Мадридски блокбъстъри

Коя версия на "галактическия" Реал е №1?
13 авг 2014 19:09, Георги Пешев
1
Мадридски блокбъстъри
Снимка: Ройтерс

Опити да съберат в един отбор всички звезди на света днес предприемат много клубове на планетата. Реал (Мадрид) в този смисъл е нещо като пионер, който от началото на XXI в. не изневерява на концепцията си: в Кралския клуб трябва да играят най-добрите футболисти в света.

"Спорт сегодня" представя творенията на Флорентино Перес под формата на епичен блокбъстър със съответните му продължения и деривати.

Галактикос (оригиналът)

Сниман през: 2000-2003 г.

Продуцент: Флорентино Перес

Режисьор: Висенте дел Боске

Гастролиращи звезди: Луис Фиго, Зинедин Зидан, Роналдо

Със специалното участие на: Клод Макелеле

Бюджет: 238 млн. евро

Награди: "Оскар" за най-добър европейски филм, 2 "Златни глобуса" за най-добър испаноезичен филм, плюс няколко по-незначителни.

Продуцентът Флорентино Перес започна работата си в мадридския киноцентър с проста и достъпна идея: хората обичат да гледат супергерои. А какво по-хубаво от това да гледаш един супергерой? Да гледаш двама (или трима, четирима и т.н. – схващате идеята).

В оригиналния филм актьорите от световна класа един след друг възпроизвеждаха неповторими образи на големия екран, с което докарваха публиката до неудържим възторг. И макар че Перес омаловажаваше ролята на режисьора, филмът стана успешен именно благодарение на умението на Висенте дел Боске да работи с най-големите майстори в жанра.

Първите "Галактикос" не само събраха огромни приходи и куп награди, но и успяха да очароват милиони подрастващи по света, с което проправиха път за следващите епизоди и продължения.

"Завръщането на Галактикос" (неуспешно продължение)

Сниман през: 2003-2006 г.

Продуцент: Флорентино Перес

Режисьори: Карлос Кейрош, Хосе Антонио Камачо, Мариано Гарсия Ремон, Вандерлей Люксембурго, Хуан Рамон Лопес Каро

Гастролиращи звезди: Дейвид Бекъм, Майкъл Оуен

Със специалното участие на: Серхио Рамос, Робиньо, Жулио Баптиста

Бюджет: 184 млн. евро

Награди: "Златна малина" за спецефекти

След като се раздели с Дел Боске заради "творчески разногласия", Перес заложи на португалския режисьор Карлос Кейрош. Но внезапно се оказа, че работата с плеяда от световни знаменитости не е толкова проста работа. Кейрос напусна проекта преди приключването му и бе сменен от друг специалист. С това проблемите не свършиха, режисьорите валяха един след друг, което неминуемо оказа влияние върху окончателната продукция.

Бедата беше и в това, че Перес реши да икономисва средства за сметка на актьорите с поддържащи роли, които на моменти засенчваха звездите в оригиналния филм (особено харизматичният Клод Макелеле).

Да, феновете на оригиналната лента възторжено приеха Дейвид Бекъм, но с развитието на действието дори те бяха принудени да признаят, че сценарият е твърде недоизпипан и разтеглен. Продължението на "Галактикос" се оказа финансов неуспех и ядосаният Перес скъса със студиата "Бернабеу" в Мадрид.

"Ван дер Галактикос" (холандски дериват)

Сниман през: 2006-2009 г.

Продуцент: Рамон Калдерон Рамос

Режисьори: Фабио Капело, Бернд Шустер, Хуанде Рамос

Гастролиращи звезди: Руд ван Нистелрой, Ариен Робен, Уесли Снайдер

Със специалното участие на: Гонсало Игуаин, Марсело, Пепе

Бюджет: 304 млн. евро

Награди: 2 "Златни глобуса" за най-добър испаноезичен филм, специална награда за принос в развитието на холандското кино

Новият продуцент Рамон Калдерон Рамос вече не разполагаше с толкова значителни ресурси, колкото неговият предшественик. Той реши да създаде вариация с национални мотиви.

Като цяло аудиторията прие холандската версия много по-добре, отколкото продължението на оригиналния филм. Мнозина все пак отбелязаха, че лентата е прекалено мрачна, а завършекът – доста странен и дори плашещ.

Едно от главните достойнства на " Wonder Galacticos" (с това име бе познато англо-американското издание на филма) бе стремителният старт на кариерите на Игуаин, Марсело и Пепе, които участваха и в следващите блокбъстъри.

"Галактикос: Прераждане" (римейк на оригиналния филм)

Сниман през: 2009-2013 г.

Продуцент: Флорентино Перес

Режисьори: Мануел Пелегрини, Жозе Моуриньо

Гастролиращи звезди: Кристиано Роналдо, Кака, Чаби Алонсо, Карим Бензема, Месут Йозил

Със специалното участие на: Лука Модрич, Анхел ди Мария

Бюджет: 435 млн. евро

Награди: "Златен глобуса" за най-добър испаноезичен филм, премия "Златен бик" за най-добър сценарий

Завръщането на Перес в продуцентското кресло означаваше завръщане към корените и тяхното творческо преосмисляне. Най-напред дон Флорентино покани някои от най-ярките звезди на световното кино и засне първи вариант на филма, нещо като чернова. Той бе показан пред избрана публика и получи нелоши отзиви от критиката.

След това Перес уволни режисьора Пелегрини и покани най-ярката звезда в занаята – Жозе Моуриньо (автор на суперуспешните ленти "Португалски сюрприз", "Двуетажно такси в Лондон" и "Милано за двама").

Характерният почерк на майстора на контракултурния стил веднага си пролича, а предишните актьори започнаха да интерпретират ролите си поновому. Това издание на "Галактикос" се смята за общо взето успешен етап в развитието на цялостния проект, но Перес остана разочарован от липсата на големи награди от международните кинофестивали.

"Галактикос: Без граници" (най-касовият филм на годината)

Сниман през: 2013-?

Продуцент: Флорентино Перес

Режисьор: Карло Анчелоти

Гастролиращи звезди: Гарет Бейл, Тони Крос, Хамес Родригес

Със специалното участие на: Иско, Асиер Ияраменди, Кейлър Навас (предстои)

Бюджет: 287 млн. евро

Награди: "Оскар" за най-добър европейски филм, премия "Златен бик" за най-добър сценарий

Киноцентърът "Бернабеу" в Мадрид не се задоволи с постигнатото и си постави по-амбициозни цели. Предишният актьорски състав бе попълнен с отлично промотирания на американския пазар Гарет Бейл и с лауреатите на престижния бразилски кинофестивал Тони Крос, Хамес Родригес и Кейлър Навас.

"Без граници" на италианския режисьор Анчелоти вече се превърна в най-успешния филм, излязъл от студиата в Мадрид в последните десет години, и успя да спечели най-престижната награда в киното. При това още не е ясно как ще завърши лентата.

Станислав Ринкевич, "Спорт сегодня"

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Реал Мадрид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 9 години
Не можеш ли да го напишеш като нормалните хора да се прочете!??!?!?!