Топалов прати в цайтнот световния шампион

Българинът победи Карлсен насред Норвегия
17 юни 2015 09:30, Александър Попов
57
Топалов прати в цайтнот световния шампион
Снимка: Reuters, архив

Гросмайстор Веселин Топалов победи с черните фигури световния шампион Магнус Карлсен в първия кръг на супер турнира по шахмат в Ставангер, Норвегия.

Партията завърши много след останалите. Веселин Топалов защитаваше майсторски позиция с пешка по-малко, но с разноцветни офицери и дами.

Времето на световния шампион след 60-ия ход свърши, а това в шахматната игра е "цайтнот" и победа за българина.

Норвежецът се заблудил, че ще получи допълнително време след 60-ия ход, а с това позволи да му свърши шахматното време за игра и загуби. Във втория кръг Топалов ще играе с белите фигури срещу Хикару Накамура (САЩ).

В надпреварата участват десет водещи играчи, които ще определят новия шампион след изиграването на девет кръга по системата всеки срещу всеки.

В другите партии от първия кръг Аниш Гири (Холандия) победи Александър Гришчук (Русия), Вишванатан Ананд (Индия) и Фабиано Каруана (Италия) завършиха реми, Хикару Накамура (САЩ) спечели срещу Йон Людвиг Хамер (Норвегия), а Максим Вашие-Лаграв (Франция) победи Левон Аронян (Армения).

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Павкатапрограма която е много по силна от който и да е човек. казва че мача е реми.не си много интелигентен
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ddмного си глупав, но ти си го знаеш
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
44 -ти Споко, брат! Не си само ти. Всички във форума сме аматьори в тази наистина велика игра.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
39, Павка..абе много ми е интересно как на Карлсен щеше да му се осъществи мата с пешка повече, като той беше изпаднал в пълна дупка, чудейки се какво да прави срещу великолепната защита на Топалов? Толкова се чудеше какво да предприеме,че накрая му свърши и времето. Веско по ускорен шах е може би най-добрият в света. Затова и Карлсен беше изненадан.
39
1
 
5
 
! Отговори
Павката преди 8 години
До ПешкоГригор Минчев е силен играч помня го. Майстор от старата школа. Поздрави и уважение!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 39Карлсен много добре знаеше че в този турнир за световната титла, нямаш право на допълнително време. Всички шахматисти го знаят, само Карлсен не бил наясно??? Стига си се излагал и ти бе!
37
7
 
8
 
! Отговори
Павката преди 8 години
Доста слаб коментар на партията. Магнус Карлсен методично надигра Веселин Топалов и му остана единствено да види очертаващия се форсиран мат в 8 хода. Това би могъл да види и първоразрядник за 10-15 минути, може би за световен шампион са необходими минута - две. Карлсен просто очакваше, че след изиграването на 60-и ход ще получи добавено време, както често се случва на други турнири, но съдията на турнира прекрати партията за изненада на всички и прекрати партията. Самият Веско не повярва ...
36
3
 
7
 
! Отговори
комодо преди 8 години
енд с разноцветни офицери и пешка разлика е 99% реми. от лакомия да търси път за победа, магнус загуби...
35
1
 
5
 
! Отговори
Борисов преди 8 години
Орешарски е виновен
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Муахахахаха...тоя Карлсен кефи с идиотското си оправдание. Все едно на някой отбор по футбол да му вкарат в даденото от съдията продължение и някой футболист да се възмути как са им вкарали гол в 91-та минута като по правило футболен мач протича в рамките на 90 минути.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кьорав карти не играе са казали хората,е сега вече научи правилата.Успех Веско сега е твоя момент за нова титла
32
0
 
16
 
! Отговори
браво преди 8 години
Браво на Веско Топалов. Все още има български спортисти с който да се гордеем. Жалко, че неможем да дадем такива примери с наши политици или бизнесмени (разбира се и там си има изключения).
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да загубиш мъжки не е лесно. Пак като не е треснал дъската в часовника.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 20 Ами ммалко са тези 24 години, защото ако беше на 35 примерно, този Карлсен щеше да приеме загубата с достойнство без оправдания. А сега става смешен, затова че уж не знаел правилата на турнира.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Топалов раздава тупалки,български тупалки,ето това е силата на българите те винаги оцеляват .Сега е момента Топалов да стане новия световен шампион.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдааа...Карлсен е най-великият шахматист, но доказа с това оправдание, че е жалка душица.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Многознайковци, а вие защо не сте на този турнир срещу Карлсен, та да ви се стекът и на вас обстоятелствата така в 60-я ход и да го биете на късмет?Имаме си българско знаме във върховете на шаха и трябва да сме горди с него.
26
1
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Т. ГеоргиевТочно - няма смисъл по нашенски гений ли е или не - да му се радваме, че е сред водещите шахматисти и така. Пред него има време и за още мачове за световна титла пък там нищо не се знае.
25
1
 
12
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Голям късмет е извадил Топалов, но това не омаловажава победата му. Все пак Карлсен е номер едно в момента.И определено има за какво да се гордеем с Топалов - той е сред петимата шахматисти с най-високо ЕЛО, постигано някога.
24
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 24,чувал ли си за Григор Минчев? Може и да е фиктивен шахматист, защото почти нищо не се знае за него, но все пак в един форум бяха намерили негов блог. Виж му партиите - chessgames/perl/chessplayer?pid=79792 и си кажи мнението

Спонсорирани публикации