Най-старият олимпиец спасил от удавяне противник

98-годишният унгарец Шандор Тарикс е сред героите в Берлин през 1936 г.
Обновена: 22 авг 2012 15:06 | 21 авг 2012 18:45,
41
Най-старият олимпиец спасил от удавяне противник
На 98 години унгарецът Шандор Тарикс продължава да плува. Снимка: БТА

Най-старият олимпиец спасил от удавяне противник по време на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

98-годишният унгарец Шандор Тарикс, който е триумфирал като шампион по водна топка в сърцето на фашистка Германия, станал герой по време на мач с Малта.

В неравностоeн сблъсък ватерполист на съперниковия тим получил тежък удар и нокаутиран, поел към дъното на олимпийския басейн, информира „Гълф Таймс“.

Тарикс, който по това време бил на 23 години, бил сред първите притекли се на помощ. Демонстрирал един от заветите на олимпийския дух.

Наставникът на унгарския отбор също спазил заветите на барон Пиер дьо Кубертен и извадил от водата един от  ватерполистите си, за да бъде възстановен численият баланс. 

„Немската публика аплодира този акт на феърплей. За мен развръзката от този случай беше по удовлетворяваща от спечеленото злато“, спомня си роденият през 1913 година Тарикс.

Той беше официален гост на унгарската делегация на Олимпийските игри в Лондон. От 1948 г., непосредствено след като страната му стана комунистическа, той живее в САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 11 години
до 38Не това е алчносттазащото същото важи и за капитализна и за каквато се сетиш икономическа система
15
0
 
2
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
До 29, Чехия никога не е имала планово стопанство и никога не е имало колективизация. В Чехия винаги е била със силно развит частен сектор...това е истината. Е, и не са крадливи наистина.
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм един от тези, които вярват в идеите на комунизма. Не комунизма, които видяхме на практика, не комунизма в Северна Корея, защото тези политически системи изневериха на собствените фундаментални идеи. Вярвам в идеята, че държавата трябва да има по-голям контрол над обществените процеси, стига хората които са начело да са наистна безкористни. И вярвам, че благата трябдва да са разпределени по-равномерно сред обществиото. Не е нормално да има хора със състояние от стотици милиярди долари, а примерни един инженер, чието откритие е донесло печалбата на въпросния човек да е милиони пъти по-беден. Не е нормално един рапър да е по-богат от един физик. То това води дивият капитализъм, разбирай ме както искаш. И преди да кажеш нещо, аз нямам финансови проблеми. Не е необходимо да си беден, за да мислиш по този начин.
13
0
 
1
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 11 години
До 23 Доктор Дочев ми беше роднина. Мир на праха му.
12
1
 
8
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Не СССР нищо не забраняваше ама и нищо не позволяваше. А бе троглодит България 1936г е била с по висок стандарт от Белгия а износът ни е бил47% над вноса какъв СССР, какви СИВ и други глупости?
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гасподарю 25...А ЗАЩО ОТКАКТО СМЕ В ЛЮБИМИЯ НИ ЕС,ЖИВЕЕМ КАТО СКОТОВЕ..ЗАЩО ПО ЗАКОНИТЕ НА СЪЩИЯТ ТОЗИ СЪЮЗ ОЛИГАРСИТЕ НАЧЕЛО С БОКО...НИ ГРАБЯТ И ГРАБЯТ..ЗАЩО НЯМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ОБРАЗОВАНИЕ,А ИМАМЕ СУПЕР БЕЗРАБОТИЦА,СУПЕР НИСКИ ЗАПЛАТИ И СУПЕР ПРЕСТЪПНОСТ---ХАЙДЕ ГОСПОДАРЮ,КАЖИ НИ-ТИ СИ УЧЕНО ПУСЕ..ГОТИН СИ...?!?!
10
0
 
2
 
! Отговори
Много ми е интересно преди 11 години
... дали някой от пишещите в този форум познава "истински" български фашист.. Аз, лично, мисля, че познавах - Иван Дочев, например - мога да кажа, че и той ме "познаваше" - канил ме е 3 пъти на гости у тях в САЩ и "Националният фронт" в Америка ме е гледал като "писано яйце"..Така и не ми казаха къде е Гешев, но мисля, че преди да почине, на Полицая му стана по-драго, че българите ни интересува миналото на "Тошо Тиквата" - негов израз...Та-трябва да се внимава с "цветовете" - и Бойко го знае-:)
9
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
19 - аз пък не помня навремето СССР да се е намесвал във вътрешните ни работи и да ни е заповядвал да НЕ произвеждаме куп неща, включително земеделски стоки. *** от Брюксел в моментът са ни сложили квоти за производство например на вино, знаеш ли? Това ли е свободен пазар - да ни кажат "до толкова ще произвеждате, повече не може, ако не - санкции"ЕС е зло, което трябва да бъде унищожено, просто за да оцелее Европа.
8
0
 
2
 
! Отговори
И за да бъдем... преди 11 години
... съвсем точни - Крум Лекарски е в Берлин като "резерва"... Генерал Стойчев - звание, дадено му от Цар Борис още на 29-годишна възраст (това е до номер 8) - за зла врага при тренировки пада и чупи крак..И вместо златен медал на обездка, което със сигурност е щял да вземе, заместилият го Лекарски печели бронз..П.С. Стойчев почина на 102 години..просто да не повярвяш какви късметлии има в живота... Но до последно си беше абсолютен пич и в Лозана му "сваляха капа"..Та така.. четете павече,моля!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 14. А бе дечко, родените през 90те какво са видели от комунизма, не говори за неща които само си чувал и си чел някъде! Коментара ти сам по себе си е по-лош от идея на Сталин! Виж против какво пишеш и как!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен: Ето ти една идея на комунизма, която е била използвана и на практика и която аз смятам за добра: производителите на житни и зърнени култури са имали определен максимум който трябва да произведат, всичко произведено отгоре са имали право да продадат като днешните търговци чрез борси! А днес какво е? Спекула = инфлация над 10% = ръст на доходите м/у 5-7%! По-лошо от комунизма е САЩ или ЕС или и двете е да наложат търговско ембарго върху дадена страна - Куба, Иран, КНДР...
5
0
 
4
 
! Отговори
До Номер 8 преди 11 години
Господине- Госпожо,Вие просто нямате представа точно какво мислите, а пък още по-малко - за какво пишете... Омразата е най-лошия съветник...Стойчев винаги е бил оценяван по едно нещо - "войник на стремето" - винаги е бил Българин - нарочно го пиша с главна буква - Лекарски - също... Жалко, ако мислите единствено в цветове...Ако Ви стига мозъка - прочетете нещо за войните на българите през 20-ти век - може пък и да забравите "цветовете"...
4
1
 
1
 
! Отговори
За генерал Лекарски преди 11 години
Което би било интересно и на по-млади, и на по-възрастни, е, че Лекарски живееше на 300 метра от Бай Тошо на "Оборище"и в признание на приноса му за българската кауза - никой не го е "пипал".Синовете и дъщеря му живееха във Франция, но всяка година през лятото се прибираха в София..Та, така..за българското Олимпийско движение-Това бяха изключително уважавани хора и в България, и в Европа..Батето гледа до последно Стойчев-не му липсваше нищо..Дори направиха "конезавод" за него в Добруджа...
3
2
 
5
 
! Отговори
А ти кой си? преди 11 години
До Анонимен: А псевдо демокрацията в България не е ли същата, дори по-лоша от комунизма? В момента виждаме разрушаване и затриване на българската история, култура, идентичност, спорт ако искаш. Искаме да рушим паметници на културата, защото били комунистически, обаче изпростяването на нацията върви с пълна сила, имаме си кирилица, а пишем на маймуница, в училищата се слуша чалга, рап и простотия, а Ботев и Вазов били дискриминационни! А ти пишеш, че комунизма трябва да се забрани?!?
2
3
 
0
 
! Отговори
KKK преди 11 години
Немската публика аплодира този акт на феърплейнеееее, аплодирала ви е защото сте били съюзници
1
0
 
7
 
! Отговори
Няма лошо преди 11 години
да си припомняме такива случки. Но мисля, че би било редно да си припомним българските медалисти от същата Олимпиада - генералите Владимир Стойчев и Крум Лекарски. За Стойчев се знае повече - любимец на Царя - но и на Съдбата... Стойчев завършва Висшето военно училище... с езда... Командва Първа Българска армия след 09-09-44 - стига до Австрия...Той е единственият българин на 09-05-45 на трибуната на Мавзолея в Москва, приемащ Парада на Пебодата... Герой на СССР. Дългогодишен председател на БОК.