Цвети пише история, вече е 1/8-финалистка на US Open!

След 18 години отново българка в тази фаза на турнира
2 сеп 2012 00:40,
39
Цвети пише история, вече е 1/8-финалистка на US Open!
Цвети записа трудна, но сладка победа. Снимка: Reuters

Най-добрата българска тенисистка в последните години Цветана Пиронкова победи испанката Силвия Солер-Еспиноса с 6:1, 6:7 (3), 6:3 в третия кръг на US Open.

По този начин за първи път от 18 години България има своя представителка на 1/8-финалите на четвъртия турнир от Големия Шлем.

Срещата започна по чудесен начин за Цвети, която поведе с 2:0, след като осъществи пробив във втория гейм. След това нашето момиче изпита трудности да вземе подаването си, но с прекрасен сервис спаси точка за пробив на испанката.

Блестяща игра на Пиронкова от основната линия, гарнирана с много силен удар от бекхенд, й донесоха преднина от 3:0 гейма на старта на този двубой.

След това при 30:30 в четвъртия гейм Цвети допусна много груби непредизвикани грешки и така испанката се разписа в срещата, намалявайки пасива си на 1:3 гейма.

Пиронкова отново бе принудена да спасява точка за пробив в следващото си подаване, но с помощта на мрежата тя все пак успя да стигне до равенство. Последваха два отлични сервиса на тенисистката ни и тя отново се измъкна от критичната ситуация, дръпвайки напред с 4:1 гейма.

С оглед на трудностите в своето подаване, Цвети взе много важния шести гейм, в който проби испанката след чудесен минаващ удар от бекхенд, за да поведе с 5:1 гейма.

Българката не изпусна контрола и спечели сета с 6:1, макар да мина през равенство 40:40 в него, реализирайки втория си сетбол. Трябва обаче да се отбележи, че българката изпитваше по-големи трудности в своите сервис-геймове, отколкото в тези на Солер-Еспиноса.

Първият гейм на втория сет започна по възможно най-добрия начин за всички българи - Цвети осъществи ранен пробив, възползвайки се от грешката на испанката, записала само една точка във въпросната партия.

Пиронкова отново тръгна доста колебливо в първия си сервис гейм за втория сет, но при пасив от 15:30 успя да забие ас, след това нейната съперничка й помогна с две грешки от основната линия. Така пловдивчанката поведе с 2:0 гейма.

Невероятната игра при посрещане на Цветана продължаваше. Тя стигна до две точки за пробив, когато поуплашената испанка реши да играе на сигурно и изпълни справнително слаб сервис. Нашето момиче изригна с феноменален изстрел от форхенд по правата и поведе с 3:0 гейма.

Последва характерното за играта на талантливата българка отпускане и тя позволи да се окаже в ролята на догонваща при сервиса си. Все пак при 30:40 Цвети имаше късмет, че испанката прати топката в аут след продължително разиграване от дъното на корта. Минути след това испанката все пак стигна до своя първи пробив в мача и намали пасива си на 1:3 гейма.

В следващата партия Цвети записа три поредни точки и имаше възможност да пробие, но сбърка лесна топка, в която търсеше моментален завършек на гейма. Малко след това Солер намали на 2:3 гейма, след като нейната опонентка заби топката в мрежата.

По този начин Пиронкова вече бе изправена до стената и задължително трябваше да печели своите подавания, за да стигне до успеха. Тя го направи, като в третата точка на шестия гейм българката направи феноменален удар по правата от бекхенд, когато испанката бе в печеливша позиция при 15 равни.

Силвия Солер-Еспиноса отново взе подаването си и интригата в този мач се завърна с пълна сила. Проблемите в сервис-геймовете на Пиронкова продължаваха. Тя се оказа догонваща при 30:40, а Солер-Еспиноса избухна с мощен удар от форхенд по диагонала и изравни резултата за 4:4 гейма.

Българката направи непростими два поредни пропуска в деветия гейм и макар да имаше преднина от цели два пробива на старта на сета, вече изоставаше с 4:5 партии.

Пиронкова изглеждаше буквално в нокдаун при подаването си, но Солер я съживи с удар в мрежата за 15 равни. Играта на нашата тенисистка обаче просто не се получаваше и тя допускаше много неприятни грешки от дъното на корта. Все пак Цветана спря пропадането си и изравни за 5:5 гейма.

Пловдивчанката стигна до 40:40 в гейм №11, но след две нейни грешки Солер си гарантирана поне тайбрек. Все пак се стигна до такъв, макар Пиронкова да спаси сетбол.

Нашата състезателка обаче не успя да намери ритъма си и допусна цели два мини-пробива в тайбрека и се оказа догонваща с 0:3 точки. Пиронкова отново имаше два сервиса, този път при 1:4 пункта пасив. Нейна грешка след топка в мрежата вече като че ли предвещаваше трети сет. И наистина се стигна до такъв, след като българката взе едва три точки в тайбрека.

Изпуснала питомното, българската спортистка трябваше да гони дивото. Третият сет вървеше гейм за гейм, когато в четвъртата партия Цвети получи две точки за пробив и успя да поведе с два гейма разлика. Последва партия на нула за нашата състезателка, която вече водеше с 4:1.

Испанката обаче веднага взе гейм на нула и отново бе в играта за сета. Пиронкова пак показа слабост в сервис-гейма си и бе пробита.

И за да бъде изненадата пълна, Пиронкова изригна с може би най-силния си гейм в мача, пробивайки своята съперничка на нула, за да поведе с 5:3 гейма! В най-важния си сервис-гейм в двубоя Пиронкова стигна до мачбол за 40:30 и завърши с ас, за да спечели сета, а с него и мача!

За място на 1/4-финалите българката ще се изправи срещу американката Слоан Стивънс или сръбкинята Ана Иванович. Интересното е, че точно 19-годишната Стивънс победи Цвети с 2:0 сета преди малко повече от две седмици на престижния турнир в Синсинати.

Още спортни новини четете в Gol.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Цветана ПиронковаUS Open
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пироня почна да издиша нещо ,Ана я мачка здраво ,къде са сега пишман патриотите да я хвалят колко е велика Пиронкина ???
34
0
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Най-лошото възможно развитие за Пиронково - просто изглежда жалка на корта!6:0 падна първия сет, по 10 поредни сервиса не може да вкара...Очаквах, че може да играе зле, ама толкова зле не съм очаквал!
33
2
 
1
 
! Отговори
Nasko преди 11 години
Четейки "разбирачите" на всичко в спорта и човешката природа се удивлявам,- Откъде толкова Негативизъм в средящите пред компа и играещи на тях какви ли не игри, знаете ли какво е ТРУД , а знаете ли колко е той за един спортист??Откъде толкова пренебрежение към всичко и вссеки??Ей заради такива сополи, като всички пишещи по форумите с малка част Умни хора сме на това дередже, нищо не правите, ама Уста отваряте!!!Знаете ли, че тази спортистка няма Никаква помощ от Държавата ни до тук??
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотната красавица Ана Иванович ще смаже тоя Мики Маус като както мечка гази гнила круша !
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай,Гришо !
30
3
 
1
 
! Отговори
мдааа преди 11 години
Да отидеш на осмина финал не само,че не е геройство,но и е едно нищо.Горкото момиче случайно попаднало там ще си остане на този осмина финал.Тва и беше тя е кът ***,почва с некой по-голям аматьор от нея и после оцапва гащите!
29
4
 
4
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Дано Цеца отнесе гнусната сръбска *** на 1/8 финала, както американците отнесоха тия *** с бомбите преди 13 години!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
BBCityLights преди 11 години
До някой си 29: Ми аз не мисля, че някой е забравил 4-тото ни място на световното '94-та? Am I right? ;)
27
4
 
8
 
! Отговори
някой преди 11 години
История ще напише като вземе трофея. Иначе никой няма да си спомня, че някаква си българска тенисистка се е класирала на 1/8 финал.
26
2
 
1
 
! Отговори
ДО 12 преди 11 години
... не само че знам какъв съм, ами знам и ти какъв си. бездарен и безмозъчен безродник.естествено, че не чистиш кенефите - то ако се хванеш да ги чистиш, първо себе си ще трябва да забършеш.нещо много лесно ти идва идеята за брането на маслинки, да не си водил жена си в гърция напоследък?а статистики е безсмислено да ти се показват, такива като тебе знаят само през вратата на собствената си колиба да гледат.
25
1
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
С късмета беше до тук - изключително лесен жребий и слаба игра на испанката. В действителност и Пиронкова игра слабо, с отделни проблясъци. Сега, след като си изпълни програмата и спечели достатъчно точки и пари дано се отпусне и да изиграе един хубав мач в "сблъсъка на красавиците"! Сигурно ще има пак подкрепа от българската агитка, а и сръбкинята е най-преодолимата съперничка на осминафиналите!
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1/2 финал по джобен тенис може да стигне
23
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Поздравление за момичето.Какви са тези комплексарщини ,с които ни заливате бе господа журналисти ? Каква история пише ? Какви чудеса са станали ?Журналистическа тъпотия.По -скоро тя пише ГЕОГРАФИЯ. В Америка едва ли 10% от хората знаят къде се намира или изобщо ,че има такава държава и сега това момиче ще ги накара да отворят енциклопедийте ,за да видят що е това България.
22
1
 
1
 
! Отговори
off преди 11 години
hubavo pishe istorija. mnogo se radvam za neja, no pone da specheli njakoi turnir
21
0
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Една Цвети,пролет не...прави,за родния ни...тенис.;все пак късмет и успех по...нататък.
20
2
 
11
 
! Отговори
Блаа преди 11 години
Ами тя пише история,а вие си пишете приказки от "1001 нощи".Докато четях дългата статия щях да заспя.Можеше да го опишете с 2-3 реда.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е пишещите тук коментари кое място биха взели. Едва ще се помръднат от дивана до хладилника да си вземат следващата бира, ама плюят с много спортна страст. И са лекоатлети, борци, щангисти, всички са взели поне по три златни олимпийски медала, та затова така храчат.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слон Стифанс е американска наркоманка и трудно ще я бие.
17
10
 
5
 
! Отговори
Шишо преди 11 години
Не пишете кое място е заела защото нея това не я вълнува. Моля да пишете след мача колко пари е спечелила, и колко е загубила. Такава като Пиронкова не може да трогне моята спортна страст.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bravo,Cveti!Uspeh!!!