Неделни шпаги: Да остане ли №3 завинаги номера на Трифон?

Трябва ли да извадят фланелката му от употреба
21 фев 2016 16:15, Екип на Dnes.bg
54

№3 трябва да остане завинаги номера на Трифон. Снимка: Reuters
№3 трябва да "тежи" на следващите национали. Снимка: Reuters

Общо гласували: 443
№3 трябва да остане завинаги номера на Трифон
66%
№3 трябва да "тежи" на следващите национали
34%

През изминалата седмица България се прости с големия футболист и капитан на националния отбор по футбол Трифон Иванов. Хиляди изпратиха Туньо във Велико Търново, а в негова памет ще бъде организиран и ежегоден международен детски футболен турнир.

Фенове на футбола дори повдигнаха въпроса трябва ли фланелката с №3 да бъде извадена от употреба в националния отбор в памет на Трифон Иванов. Точно по тази тема в Неделни шпаги мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

№3 трябва да остане завинаги номера на Трифон. Красимир Ангелов, Dnes.bg

БФС трябва да вземе решение, с което да извади от употреба фланелката с №3 в националния отбор. Това със сигурност е знак на уважение, което един голям боец и истински капитан на терена, какъвто бе Трифон Иванов, заслужава. И нищо не пречи на ръководните кадри на „Иван Асен“ да направят този жест към Туньо и целия български футбол.

Защото Трифон Иванов е доста повече от просто без време заминала си легенда на родния футбол. Той бе мъжкар на терена и обединителна фигура в златния отбор и не случайно стана капитан след оттеглянето на Борислав Михайлов. Достатъчно е признанието на повечето момчета от Пеневата чета, че често точно Туньо е потушавал конфликти в съблекалнята, които са били напът да развалят атмосферата в съблекалнята на тима. Един истински капитан в сянка, който малко по-късно стана и официален капитан на футболните ни лъвове. Тогава, когато наистина бяха лъвове.

И с цялото ми уважение към всички футболни национали в момента, едва ли някой от защитниците заслужава националната фланелка с номера на Трифон Иванов. Защото за да я заслужат, трябва да влагат доста повече сърце в играта си, да обичат България, както казваше самия Туньо. А не просто да отбият номера с поредния лагер и мач, или пък направо да отказват да играят за страната си, защото нещо не им харесва.

А България може би един ден ще има отново футболисти, които ако не по класа, то поне по сърце да го докарват до духа на Трифон Иванов. Когато това се случи, фланелката с №3 може отново да се появи на гърба на някой български футболист. Защото този номер в националния отбор не може да се подарява, той трябва да се заслужи. А докато това стане факт, няма да е зле на част от и без това празните редове на националния стадион „Васил Левски“ по време на мач на България да се разпъва една голяма фланелка с герба на родината и с №3. Име може и да не пише на нея! За всички ще е ясно, че това е фланелката на Трифон Иванов.

№3 трябва да "тежи" на следващите национали. Александър Попов, Dnes.bg

Едва ли националния отбор ще има друга "тройка" като Трифон Иванов. Признат в цял свят, без да е играл в топ отбори. Защитник, който "изяждаше" най-големите нападатели в неговата кариера.

Да се изважда номера от употреба обаче не е вариант, нито ще засили уважението към Трифон. Тя трябва да бъде в игра и да "тежи" на следващите, които я носят. Споменът за Иванов и безкомпромисната му игра трябва да бъдат мотивация за следващите национали. И за тях ще бъде истинска отговорност, защото има с кого да ги сравняват. Тези, които я откажат са ясни - нямат нищо общо с мъжественост и непримиримост на терена в името на България. Фланелката с №3 може да бъде мотивация за младите футболисти, които тепърва тръгват по големия път. Защото е хубаво да следват подобни примери, а не на "малите маци".

Всъщност четвъртите в света придадоха тежест на националната фланелка. Това, че днешното поколение не я носи със същия хъс и успех си е за тяхна сметка. Каквито и пари да натрупат няма да бъдат запомнени с хубаво. Всъщност въобще няма да бъдат запомнени. Това не се купува с пари, дори с милиони.

Нека остане №3 в утреба, №8 също задължава. Въобще всички номера в националния отбор са важни. Примерите ги има, дано има кой да ги последва. А Трифон Иванов няма да бъде забравен, както и всички, които ни държаха будни в онова лудо американско лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Националният отбор не е частна собственост! Разбирам клубен отбор да вади номер на фланелка за изключителни заслуги, но не и в националния отбор!Светла му памет на Туньо.Сигурен съм, че той не би искал да се вади фланелката н неговия номер.
18
3
 
35
 
! Отговори
3 преди 8 години
УВАЖЕТЕ ТАЛАНТА МУ ПО ДРУГ НАЧИН-С ТУРНИР ИЛИ СПОРТНО СЪОРЪЖЕНИЕ С НЕГОВОТО ИМЕ!
17
1
 
17
 
! Отговори
кон преди 8 години
а като измрат и другите номера с трицифрени ли ще бъдат новите футболисти
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лудогорец Левски 2:0 и Моци с червен картон.
15
4
 
6
 
! Отговори
Bg futbol 2070g. преди 8 години
Bg national N 987971 nasochva topkata s glavata si...i ...goooool!Gosp*d pak se maskiral i stanal bulgarin! Goooooool!:-):-):-)
14
2
 
25
 
! Отговори
ист преди 8 години
Емоционално и неразумно предложение. След 30 години националите трябва да играят с номера от 51.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА.
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОГ ДА ГО ПРОСТИ! БЕШЕ ВЕЛИК ИГРАЧ И ХУБАВ ЧОВЕК! ПОКЛОН!
11
2
 
18
 
! Отговори
НЕ преди 8 години
Не,ако беше така 9 за Гунди,трябваше да е изваден,а след време ще трябва да извадим и 8 за Ицо,7 за Емо,10 за Балъков,защо не и 2 за Кременлиев,4 за Цветанов и така нататък,кои може да каже този е по-заслужил от другия от онзи отбор.
10
3
 
9
 
! Отговори
онз преди 8 години
кликове,друже. джурналята 2 месеца ще ядат бел хлеб от човешката трагедия.
9
3
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Не е важно дали в националния отбор ще има или няма да има 3.Важно е, че в народната памет Туньо ще остане най-железния защитник в нашата история и най-сърцатия.Другото е излишна помпозност, каквато сигурен съм самия Трифон Иванов не би одобрил.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 3 завинаги си остава на Трифон,както номер 8 на Стоичков,7 на Костадинов,10 на Балъков.Няма нужда да се вадят номерата,няма смисъл,хората знаят помнят и от десетилетия са оценили.Гледам сега Лудогорец- Левскимкакво да кажа,ританица,блъскане ,скупчване,не мога да разбера анализаторите как им разбират схемите на игра,чобания,селяния на куп,недъгава работа,това не е футбол а мъка,грозна гледка
7
2
 
14
 
! Отговори
щщд преди 8 години
Това е само един номер. Който помни Трифон,ще си остане с него докато диша. За другите не значи нищо. Щяха да пратят в килера и 10 /Бразилия- Пеле и Аржентина - Марадона/. Нищо такова не се случи.
6
3
 
6
 
! Отговори
onz преди 8 години
не мисля че е работа на краси наброската и сашо булавата да дискутират номер 3
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може на всеки герой от САЩ 94 да му извадят фланелката, това теоритично значи, че няма да можем да ползваме първите 22 номера никога. Не е удачна тази практика, и не знам какво толкова показва.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази тема не трябва да е на дневен ред. На дневен ред е какво футболно поколение има сега в нашата страна и колко лошо и неродолюбиво се изявява на различните терени. Потресен съм от безличието и некадърността на сегашния национален отбор по футбол на България.
3
4
 
4
 
! Отговори
Privat преди 8 години
Na planetata jiveiat priblizitelno 7 miliarda hora...da im dadem na vseki po edin bulgarski nomer s arabski cifri ili rimski cifri togava kato v koncentracionen lager li?! Ili moje bi ima veche otkriti bulgarski cifri ot ban redom bulgarskoto azbuki?! Po-dobre pianiat bg narod ot Trifonovden da pospi oste edna nedelia vreme ...i togava da reshava...na trezva glava...
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е предложил тази глупост, не е наред? Така когато някога почине някой друг известен футболист и неговият номер ли ще вадим от употреба?
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като умрат Балъков Стоичков Пенев и др какво правим ???

Спонсорирани публикации