Вицето на Росел е новият президент на "Барселона"

Хосеп Мариа Бартомеу ще ръководи европейския гранд в следващите две години
24 яну 2014 16:28, Екип на Bulgaria On Air
0
Вицето на Росел е новият президент на "Барселона"
Снимка: Bulgaria On Air

Хосеп Мариа Бартомеу зае президентския пост на футболен клуб „Барселона“. Той бе посочен като заместник на подалия оставка Сандро Росел и ще ръководи европейския гранд в следващите две години, когато ще се проведат новите избори за президент.

Припомняме, че президентът и бордът на директорите се избира от 160 хиляди членове на каталунския клуб.
Именно снощи бе свикано извънредно заседание на борда, на което Росел се оттегли заради разследването му в корупция и предаде щафетата на един от двамата вицепрезиденти. Върховният съд в Испания започна разследване срещу него за нерегламентирани парични преводи покрай трансфера на бразилската суперзвезда Неймар от Сантос през лятото на 2013. Според клуба за нападателя е платена сума от 57 милиона евро, но всъщност бразилецът е струвал 95 милиона.

51-годишният Хосеп Мария Бартомеу работи за клуба от 2003 година, когато е привлечен от предишния шеф на Барса Жуан Лапорта като отговорник за баскетболния отбор на каталунците. От 2010 година е вицепрезидент на Росел и един от най-силните в управата на каталунците, заедно със спортния директор Андони Субисарета. Бартомеу е отговорен за трансферите в клуба през последните години.

Веднага след срещата на Борда на директорите бившият и новият президент на каталунците свикаха извънредната пресконференция. Росел обяви, че се оттегля главно, за да не безпокои семейството си.

„Подадох оставката си като президент на „Барселона“ и няма връщане назад,“ заяви Росел. „От този момент, както информирах и Борда на директорите, според нашия устав вицепрезидентът Хосе Мариа Бартомеу ще поеме незабавно длъжността до края на мандата, който по решение на управителния съвет изтича през 2016-та година. Беше огромна чест за мен да служа на привържениците на „Барселона“. Привилегия е да бъдеше президент на клуб като „Барселона“. Пожелавам най-доброто на моя заместник и очаквам всички фенове да го подкрепят.“

Той подчерта, че от много време той и семейството му страдат от атаките и заплахите, отправяни срещу него. Това ме накара да се запитам дали трябва да подлагам на риск семейството ми заради президентския пост.  Също така през последните дни бе заведено срещу мен несправедливо и необмислено дело за присвояване на средства. Казах от самото начало, че трансферът на Неймар е коректен и предизвиква единствено отчаянието и завистта на нашите съперници“, заяви Бартомеу.

Новият шеф обяви, че няма да има промяна в приоритетите на клуба.

„Този клуб е собственост на нашите партньори и аз ще направя всичко по силите си, за да остане на върха. И още нещо много важно. Ще бъдем много, много стабилен клуб, който ще изисква уважения на спортно, политическо и юридическо ниво,“ коментира Бартомеу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации