Зика не е заплаха за Олимпийските игри в Рио

Опасността е само за бременни, посочи бразилското президентство
2 фев 2016 09:37, Елка Василева
0
Зика не е заплаха за Олимпийските игри в Рио
Снимка: архив, Reuters

Няма опасност от отмяна на Олимпийските игри в Рио де Жанейро заради епидемията от болестта зика в Бразилия, която се свързва с малформации при новородените, съобщи президентството на Бразилия.

Трябва да обясним на онези, които идват в Бразилия, на спортистите, че рискът за тях е нулев, освен ако не са бременни жени, заяви началникът на канцеларията на бразилския президент Дилма Русеф - Жак Вагнер, предаде Ройтерс.

Още по темата

Бих казал, че сериозният риск е за бременните жени, повтори той и допълни, че това означава, че на бременните не се препоръчва очевидно да посещават Бразилия, предаде Франс прес.

Вагнер съобщи още, че ще бъдат необходими между 3 и 5 години за разработване на ваксина срещу вируса, предаде Асошиейтед прес.

Той каза, че бразилски изследователи работят с изследователи в САЩ за разработването на ваксината.

Вагнер съобщи също, че президента на Бразилия Дилма Русеф ще направи изявление във връзка с вируса зика и неговото разпространение, допълва ТАСС. Летните олимпийски игри в Бразилия ще бъдат от 5 до 21 август.

Болестта зика е открита през 1947 г. в Уганда. Вирусът се пренася от определен вид комар - тигровият.

За зика се заговори миналата година, когато вирусът започна да се разпространява стремително в Бразилия, а от там и в други страни в Южна и Северна Америка. Вчера Световната здравна организация обяви, че вирусът зика е глобална опасност за общественото здраве, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо. В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия - увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци. То се свързва с вируса зика, но засега връзката не е напълно потвърдена.

Бразилският министър на здравеопазването Марсело Кастро каза пред Ройтерс, че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80 на сто от заразените хора не се проявяват симптоми. Общоамериканската здравна организация пък съобщи, че вирусът зика се е разпространил в 24 държави и територии в двете Америки.
 

/БТА/
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари