Шампиони с името на Победоносеца Свети Георги

На 6 май ще почерпят във всички спортове
Обновена: 6 май 2012 18:57 | 6 май 2012 18:50,
8
Шампиони с името на Победоносеца Свети Георги
Георги Иванов-Гонзо гонеше победата на футболния терен дори, проливайки кръв и с маска на лицето. Снимка: Булфото

Според честотния речник носещите името на Свети Георги са мнозинство в България. Справката им дава лек превес над Ивановците и Димитровците.

На 6 май, когато на площада ще бъдат осветени бойните знамена, а по села и градове ще заколят агнета, ще почерпят и стотици български шампиони.

Обяснение за бойния дух и победите на Гошовците дава не само статистиката, но и астрологията: "Мъжете с името на светията, убил змея, винаги се борят докрай. Буквата „Г“ ги прави горди и непреклонни. Не понасят и някой да е наравно с тях".

Цар футбол с най-много адаши

Естествено Цар футбол се пъчи с най-много Гошковци. Най-великият от всички е Георги Аспарухов-Гунди. За левскарите в пантеона на славата са и десетки адаши на фамозната деветка - Георги Соколов и Георги Пачеджиев-Чугуна.

Цял отбор "Гошо"

Любопитен факт е, че слабостта на мениджърския екип в „Левски“ доведе преди 15 години до формирането на селекция от адаши като за един отбор. На вратата беше Георги Петков. Най-класният Жоро – бъдещият специалист по всичко (от треньор, селекционер, мениджър и пожарникар за напечени ситуации) - Георги Иванов-Гонзо водеше атаката. Понякога с разкървавена и бинтована глава. Феновете на „Герена“ разчитаха на Георги Марков да се справи с диригенството на защитата по това време. Сред другите асове беше и Георги Бачев. 

Част от най-славните страници в историята на вечния съперник на „Левски“ - ЦСКА за последователните два полуфинала в най-авторитетния футболен турнир – Купата на европейските шампиони, също писаха родени победители с името на светеца. 

Славната плеяда води дългогодишният капитан на „армейците“ Георги Димитров-Джеки, другият стожер Георги в „червената“ отбрана Жоро Илиев-Майкъла, а зад тях – последният бастион бе славният вратар Джони Велинов. 

Списъкът на великите Жоровци в ЦСКА в историята оглави Георги Найденов, който имаше съществен принос за олимпийския бронз от Мелбърн през 1956 г. Блестят и имената на Георги Славков - един от носителите на “Златната обувка”, Георги Денев, Георги Георгиев-Гецата. Прякорът на звяра, който убива великомъченика, пък носи Георги Йорданов-Ламята.
 
Георги под коша
 
Друг обичан колективен спорт – баскетболът, е оглавяван от Георги Глушков. Шефът на родната федерация е първият и единствен нашенец, играл в най-силното първенство на планетата НБА. С екипа на „Финикс Сънс“  през сезон 1985/1986, по времето на великия Майкъл Джордан, той изигра 49 мача.
 
Символ на победата в продължение на две десетилетия беше Георги Младенов. Фамозният №12 спечели толкова много титли, а и игра на четири европейски първенства.
 
Един от първопроходците в играта с оранжевата топка - Гецата Панов, пък записа 500 международни мача за националния отбор. 
 
В женското направление на баскетбола кутиите с бонбони ще отворят Гергана Славчева и Гергана Брънзова. Най-таченият специалист в родното женско първенство е Георги Божков, който тази година направи русенския „Дунав“ шампион. 
 
От състезаващите се в момента волейболисти имен ден ще празнува амбицираният да се върне като втори разпределител в националния отбор Георги Братоев.
 
Олимпийската слава на Жоровците
 
И понеже е олимпийска година, няма как да не бъде направен преглед и на Гошовците, донесли слава, титли и медали от форума под петте преплетени кръга. Първа олимпийска титла на бокса със счупена ръка в Мюнхен през 1972 г. донесе Георги Костадинов. Златни са и борците Георги Мърков и Георги Райков. 
 
И други бойни спортове имат своят Георги Победоносец. Гошо Георгиев извоюва олимпийски бронз за джудото на летните игри в Атина през 2004 г.  
 
Развенчаните след серия от допинг скандали български щанги ще се отчетат на Гергьовден чрез Георги Марков, който на олимпийските игри в Сидни през 2000 г. стана вицешампион.  
 
Водните и плувните спортове си имат двама велики Гошковци, при това съграждани от Бургас. Георги Палазов е единственият ни ас в „сините“ спортове с три участия в басейна на олимпийски игри.
 
Рекордите на Георги Михалев доскоро държаха давност от 20 години. Атлетичното му тяло украси плаката на европейското първенство в София през 1985 г. 
 
Пантеонът на спортната слава на България изпъква с още десетки велики Георгиевци. Пропуснати на този 6 май естествено ще има.  Ако се чувстват засегнати, да ни подсетят с почерпка!  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,Днес.бг тази публикация не е ли от онзи ден.Това " ще"ме навява на мисълта,че още не сте дошли на работа.Гергьовден мина още вчера,а вие и днес ни говорите в бъдеще време относно почерпките.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в днес/вчера.беге нямат спортен драскач... нито технически..разделите спорт и технологии клонят към 0 нови новини за разлика от разделите за кардашиян.. браво *** жълта медия
4
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Жорката с G-класите и той беше спортист, борец. Лека му пръст! Направи Локо шампион.
3
3
 
8
 
! Отговори
САМО БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 11 години
ЗАЩО ЗАБРАВИХТЕ НАЙ-ДОБРИЯТ-ГУНДИ
2
4
 
21
 
! Отговори
гацо преди 11 години
тоя ем е грозен ем е ***.
1
4
 
9
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Пропуснаха най-важния Георги - Аспарухов.

Спонсорирани публикации