Наш атлет бяга по терлици на Олимпиадата в Париж през 1924

Dnes.bg припомня най-любопитните моменти от българското участие на първите модерни игри
Обновена: 18 юли 2012 10:54 | 12 май 2012 14:14,
47
Наш атлет бяга по терлици на Олимпиадата в Париж през 1924
С генерал Владимир Стойчев са свързани част от най-големите български подвизи при първите издания на Олимпийските игри. Снимка: "Изгубената Българи
Името на България е свързано с модерното олимпийско движение още от създаването му. Страната ни е сред 14-те учредителки на Летните игри в Атина през 1896 г.
 
От първия медал от форума под петте преплетени кръга, извоюван от боксьора Борис Георгиев -Моката в Хелзинки 1952 г., България е фактор в разпределението на отличията с общо 48-те си шампиони (шестима двойни – б. р.) и 55 титли. 

За нашите герои почти няма неизвестен факт. Dnes.bg обаче се порови в архивите, за да намери малко известните и любопитни моменти. Идеалният повод е, че остават малко повече от два месеца до провеждането на Олимпийските игри в Лондон, чийто старт е насрочен за 27 юли. 


Сред учредителите сме
 
Участието на българи на първите Олимпийски игри в Атина през 1896 г. се дължи на щастливия случай, че в Министерството на външните работи и изповеданията пристига покана. За щастие тя е препратена до председателя на софийското гимнастическо дружество „Юнак“ Тодор Йончев. Той води групата към гръцката столица. 
 
Останалите наши в Гърция са Панайот Белев, Илия Пенчев, Димитър Илиев и Шарл Шампо.
 
„Всичките от мъжка възраст, не по-горе от 30 години, хора добре развити и образовани. Пристигат в третия ден на игрите”, пише в. „Мир”. Критериите са определени от министъра на народното просвещение Констанин Величков.
 
Поради числената недостатъчност на групата – няма нужните десетима състезатели и един водач, в битката за медалите се включва единствено швейцарският учител по гимнастика в I Софийска гимназия Шампо. Той е един от 12-те преподаватели, дошли на работа у нас в края на XIX век.

Швейцарски учител е първият ни олимпиец

 
„Българинът Шампоф (така е написано – б. р.) предизвика възхищението на публиката, въпреки че при последния скок закачи със задната част на тялото си главата на коня (уреда)”, възхавалява го в. „Месаже д’Атен”.
 
Не пести похвали и водачът на групата Йончев: „Главатарят Шампо даже се яви на стадиона и удиви зрителите с няколко отбрани телесни упражнения”.

Последният прочит на историят доказва, че швейцарецът всъщност е участвал не на две дисциплини (прескок кон на дължина и кон с гривни), а на три – и на висилка, уред, който нацията ни го назовавала като Шамповия. Шарл заема престижното пето място на прескок и така взема първите 2 точки за България. В крайното класиране страната ни е 11-а позиция.
 
С разкървавени нозе в Париж
 
В Париж, който губи битката за домакинство на предстоящите игри през 1924 г.,  български лекоатлет записва престижното 13-о място, след като бяга в дисциплината 10 000 м по терлици. Васил Венков отбелязва в спомените си, че след финала краката му били разранени и кървели.

По-късно той се среща със създателя на модерните Олимпийски игри барон Пиер дьо Кубертен на официалния прием на френското правителство при закриването на игрите.
 

На българската обувна мода за участие при първото домакинство на Париж през 1900 г. залага друг ентусиаст. Заради олимпийската идея, родолюбието и насърчението от гимнастическото дружество „Юнак“ Събе Ив. Илчев е готов „пешком да тръгне за френската столица”.  
 
Иначе споменатият по-горе Венков е един от четиримата атлети в групата от 24 спортисти на Олимпиадата през 1924 г. Представени сме и от футболен отбор, но без резерви, общо 11. Отпадаме още на старта със загуба от Ирландия с 0:1. В турнира участват 23 страни.

Имаме и седмина велосипедисти, по това време колоезденето е издигнато в култ у нас, а през същата година се провежда първата Обиколка на България. Преди нас само две държави имат такива – Франция (Тур дьо Франс) и Италия (Джирото). 

 
Звездите са асовете в конната езда ротмистър Владимир Стойчев, заел 11-о място от 99 участници, и поручик Крум Лекарски. Най-ярките примери за проява на олимпийски дух обаче дава първият председател на БОК Евтим Китанчев. Полковникът от запаса, който се занимава с конна езда и фехтовка, отстъпва мястото си за да може парите да имаме един състезател повече. 

До откриването на Олимпийските игри в Лондон Dnes.bg ще представи шампионите на България, ще направи преглед на най-любопитните моменти от историята на игрите. Ще бъдат представени спортовете и състезателите, на които ще разчитаме в английската столица.  
 
В неделя очаквайте втората част от първите участия на българи в най-престижния спортен форум!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Я помисли какво да пишат за преди 9.09.1944 г. като САЩ и Англия бомбардират и събарят цяла София и избиват милиони мирни българи. Затова ли да пишат колко "добри" са били управляващите тогава и даже царят е трябвало да бяга позорно като мишка и да се спасява от народната любов в чужбина.
15
4
 
12
 
! Отговори
СЕГА СМЕ... преди 11 години
Сега сме ***, лижещи ***, където намерим ! Свършено е с тази измислена държава !
14
8
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Няма магистрала, защото е ненужно и глупаво да се прави магистрала при положение, че е имало жп и самолети. Сега демократите ги закриха и естествено ще правят магистрала, за да гушнат паричките и ГЕРБ да станат милионери. После ще затворят магистралата и ще кажат, че трябват пак жп и така пак отначало, за да има нов грабеж.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E това е Генерал от снимката !А сега Калин Георгиев на 35-40 години генерал, или онзи военния който си изпусна пистолета на летището.. Какви генерали сте вие, колко битки сте спечелили в живота си и срещу кой!? С какво сте помогнали на тази държава - или тати бившо ченге от ДС, значи синчето и то ще стане началник.. СРАМ за армията и полицията
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако мога да направя паралел м/у историята на България и Русия.Дълго време смятах, че болшевиките са прави, и Русия преди 1917 г. е била бедна селска държава.Но вече има интернет (знам руски) и може да се видят и филми и да се прочетат книги.Като гледах "Россия, которую мы потеряли" - Русия, която загубихме (1992 г.) и просто не можех да повярвам какво всъщност е представкляваля Русия преди 1917 г.Има вече и документални филми за Столипин (по тв Россия 24) и какво ли не.Историята се оказва съвсем друга.
11
6
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Ами не пишат защото медиите се държат от комунистически мекерета, а в тях бачкат мишки и пошлушковци. Как да пишат, че било добре като те по цял ден набиват в главите на хорота, че през комунизма от чешмите е течало мед и масло. Просто поредната промивка на овчите мозъци.Хубав ден на всички!
10
9
 
4
 
! Отговори
дедо стефчо преди 11 години
Ха-хха-ааа, някой съотборник от завист му е откраднал цървулите за да го провали,но добри хора се смилили и му дали търлици в последния момент.
9
15
 
22
 
! Отговори
Ток и Жица преди 11 години
До 10:"Благодарение на 44 години мир, силна икономика и помощ от СССР, България успява да се превърне в една от най-силните икономически и военни държави в Европа."Да да, така си е направо, тигъра на Европа сме били. Неразбираемо е как след като сме били толкова силни икономически, една магистрала от единия край на България до другия няма изградена по това време. ***.
8
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо веднага се напада и се говори за фашизъм преди 1944 г.Измислиха се и понятия като монархо-фашизъм.Фашизмът всъщност си е национал-социализъм.А България не е била фашистка държава.Не се е сражавала на страната на Германия.Формално е била на страната на Хитлер. Страна съюзник, но толкова.Даже Евреите си не изпращаме в концлагери, благодарение на Цар Борис lll.Tази измислена дата 9.09.1944 г. не фиксира нищо.СССР обявява война на България няколко дена по-рано, когато вече България е обявила война на Германия.Малко насила ни правят фашисти тези от СССР.А иначе през 1939 г. България е била на едно от първите места в Европа икономически и по образование.След 1944 г. насила се налага тезата, че била бедна държава.Е, като е бедна защо комунистите национализират частните фабрики, заводи, имоти, *** и др.Това имане от бедност ли е?
7
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарение на 44 години мир, силна икономика и помощ от СССР, България успява да се превърне в една от най-силните икономически и военни държави в Европа. Ако българският народ не беше излъган през 1989 г. от САЩ и ЕС, сега България щеше да е по-силна икономически даже и от Китай.
6
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо медиите в България не предоставят информация за живота в България преди 9.09.1944 г.Сега все още много от хората растат с комунистическите глупости, че България била бедна държава.
5
9
 
1
 
! Отговори
Зито Еллада преди 11 години
The best of the best.
4
19
 
9
 
! Отговори
WASILISQNISEWROPA преди 11 години
ELLADA E DALA NA SVETA MNOGO POVECHE OT EDNI OLIMPIISKI IGRI....
3
2
 
0
 
! Отговори
Хммм преди 11 години
Тук пише -> london2012/country/bulgaria , че дебютът на България на олимпийски игри е през 1924г?!
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Генерал Бойко Борисов пък е български каратист-футболист.
1
1
 
33
 
! Отговори
Атанас и аз преди 11 години
Яко. Преди години е било въпрос на чест участието, после стана въпрос на политика и представяне на твоя лагер, а сега е просто въпрос на пари!