Футболист за 100 млн. евро

Пътят на Гарет Бейл до световния връх
1 сеп 2013 20:08,
47
Футболист за 100 млн. евро
Гарет Бейл. Снимка: Reuters

Роден в Кардиф преди само 24 години, уелсецът Гарет Бейл е на път да влезе в световната история като първият футболист, за когото са платени 100 милиона евро. Сумата изглежда не просто голяма, тя е наистина астрономическа.

И то във време, когато европейската икономика (и в частност испанската) е в много тежък нокдаун. Шефът на УЕФА Мишел Платини определи даването на подобна сума като грабеж. „Ако Бейл струва 100 милиона, то аз трябваше да съм безценен“, в типично свой стил се изказа Христо Стоичков.

Мнението на единствения българин носител на „Златната топка“ се споделя от редица експерти, които не отричат качествата на сензацията от „Тотнъм“, но имат сериозни резерви по отношение на парите, които „Реал Мадрид“ е готов да извади за услугите на крилото. Та той би струвал повече от Зинедин Зидан и Луиш Фиго накуп.

В крайна сметка инвестицията е решение на инвеститора. Дали покупката е успешна или не, може да се оцени във времето.

Но нека са насочим към самия играч – кой е той, откъде дойде и как някак изневиделица стана най-ценното футболно бижу в света?

Още от съвсем малък прави впечатление с добре развитата си физика и със завидната бързина. На 14 години пробягва 100 метра за 11.4 секунди. Качествата му са забелязани от английския „Саутхемптън“ и той е привлечен при „светците“.

На 17-ти април, 2006-та година дебютира при мъжете в мач срещу Милуол. Тогава Гарет Бейл е само на 16 години и 275 дни.

След 30 дни идва и дебютът му за националния отбор на Уелс в приятелски мач срещу Тринидад и Тобаго, спечелен с 2 на 1. Бейл става най-младият национал в историята на уелския футбол.

За „Саутхемптън“ изиграва общо 40 мача и вкарва 5 гола. Традиционната му позиция е ляв бек, където бързината и мощната физика са решаващи.

Съвсем скоро Гарет Бейл се превръща в апетитна хапка за най-големите отбори в Англия и е ясно, че „Саутхемптън“ е прекалено тесен за неговите способности.

Младокът прави леко странен избор като отклонява интереса на сър Алекс Фъргюсън и „Манчестър Юнайтед“, за да се присъедини към „Тотнъм“ срещу малко над 8 милиона евро.

Следват 3 сезона на разочарования – слаба форма, контузии и не особено голяма благосклонност от страна на мениджъра.

66 мача и едва 6 гола. Но трябва да уточним, че Бейл все още е държан предимно в защитния вал на „шпорите“. И продължава да носи фланелката с номер 3.

Сезон 2010-2011 е катализаторът, който уелсецът чака.

Съдбата му дава шанс и той не го пропуска – в най-големия турнир, на един от най-големите стадиони, срещу един от европейските грандове. На 20-ти октомври Бейл разнищва защитата на „Интер“ и бележи знаменит хеттрик на „Сан Сиро“. Мачът завършва с победа на „нерадзурите“ (4-3), но звездата на уелсеца започва да грее наистина силно.

Бейл записва 41 мача и 11 гола (почти два пъти повече от 3-те сезона преди това общо). Идва и първото голямо индивидуално отличие – избран е за най-добър млад играч на годината от Асоциацията на професионалните футболисти на Острова.

През 2011-2012 Гарет Бейл стабилизира представянето си и записва 42 мача и 12 гола за „Тотнъм“.

За да дойде голямото избухване.
Миналият сезон в английската Висша лига „принадлежеше“ на Бейл. В началото му той смени номера си от 3 на 11 и уверено заяви: „Вече не съм ляв бек“.

Под ръководството на Андре Вияш Бояш младият играч се превърна от талантлива надежда в световна суперзвезда. 26 гола в 44 мача, голяма част от които изключително красиви и изключително важни за отбора.

Стигна се дотам, че „Бейл вкара“ стана синоним на „Тотнъм спечели“. Страхотна бързина, страхотна техника, страхотен удар, завършен футболист, обрал всички възможни индивидуални награди в края на сезона (единственият друг е Кристиано Роналдо с екипа на Манчестър Юнайтед през 2007-ма година).

Възходът на уелсецът обаче не беше достатъчен за класиране на отбора му в Шампионската лига. А това е турнирът за най-най-добрите.

Тогава на вратата на „Уайт Харт Лейн“ захлопа „Реал Мадрид“ и за всички беше ясно, че бъдещето на Гарет Бейл е далеч от дъждовния Лондон.

Трансферът му в „Белия балет“ се превърна в сапунен сериал, но „Тотнъм“ изигра добре своите карти и е на път да направи най-голямата сделка за продажба на футболист в историята.

За Бейл предстои най-голямото предизвикателство в кариерата му. Предстои да покаже дали наистина струва 100 милиона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
чукча преди 10 години
До монархистАнглийските сайтове обявяват сумата от 86 млн. паунда,което си е грубо 100 млн.евра...
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOLKO GLADEN NAROD MOJE DA SE SPASI I NAHRANI..SA SE HA4AT 100 MILIONA ZA NQKAKYV GLUPAV RITNITOPKOVEC
16
2
 
12
 
! Отговори
ник витанов преди 10 години
Гарет Бейл = A Група
15
5
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Е секси е, за това е по-скъп.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Красавец
13
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да стане като Виликивт МЕСИ.
12
5
 
41
 
! Отговори
DARIN_IVANOV преди 10 години
Това е кражба от всеки фен. Тениска за 150 евро и туболисти за по 100 мил. А защо не тениска за 15 евро и таван на трансферите от ФИФА сложен на 10 мил!
11
7
 
6
 
! Отговори
Vihrogon преди 10 години
@Доби(свободно духче) Като не си го чувал, защо си позволяваш да коментираш.Аман от всезнайковци!
10
0
 
8
 
! Отговори
razbira4 преди 10 години
До АнонименОпа, анонимен, я пак Real Madrid have signed forward Gareth Bale from Tottenham on a six-year deal.The transfer fee of £85.3m (100m euros) breaks the world record of £80m set in 2009 when Cristiano Ronaldo moved from Manchester United to Real Madrid.
9
11
 
12
 
! Отговори
Доби(свободно духче) преди 10 години
Да си призная честно - не го бях чувал. Но пък и аз не съм мерило, понеже не гледам футбол.Много ми се виждат парите, де. Ако ги струпаме на едно място, сигурно ще направят много голяма купчина..
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сделката не е за 100 млн.Тотнъм искаха 100 но Реал контрираха че ще платят,но на три вноски...Така че шпорите приеха 86 млн. накуп...Друг въпрос е че не струва и толкова...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne razbirate ot sport Bale beshe prodaden na Real za 86 Miliona Evro predi edna sedmica ...
6
3
 
4
 
! Отговори
gosko преди 10 години
tvurde mnogo sa da toi e dobur no edin Hazzard e 2 puti po dobur po evtin i pove4e rabota shte vurshi v real..
5
4
 
3
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Това са глупости. Ако не ме лъже паметта сделката между Реал и Тотнъм за Бейл е 86 милиона.
4
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен и 200 милиона евро са малко за Гарет Бейл, но в никакъв случай не бих дал за него повече от ............. ( нарочно не обявявам сумата - запазвам я в тайна!)!
3
6
 
39
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Прав е Ицо, този кога ще вземе Златна топка...
2
7
 
32
 
! Отговори
YNWA преди 10 години
не си струва толко писане и хвалене за един футболист който не е нищо особено.а за парите да не говорим.кво толкова има добро в един играч.ливърпул без нито една звезда вече е на първо място.отбор трябва а не имена.тоя бейл е едно нищо просто играч,с който се търгува ама и реал незнаят защо го взимат ,сигурно роналдо ще се върне в англия
1
4
 
31
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Поредния футболист нищо ново под слънцето имало ги е преди ще ги има след!