Фелпс е героят за трета поредна Олимпиада

Плувната торпила взе 4-о злато в Лондон, 6-и медал и общо 22 отличия
5 авг 2012 14:26,
18
Фелпс е героят за трета поредна Олимпиада
На 27 години на Майкъл Фелпс му писна от вода и медали. Снимка: Reuters

Плувната торпила Майкъл Фелпс е героят на Олимпийските игри за трети пореден път, въпреки че битките в Лондон ще приключат чак в края на другата седмица.

След Атина през 2004 година и Пекин 2008, американският спортен феномен отново извоюва минимум 6 медала от форума под петте преплетени кръга, а анализаторите се шегуват, че поне програмата го ограничава за повече отличия.

27-годишният Фелпс сложи край на блестящата си кариера със злато в смесената щафета 4 по 100 м и закръгли актива си общо на 18. Най-титулуваният олимпиец за всички времена пък има 22 медала от Летни игри.

Още по темата

При това ги е печелил в 7 различни дисциплини, които освен човек-амфибия те го правят и един от най-универсалните спортисти.

Иначе американците в състав: Матю Гривърс, Брендън Хансен, Майкъл Фелпс и Нейтън Ейдриън триумфираха с време 3:27,35 минути.

Щафетата на Япония спечели сребърния медал с време 3:31,26 минути. Австралия взе бронза с 3:31,58.

САЩ винаги е триумфирала  смесената щафета 4 по 100 м при мъжете от въвеждането й в олимпийската програма с едно изключение - през 1980-та година в Москва. Тогава янките бойкотират форума в бившия СССР заради инвазията в Афганистан.

Междувременно Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) награди Фелпс със специална статуетка, както и със сребърен плакет, на който пише "Най-добрият олимпийски спортист за всички времена".

На въпрос как ще изглежда плуването без него, Фелпс отговори: "В нашия спорт има още толкова неща, които могат да се постигнат. Но на първо място аз благодаря на моя треньор Боб Баумън, защото през всичкото това време ние бяхме като един човек".

„Казах си, че не искам на 30 години все още да плувам. Аз ще навърша тази възраст след 3 г. А а не бих искал повече да плувам. Мисля, че за времето, прекарано в басейна, постигнах всичко, за което съм мечтал. Така че няма нужда да продължавам“, допълни Куршумът от Балтимор.

Още на 11 години той е взел от треньора си любима сентенция, която и до момента е важна за него, а именно: "Всяко решение се намира вътре в нас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
2
 
! Отговори
гхйхг преди 11 години
ЗОБО-КОП
16
0
 
7
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
"Най-добрият олимпийски спортист за всички времена"
15
0
 
22
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Изпращам го,със сълзи.но безумството на славата,се постига с много труд и пот и много талант.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такъв уникат! Тоя ако син беше наумил на 23-24 години в Пекин можеше и 10 златни да вземе.Да се състезава в още поне 2-3 дисциплини. Там беше унизително гениален за другите. Бах го в *** майни.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А учителят му по нещо си в училище му е казвал:"Нищо няма да излезе от теб"...и му го е казал съвсем серриозно,когато му е бил ядосан.Фелпс разправя за учителя си оня ден с насмешка и допълва: "какво нещо са хората, а?"
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не гледам плуване и не съм любител на този спорт, но преди 8 години този човек ме накара да заобичам този спорт в Атина. ВЕЛИКАН!Най-великият плувец за всички времена!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нвяма такива спортисти вече: Благодарим ви... Майкъл Фелпс, Майкъл Джонсън, Юсеин БОЛТ!Преклон преед вас!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди Фелпс да се намеси в плуването, бягането на 100 и 200 и 400 метра особено с Майкъл Джонсън беше ми любимо изживяване. Дойде Фелпс и започнах да гледам плуване наред с бягане и извънземния Юсеин Болт.Най-великите: Фелпс, Болт и въздесъщият Майкъл Джонсън - 400 метра!
9
0
 
24
 
! Отговори
Ani преди 11 години
Невероятно е светът да ти даде титлата Най-добрият Олимпиец на всички времена! Много ще ми липсва да го гледам, но съм сигурна, че той ще продължи да ни радва по един или друг начин. Недостижим, несравним, неповторим, невероятен и определено пич, който слуша хубава музика, който прави необясними неща във водата, който поставя и чупи рекорди! Майкъл Фелпс!!!!!
8
0
 
26
 
! Отговори
Phan преди 11 години
Легенда! Сигурно е страшно изморен, дано да има щастлив и пълноценен живот. Благодаря ти, Майкъл, беше удоволствие да те гледам да се състезаваш.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най добре е да се откаже човек когато е на върха,така всички ще го запомнят най високо на подиума!Има стотици примери както във футбола,формула 1,и други спортове алчноста няма край.И падението на спортиста като име и личност е сигурно.Браво Фелпс,доказа че си най великият за всики времена,и сътвори велика история която ще остане завинаги във нашите сърца!!!
6
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На този мутрата му се е изкривила от химикали...
5
1
 
26
 
! Отговори
me преди 11 години
Невероятен!
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прекалено рано се отказва но решението си взема той, най добрия е и си остава такъв още дълго време
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 1!Майкъл,завинаги!
2
3
 
44
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
Най- добрият състезател EVER.
1
3
 
50
 
! Отговори
loves2drive преди 11 години
Евала, пич! Успех в новите начинания!