Ваня Гешева с цял автопарк от Сеул

Каякарката с пълен комплект олимпийски отличия сънува титлата
Обновена: 18 юли 2012 10:55 | 15 юни 2012 14:04,
3
Ваня Гешева с цял автопарк от Сеул
Ваня Гешева е еиднствения български спортист с три медала и пълен комплект от една Олимпиада. Снимка: "България на Олимпийските игри - Атина 1896-2004".

В пантеона на българската спортна слава двукратните олимпийски шампиони са шестима. Николай Бухалов е единственият с две титли от едни игри. Мария Гроздева пък е единствената с общо 5 отличия от най-големия спортен форум.

Само каякарка Ваня Гешева обаче може да се похвали с пълен комплект медали от една Олимпиада. Постигна го в Сеул през 1988 г. При това в последната година от състезателната си кариера.

Родената на 6-и април 1960 г. в пловдивското село Брестовица шампионка извърши подвига, когато беше на 28 г. С неговото припомняне Dnes.bg продължава поредицата за олимпийските герои на България.

Интересното е, че преди триумфа в Сеул Ваня Гешева сънува титлата си. Церемонията по награждаването също. Случвало й се и две години по-рано, когато в Монреал носи първото злато за женския ни каяк от световно първенство.

Шампионският сън

"На сутринта преди гонката в Корея треньорът ми (личен наставник й е Божидар Миленков, на националния Дамян Дамянов – б. а.) ми беше много изнервен. Аз бях много спокойна и исках да му вдъхна от моята увереност. Знаех поверието, че не е хубаво да се разказват сънища преди обяд. Въпреки това се престраших, но той взе думите ми за шега", разказвала е неведнъж Гешева.
 
Други странно съвпадение е, когато на тренировката преди шампионската гонка намира край гребния канал златна монета.

Гешева, която месеци преди триумфа си скандализира спортните среди, след като вдига сватба със съотборника си Боби Цветков (на 6 март), си казва си, че това е още една добра поличба.

И трите й отличия в Сеул са на дистанцията 500 м. Шампионка е на едноместен каяк, при това в битка със звездата на ГДР Биргит Фишер. На тренировките те се дебнат непрекъснато, проверяват се взаимно в каква форма са, търсят слабостите на противничката.

В двуместния каяк заедно с партньорката си Диана Палийска Ваня финишира втора, а сметката си затворя с бронза на четворка (Палийска, Огняна Петкова и Борислава Милкова).
Има и сребърен медал от Москва 1980.

Три коли и $4300

За олимпийското злато Ваня получава най-луксозното возило у нас по времето социализма - "Волга". Допълва  колекцията си и с два различни модела на „Лада“ - за среброто и бронза. Всъщност тях не ги прибира, а равносметката от стойността им. В банковата сметка има общо 4300 долара.

Феноменалният успех на Гешева кара милиони сънародници да се гордеят.

В крайна сметка обаче тя не става "Спортист на годината на България". Въпреки че през 1988 журналистите гласуваха отделно за мъж и жена, имахме общо 10 титли от Корея, историческото злато на Таня Богомилова беше решаващо за първото място най-на-добрите състезатели у нас.

Преди да влезе в лодката Ваня Гешева тренира лека атлетика. 12-годишна е, когато бъдещата й треньорка Надежда Василева я привлича в спортното училище в Пловдив. В националния отбор е от 1977 г. През кариерата си има общо 9 отличия от големи регати.

Дори оставяйки близко до гребния канал като шеф на кану-каяк в „Левски“,  тя не иска да погледне към водата. Дошло й е до гуша от тренировки и лишения.

Помага на проблемните деца

След края на кариерата си работи в Центъра по бойна подготовка и спорт в министерството на вътрешните работи. Подготвя тестовете за покриване на физически нормативи.

Преди това – в края на 70-те години на миналия век, в продължение на 5-6 години е инспектор в Детска педагогическа стая към столичното Първо районно управление.

"Сблъсках се с жестоките проблеми на децата, които и аз изживях. Опитвах се да им помогна, исках да ги убедя, че спасението им е в спорта", спомня си Гешева.

Следващият от олимпийските герои, които Dnes.bg ще ви представи е щангистът Йордан Биков, който първи бойкотира Иван Абаджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
лошо няма преди 11 години
Ами Боби беше по-малъки доста хубав. Сега Гешева е по-хубава от преди.
2
2
 
8
 
! Отговори
?? преди 11 години
нещо не разбирам точно какво са искали да кажат: "Гешева, която месеци преди триумфа си скандализира спортните среди, след като вдига сватба със съотборника си Боби Цветков (на 6 март), си казва си, че това е още една добра поличба." Някой ще поясни ли?
1
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вече има тест за пола на състезателите, това анаболно чудо трудно ще мине за жена

Спонсорирани публикации