остатък от Златнатат орда, както ние тук със славяни и траки. Доста пъти са се опитвали да си върнат името България, дори и сега има такива техни организации, въпреки комунистическите последствия. Та Гата е татарин, т.е. нещо като българин, вундеркинд, но в СССР той няма шанс да пробие еврейскокомунистическата стена, особенно в шахмата. Затава баща му го взема и емигрират в САЩ. Всъщност няма какво да разсказвам историята му, има я в интернет.Но накратко - побеждава, губи, после се оттегля от шахмата, но междувременно завършва право и открива собствена юридическа фирма в Ню Йорк и създава фондация, жени се и има син, отново се връща в шахмата и отново има доста победи. И не е капризен, а претенциозен, но това е негово право и има защо. Капризен беше Фишер, но по-велик от него няма.Та аз стискам палци и на двамата и в крайна сметка победителя в този мач все ще е българин. Дори нищо против нямам Гата да победи и Ананд, за да докаже, че дори когато не си от системата, когато дори си против нея, пак имаш шанс. Което е истина, но колкото повече случаи като този на Гата, толкова повече хора ще приемат тази истина, а това е добре.
7
0
 
31
 
! Отговори
gavrosh.blog.bg преди 15 години
Наистина велика игра!!!
6
0
 
31
 
! Отговори
187 преди 15 години
анонимен - това, 4е ти не се интересуваш не означава, че никои не се интересува.играта наистина е велика, като се позамисля, аз лично не знам по - сложна игра (може би някакви японски извратении)...имай предвид, че най-вече съм играл баскетбол :-)