Писториус бяга без крака за титлата на здравите

Поредният в неравностойно положение, дръзнал да мери сили с шампионите
23 юни 2012 13:13,
27
Писториус бяга без крака за титлата на здравите
Преди да започне да преследва олимпийската си мечта като лекоатлет, Оскар Писториус тренира ръгби, водна топка и други спортове. Снимка: Reuters

Оскар Писториус е олицетворение на схващането, че на Олимпийски игри спортистите надхвърлят собствените и човешките възможности. Лекоатлетът от ЮАР отдавна е в полезрението на журналистите и със сигурност ще бъде във фокуса на вниманието и за форума в Лондон.

Ще гони медал на 400 м гладко бягане. Малката подробност е, че той е амбициран да отнесе здравите звезди в Царицата на спортове.

Писториус беше на крачка от мечтата си преди 4 години в Пекин, но факторите в леката атлетика решиха, че кукообразните карбоновите протези му дават предимство.

На протези, но универсален боец

Оскар е белязан от съдбата още при раждането си на 22-и ноември 1986 г. в Йоханесбург (ЮАР). Момчето се появява на бял свят с липсващa подбедрицата и на двете крачета.

Когато е на 11 месеца, лекарите са категорични: за да може Оскар да ходи, трябва да му се отрежат долните крайници.

Още по темата

Родителите му - Хенке и Шийла Писториус, позволяват да се извърши операцията за отстраняване на двата крака между глезените и коленете му.

Недъгът му не му пречи да бъде включен в училищните отбори по ръгби, водна топка, тенис и борба.

Сериозна контузия в коляното по време на ръгби тренировка в края на 2003 г. го праща в леката атлетика. Джогингът е включен в рехабилитацията на Писториус и му предлагат да пробва нов модел на протези с карбонови фибри на фирмата Ossur. Така атлетиката влиза под кожата му.

Спортист от ЮАР даде още един пример за реализирания стремеж на човек в неравностойно положение да мери сили със здравите.

Плувкинята Натали дьо Тоа преплува с един крак 10-те км в маратона на Летните игри в Пекин, финиширайки на 16-а позиция.

Тя загуби крака си година по-рано (2007 г.) при катастрофа, след като падна от мотора си на път за тренировка.

Шест медала с дървен крак

С дървен крак американецът Джордж Айзер печели шест медала от гимнастическия турнир в първите комерсиални Олимпийски игри - в Сейнт Луис през 1904 г., превърнати в такива заради провеждането им под шапката на световен търговски панаир. 

Звездата на САЩ триумфира на успоредка, прескок и вече несъщестуващия спорт катерене по въже. Левият му крак е ампутиран, след като е прегазен от влак.

Унгарецът Кароли Такаш - десняк по рождение, печели златните медали в стрелбата на Игрите в Лондон през 1948 г.  и Хелзинки 1952 г.  - с лявата.

Дясната му ръка е отнесена от ръчна граната, докато служи в армията през 1938 г. Такаш чупи световния рекорд по бърза стрелба с пистолет в Лондон през 1948.

Новозеландката Нероли Феърхол се бори за отличията в стрелбата с лък в Лос Анджелис през 1984 г. от инвалидната си количка. Завършва на 35-а позиция. Парализирана е от кръста надолу след инцидент с мотоциклет.

Феърхолд първата спортистка, която участва и на Олимпийски игри и на Параолимпийски.

Българин трамбова на един крак

У нас мъж на 38 години трамбова (упражнението, с което състезателят се извисява над водата – б.а.) с дървен крак в шампионата по водна топка. Иван Тодоров не спира да се отказва от мечтата си да практикува любимия спорт и е един от незаменимите в отбора на "Левски".

Викат му Поразяващата ръка заради точния мерник. И ако не беше загубил при ицидент крака си със сигурност щеше да е една от звездите на световната водна топка.

Запален по плуването от треньорите на ПК "Люлин" Снежана Латева и покойния Емил Стоичков-Стиката, той тренира ватерполо от 11-годишен.

По време на ученическа екскурзия Иван се подхлъзва и пада на релсите под влака. Оцелява, но се разделя с левия си крак от коляното надолу.

Сега Иван Тодоров е единственият състезател в колективните спортове у нас, който играе в официални мачове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
26
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Хора с подобна съдба винаги ме изумяват с изключителния си дух! Животите им са сякаш за наше назидание- уж здрави и пълноценни, а вечно мрънкащи ние, а те стихии! Поклон!
17
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само си помислете какво му е на този човек!Събужда се сутрин,и за да се придвижи от леглото,трябва първо да сложи протезите!Вечер,преди да полегне,трябва да ги свали.Само това си помислете,и замълчете ... отдайте чест,или направете нисък поклон пред силата на духа и волята на този човек!
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човешката воля е непобедима!Браво момче,долу БЮРОКРАТЩИНАТА-помагали му куките!А на вас съдиите ,помагат ли ви с нещо ДЪРВЕНИТЕ глави,които носите на раменете си?
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свалям шапка на такива хора като тези спортисти, които не се предават, борят се и доказват, че животът продължава и така са пример на куп хленчещи хора. Но не смятам, че трябва да могат да участват наравно със здравите, понеже къде е човекът и къде е машината? Каква е разликата да се качим на мотор, който задвижваме в динамо, което въртим с крак и с който развиваме 100км/час примерно, или да бягаме не със своите крайници? Ако се допусне подобно участие, ще се опорачи и спорта...
14
24
 
6
 
! Отговори
Робокоп преди 11 години
С това оборудване сигурно се печели по-лесно, от колкото с истински крака.Що направо не го качат на мотор и така да се състезава със зравите?
13
0
 
15
 
! Отговори
мдааа преди 11 години
Настръхвам като чета тези неща и гледам тази снимка!
12
1
 
33
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Само поклон пред такива Хора !!!!Авторът на статията е забравил да спомене един еднорък централен нападател на Бразилия от времето на Пеле.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Можем да се поучим от подобни хора... никога не се отказвайте да преследвате мечтите си... всичко е постижимо и зависи само от нас и нашият борбен дух!
10
34
 
6
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Като са такива спортни натури инвалидите защо си стоят по инвалидните колички , получават пенсии за инвалидност и просят? Това не е ли дискриминация към здравите хора?
9
0
 
13
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
прав си, браво на човека, но ако сме обективни, той е с предимство, пред другите! гледах предаване по дискавъри, как хора с такива " приспособления" да правят по 2 - 3 метра отскок без проблем и да се движат с по - голяма скорост от обикновено, защото това " приспособление пружинира много по - силно от мускулите на краката и дава по - голямо ускорение, без да се напряга състезателя! човека от предаването просто прескочи и двуметрова ограда без проблем!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яааа, и в събота работели...
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просташките и цинични коментари на *** явно се толерират и си стоят непипнати,за разлика от всеки друг малко по-пипeрлив израз и изказ на свободното слово.Що така?Дайте възможни версии за този на пръв поглед(само на пръв поглед обаче!) парадоксален форумен факт?
6
1
 
0
 
! Отговори
Мда преди 11 години
vbox7/play:0b31c3d1
5
1
 
6
 
! Отговори
Четете бе преди 11 години
Българин трамбова на един крак:Четете второто изречение:"Иван Тодоров не спира да се отказва от мечтата си да практикува любимия спорт и е един от незаменимите в отбора на "Левски"." - и тук идва въпроса.... - Той не спира да се отказва от мечтите си ? ! ?
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина е голям човек и сигурно вдъхновява милиони хора, но ако трябва да сме обективни, просто няма да е честно да се състезава със здрави хора, тъй като откъдето и да се погледне, не са на равни начала...
3
1
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Ти пък мислиш, че в събота някой седи в офиса на днес.беге и модерира нещо ли?
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ме прощава тоз Писториус, жалко, че е инвалид, обаче и на мен ми изглежда, че тия протези му дават предимство, и няма да е честно.
1
31
 
4
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Сакатите доста нагло парадират показно със своята инвалидност.Трябва все да се доказват и да ги съжаляват хората. Този *** също. Ама да му вземат изкуствените лапатари и да видим дали като гъсеница няма да пълзи. С костенурки тогава ще се състезава.