По 20 млн. долара на година - Юсеин Болт знае как

Ямайският спринтьор се превърна в най-скъпо платения лекоатлет в историята
Обновена: 8 авг 2012 12:17 | 8 авг 2012 10:31, Бойчо Попов
42
По 20 млн. долара на година - Юсеин Болт знае как
Снимка: Reuters

Юсеин Болт отиде на Олимпийските игри през лятото на 2008 г. сякаш от любопитство, а си тръгна с три златни медала. Той е човекът, който наскоро постави световен рекорд в бягането на 100 м, но малцина извън леката атлетика знаят нещо за ямайския спринтьор.

Болт изпъкваше с бягането си на 200 м, а 100-те метра бяха сравнително нова дисциплина за него по време на Олимпиадата в Китай. Тогава единствените му спонсори бяха Puma, с която подписа малка сделка през 2003 г., и Digicel, ямайски мобилен оператор.

Атлетът напусна Пекин като един от най-известните атлети на планетата с три златни медала и три световни рекорда. Болт отбеляза върхови постижения в бягането на 100 и 200 метра, превръщайки се в първия мъж, който грабва олимпийското злато в двете дисциплини след Карл Люис през 1984 г. Той беше част и от ямайския отбор при щафетата на 4×100м, който разби поредния световен рекорд. Оттогава насетне животът на най-бързия мъж на света не беше същият, пише в свой анализ Forbes.

Докато славата на Юсеин Болт нарастваше, сметката му не оставаше по-назад. Спринтьорът изкара приблизително 20,3 млн. долара през последната година от наградни фондове, бонуси, хонорари от явявания по различни събития и спонсори. Така се класира на 63-то място сред най-високо платените спортисти на Земята.

Предстои му известно предизвикателство, за да измести по приходи баскетболистите Леброн Джеймс и Кобе Брайънт, но въпреки това доходът му е 20 пъти по-висок от това, което други световно известни спринтьори изкарват за една година. Като цяло няма друг спортист в историята на леката атлетика, който да е изкарвал подобни суми.

Болт подписа спонсорство с Gatorade, с швейцарския производител на часовници Hublot и с Virgin Media след игрите в Пекин. По-късно Visa го привлече и разпространи образа му на билбордове из цяла Европа, където леката атлетика остава разпространен спорт. В момента операторът на кредитни карти е официален спонсор на Олимпийските игри в Лондон и има право да използва спортиста като рекламно лице.

Тази година Юсеин ще разработи своя линия слушалки след подписания договор със Soul Electronics. През юни той добави към спонсорите си и Nissan Motor, които планират да използват лекоатлета в мащабна рекламна кампания. През 2010 г. спринтьорът публикува автобиография, озаглавена „9.58: Да бъдеш най-бързият мъж в света“, и готви втора книга след Олимпиадата в Лондон.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
забрави
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на човека!А че е черен това няма никакво значение.Че е от Ямайка също.Умее нещо и го прави качествено.От любопитство погледнах-почти 70 държави с медали,нас ни няма никъде.За какъв спорт говорим?Парите малко,зали няма,тренировките некачествени....Къде отидоха тези пари за спорта?Толкова богати хора в България да бяха дарили по някой лев.Ами управляващите?Те от спбствените си сметки ако дадат колко неща могат да променят.Ама сития на гладния не вярва.То нищо не ни е наред,че и спорта да е..
11
3
 
6
 
! Отговори
до 9-ти преди 11 години
ами БЕГАЙ! тогава :)
10
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черен, печка , маймуняк....а ВИЕ дето сте БЕЛИТЕ живеете по зле от *** в Столипиново или Факултета !!!Пука му на него какво ви е жалкото мнение ...а той си живее живота и обикаля света и вижда всичко най-хубаво на този свят ;)
9
15
 
12
 
! Отговори
ттт преди 11 години
За 10 секунди работа - 20 милиона. Не е честно! Аз цял месец се бъхтя за по-малко.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да му завиждате на човека, защо не направите някакво постижение, което да го признае целият свят?
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на човека! Който си може, си може!
6
17
 
12
 
! Отговори
Стругар шлосер преди 11 години
Нищо не пише дали Болт си има и съответната гайка ?! Или е обратно нарязан ?
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те затова хамериканците вдигат олелия до небето като им вземат златен медал някъде
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер- не всеки може да пребяга 10 метра в секунда.
3
37
 
8
 
! Отговори
fck преди 11 години
20 милиона на тая печка! :O
2
39
 
7
 
! Отговори
Грабител преди 11 години
Плаче за грабеж тоя маймуняк
1
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 апартамента в София - Цецо знае как!