Само Гроздева остана да пренаписва олимпийската история

Българските рекорди на форума под петте кръга
Обновена: 30 юли 2012 09:06 | 29 юли 2012 16:10,
51
Само Гроздева остана да пренаписва олимпийската история
Мария Гроздева има 5 олимпийски отличия, колкото са и кръговете на най-престижния спортен форум. Снимка: Reuters

Йордан Йовчев фокусира световните обективи в Лондон с рекордното си 6-о участие за гимнастик на Олимпийски игри, но написа още една страница с класирането си за финал. На 39 години властелинът на халките е с реални шансове за петия си медал. Успее ли Йовчев ще изравни по брой на олимпийски отличия Мария Гроздева.

Звездата ни в спортната стрелба, която заедно с четирикратния световен шампион, изравни по брой на участия рекорда на колегата си Таню Киряков, пък е устремена да стане единственият роден ас с 3 титли от форума под петте преплетени кръга.

Също така и да подобри българския рекорд по отличия на 6.
 
След като днес остана далече от финала на 10 м пистолет, 40-годишната Гроздева ще има втора възможност в сряда, 1 август,  на 25 м пистолет. Уверена е, че ще стреля и на игрите в Рио де Жанейро след 4 години.

При всичко положения стандартите на Мария са практически неподобряеми.

Предвид състоянието на българския спорт, амбицията за злато граничи с мечтите във всеки спорт извън борбата.

От дисциплините, които развиваме в момента, златни дубли пък могат да се печелят единствено в плуването, леката атлетика и гимнастиката. Но пък такъв състезател няма да бъде изграден за следващите няколко олимпийски цикъла. Рекордите са вече по силите единствено на Мария Гроздева.

Dnes.bg обаче държи на доброто настроение, показвайки върховете на българския спорт на форума под петте преплетени кръга.

Ваня Гешева единствена с пълен комплект от една Олимпиада – Сеул през 1988 г. Живата легенда на женския ни каяк изостава единствено от Мария Гроздева по брой отличия.

В колекцията си има и сребро от Москва 1980. Четири олимпийски медала от българите е извоювал още само Йордан Йовчев.

Шестима са спортистите ни с по две титли: Боян Радев (класическа борба - Токио 1964 и Мексико 1968),  Петър Киров (класическа борба - Мексико 1968, Мюнхен 1972), Нурайр Нуриякн (вдигане на тежести - Мюнхен 1972 и Монреал 1976), Таню Киряков (спортна стрелба - Сеул 1988, Сидни 2000), Николай Бухалов (кану – единствен със златен дубъл от едни игри – Барселона 1992), Мария Гроздева (спортна стрелба - Сидни 2000, Атина 2004).

51 са общо олимпийските титли на България.

С 212-те медала сме на 20-о място във вечната ранглиста в класирането преди старта на игрите в Лондон. Извоювали сме общо 84 сребърни отличия и 77 бронзови.

Спорт с най-много медали: борба свободен и класически стил – 67. Първенството по титли също е заслуга на най-титулувания ни спорт. Борбата има 16 златни в актива си, 31 сребърни и 20 бронзови.

Олимпиадата в Сеул е върхът на българския спорт с 10 титли, 12 сребърни и 13 бронзови отличия.

България е участвала 19 пъти на Летни олимпийски игри и е сред съучредителите през 1896 г. в Атина.

Българи са се състезавали в 250 различни дисциплини н 28 вида спорт, последният олимпийски дебют е сега на Стойка Петрова в женския бокс.

Участници ни на най-престижния спортен форум са били общо 1242. От тях 908 мъже и 334 жени.

Най-много олимпийци сме имали в Москва през 1980 – 289.

Спортът с най-много представители е леката атлетика  - 172

Спортът с най-малко представители е синхронното плуване – 2 (дуетът Богдана Зарева и Ася Анастасова при дебюта на водните ни грации в Атина през 2004).

Най-младият български олимпиец е гимнастичката Димитринка Филипова – 14 години и 76 дни, състезава се в Москва през 1980 г.

Най-възрастният български олимпиец е ветроходецът Красимир Кръстев (70 години 193 дни), също в Москва 1980.

В Лондон най-младата ни олимпийка е 17-годишната Християна Тодорова. Състезателката от ансамбъла в художествената гимнастика ще стане пълнолетна на 28 ноември тази година.

На обратния полюс е Петя Луканова. Представителката ни в спортната стрелба отбеляза 43-ия си рожден ден точно седмица преди началото на Лондонската Олимпиада.

Първенството за най-нисък олимпиец си поделят борците Александър Костадинов и Радослав Великов с по 160 см.

Най-високият олимпиец естествено излъчва волейболът чрез Теодор Тодоров. Централният блокировач от Монтана е висок 210 см.

Съотборникът му и почти адаш Тодор Алексиев пък е с равни килограми 96 в битката за най-тежък наш спортист с натурализирания албански борец в класическия стил Елис Гури.

Трима от знаменосците ни при откриването на Олимпийски игри се състезават в Лондон – Мария Гроздева (Атина 2004), Петър Стойчев (плуване открити води Пекин 2008 ) и Йордан Йовчев сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
deyan преди 11 години
Шефовете на днес.бг дали си четат статиите? Ако бях на тяхно място, този "журналист", написал статията, утре вместо да дойде на работа, бих го пратил да повтаря 3-и клас.до 39 - много, много си зле.
40
4
 
3
 
! Отговори
dan преди 11 години
стига сте и мили очите
39
3
 
3
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
MNOGO SIGURNO GOVORESHE PREDI OLIMPIADATA.KAKVO STANA? BALONA SE PUKNA!
38
6
 
4
 
! Отговори
бетото преди 11 години
Подпухнала е от биричката, бе братчет....
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страшни неграмотници пишат коментари тук. Дава ни се за пример, че Северна Корея имала медали, а ние не. Това точно как трябва да ме притесни? Някои си мислят, че Северна Корея е някакво джудже изглежда, а на тях само армията им по численост е почти колкото България. Как мислите, дали военизирана нация не залага на масовия спорт, а? И вижте в кои дисциплини печелят - в Щангите
36
2
 
16
 
! Отговори
глупости преди 11 години
Измишльотините на днесбегето. Поне преди да пишете мааааалко да се бяхте поинтересували. Самият Данчо Йовчев официално оцени шансовете си за финала на...последно, осмо място. Той самият каза, че вече едвам му стигат силите да си завърши съчетанието, а и играе със счупена костица. Какви "реални шансове за медал", бе аматьори.Гроздева пък е в отчайваща форма, едва ли ще стигне до финал, а вие титли сънувате. Единственият бг спортист със сили за злато е Станка Златева
35
51
 
7
 
! Отговори
Стига манипулации ! преди 11 години
"Йордан Йовчев успя да фокусира световните обективи в Лондон"Какви обективи е фокусирал ? Може би му е отделено по-голямо внимание от това на Юсеин Болт ? Няколко телевизии от хилядите там го снимали и в България вече измислихте легенди за него.Спортната гимнастика е супер скучен и безинтересен спорт.Никой не гледа и никой не се интересува от този спорт !В центъра на вниманието, както обикновено е "царица" лека атлетика, плуването и колективните спортове.Стига с това джудже !
34
1
 
15
 
! Отговори
JD преди 11 години
Цялата статия е пълна с грешки, едвам разбрах нещо!
33
3
 
15
 
! Отговори
Иван Славков-Батето преди 11 години
На Олимпиадата в Сеул само спортистите на ЦСКА имаха повече златни медали от Франция и Великобритания. Тук дори изключваме приноса на спортистите от другите спортни клубове, за да е по-красноречиво постижението!На тази Олимпиада България зае изключително престижното 7-мо място, със следната забележка. Втората в класацията Германската Демократична Република и 5-тата в класацията Федерална Република Германия, днес са една обединена държава, което ни изпраща на 6-то място!!!
32
4
 
11
 
! Отговори
Muncho преди 11 години
Стига сте плюли бре. Че чалгаризирането и мутризирането еб***т май***а на целата система е факт. Ама все пак има некакви надежди за медал. Аз залагам на Неделчева във бадминтона и на Станка в борбата.Между другото много се изкефих на 15-годишната литовка в плуването. Издуха всички претенции на макс.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Гроздова остана................
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A gryka deto vze nechestno zlatniq medal na olimpiadata v gyrciq de e :) Bravo na Jordan Jovchev dokaza im che e naj-golemiq!
29
16
 
18
 
! Отговори
a преди 11 години
То при редовно къркане ръцете треперят, а мишената става петорна.
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'' На способните завиждат,на талантливите вредят,а на гениалните отмъщават''-Паганини
27
1
 
7
 
! Отговори
323iru преди 11 години
samo jiov4ev
26
4
 
28
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Мизерстваме,защото нямаме дух.Убиха го умишлено.А духът се възражда с поводи за гордост-история,спортни постижения,култура,изкуство.Докато само лапаницата е важна,ще мизерстваме.Като ***-да е пълен коремът и всичката ни наред.Много си *** и елементарен.Яж кебапчета от прат и слушай Преслава.
25
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските спортисти са на олимпиада ВЪПРЕКИ тъпата ни държава.Ивет Лалова,Мария Гроздева,Данчо Йовчев,Станка Златева,момичетата от ансамбъла,Цвети и Григор и всички останали са там,защото са самородни таланти.А вие,*** мързеливи,ги плюете.Държава пречи на спорта,но пак имат успехи.Образованието е сринато,но националните ни отбори по метематика и т.н. винаги се втъщат с медали от международните състезания.Въпреки тъпата държава на тъпите омразеняци(т.нар. хейтъри).Е,ще оцелеем.
24
2
 
39
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Йордан Йовчев го знае цял свят,за разлика от теб, дето те знаят само *** и баща ти!
23
35
 
11
 
! Отговори
А преди 11 години
Повечето от българите мизеруват, но за ***-спортисти и за тарикатите, наречени спортни деятели има всичко.
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само чалга, това знае българския спорт.