Допинг скандал в щангите: 11 национали с положителни проби

Дирят откъде е дошло забраненото вещество станозолол
Обновена: 20 мар 2015 21:14 | 20 мар 2015 19:29, Веселина Йорданова
58
Допинг скандал в щангите: 11 национали с положителни проби
Снимка: БФ по вдигане на щанги

11 щангисти от националните отбори са с положителни проби от внезапния тест, който бе направен преди две седмици, съобщава официалният сайт на Българската федерация по вдигане на щанги.

Веществото, което е открито в организмите на спортистите, е станозолол, става ясно от известието, което днес е пратено от лабораторията в Кьолн до федерацията ни.

11-те щангисти се подготвяха в залата в Дианабад за предстоящото след 3 седмици в Тбилиси Европейско първенство. На практика това е целият ни национален отбор мъже и жени, с изключение на Александър Димитров.

Той не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали обвинени в употреба на забранени медикаменти щангисти са от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад.

Ето и имената на 11-те щангисти, в чийто проби е установено наличието на станозолол:
 
Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев  (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг). Веществото е открито и при Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).   

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов няма никакво обяснение как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти. „Станозололът е архаичен в щангите, вече никой не го употребява, просто съм като шокиран… Единственото ми обяснение да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава. Дали обаче не е налице злоупотреба…“, чуди се той.

Българските национали по щанги използват добавки от две фирми – полска и българска. Българската прави доставките си към отбора вече близо три години, докато полската е използвана от година. „За този период сме тествани няколко пъти, включително и за Олимпиадата в Лондон, където с двама щангисти имахме две пети места“, обясни Иванов.

Според него единственото ново, което отскоро използват като подсилка и за възстановяване след тежките тренировки националите ни, са аминокиселини, доставяни от същата полска фирма. „И при тях обаче няма изписан „станозолол“ на опаковката“, твърди треньорът.
 
Поради тази причина е започнало вътрешно разследване, като треньорът и щангистите се надяват тестовете на хранителните добавки да докажат нерегламентирано и неупоменато в сертификатите наличие на въпросния „станозолол“. Това е единственият начин да се потърси някаква оправдание за наличието на препарата в пробите на щангистите и върху това да се базира евентуално обжалване на наказанията.

Станозололът, често продаван на таблетки под името Винстрол или на ампули като Винстрол Депо, е синтетичен анаболен стероид, производен на дихидротестостерон. Той отдавна е в забранената листа и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят 6 месеца след ползването му.

Станзололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесна мазнина. 

„Нов голям удар по българската щанга“, заяви олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Борислав Гидиков, който в момента е генерален секретар на Българската федерация.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор. Два месеца преди олимпиадата в Пекин всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за 4 години след внезапен тест.

Според разпоредбите на Международната щанги федерация (IWF) употребата на допинг води до 4-годишно наказание на състезателя, 2-годишно за треньора и едногодишно за мениджъра. Отделно парично наказание грози нашата федерация, която при повече от 4 уличени ще трябва да плати солидна глоба, за да си възстанови лиценза. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: щанги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във фитнеса има времеви отрязъци когато се пълни с такива начинаещи или вече отказали се щангисти. Изводът е, че в стереотипите за тъпите спортисти има голяма доза истина.Дори и да не си природно глупав - ако се движиш в такава среда, придобиваш много трудна за поправяне недодяланост.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за това ние плащаме от данъците си.
13
1
 
8
 
! Отговори
Мечо Пух преди 9 години
Значи щангистите ни вземат смески от забранени вещества, а преди турнири се чистят с други вещества, за да покрият първите. Сега просто ***, който им ги е дал или не е знаел как да ги изчисти, или го е направил нарочно, за да ги отстрани от турнира и евентуално да ги извади от щангите въобще.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май някой ще получи златен скункс :DDD
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам ме е от вас!
10
1
 
35
 
! Отговори
rb преди 9 години
пак са Хванали националния ни отбор по допинг със щанги!
9
1
 
13
 
! Отговори
тнжаянт преди 9 години
Абе вие, нормални ли сте бе? Все държавата ви е виновна. Как един не излезе да каже, че той е провалил държавата, а всеки казва, че заради държавата се е провалил. Казвате, че в другите страни всичко е наред, а законите им същите, политиците им също корумпирани, но там хората са добре. Не се ли замисляте, че може от нас самите да идва проблема? Ако мислим повече какво може ние да направим за Бългрия, и по-малко какво тя може да направи за нас, ще бъдем много по-успешни и то не само в спорта.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да ви светна, че в днешно време спорта е по-скоро БИЗНЕС.Сега дали умишлено са им дали добавките, без да им кажат за забранените вещества (за да ги дисквалифицират), или просто всички правят така, а нашите не са се научили да се чистят, е основния въпрос. Даже като се замисля въобще не искам да знам какво се случва зад сцената.
7
5
 
9
 
! Отговори
Tactician преди 9 години
Навремето България беше водеща сила при щангите. Сега просто някой има интерес това да не е така и прави всичко възможно. Ей на, резултатът е налице. Тук там някой друг прави пробив, но не е като преди. Ние буквално обирахме де що имаше медали при щангите.
6
6
 
8
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Баси държавата...
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Jalko! No bez pari,bez strategiq, bez durjavna podkrepa, bez lobi , kolkoto i da sa talantlivi na6ite 6tangisti prosto ne stava !!! A otnostno anabolite , kato cqlo strobmata e moralno ostarql preparat ( otkrite nqkudde na4aloto na 80-te ) .Golemite otbori v tozi sport ne gi lovqt ili za6toto imat lobi , ili za6toto imat novi medikamenti !!! Dokato nqmame nito edno ot tezi dvete ,vingai 6te sme izvun troikata
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бодна ли са станозолола с пропионат, който 2 седмици след спирането не го хващат тестове. Иначе моноцикъл само със станзолол не го правят даже непълнолетните гаражни билдъри, които си купуват "химия" от батката във фитнеса
3
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
еехеххехе, целият отбор мъже и жени са фанати в крачка, сега ще почнат да ги точат еднииии
2
1
 
18
 
! Отговори
а преди 9 години
Всичките, включително и жените, да изгърмят с едно и също вещество наистина е съмнително. Та коя е българската фирма за добавки?
1
11
 
18
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Нарочно ги "тровят" " за да не са конкуренция на другите, сигурно 50 години от допинг са печелили златните медали?

Спонсорирани публикации