Спонсорите охладняха към Шарапова

Допинг скандалът скара рускинята с Nike, Tag Heuer и Porsche
Обновена: 9 мар 2016 10:23 | 8 мар 2016 16:37, Бойчо Попов
25
Спонсорите охладняха към Шарапова
снимка: Ройтерс

След признанието си за взимане на допинг руската тенис звезда Мария Шарапова може да загуби и доста пари.

Американският производител на спортни стоки Nike замрази своя спонсорски договор за милиони долари с 28-годишната рускиня още в понеделник вечер, предава Ройтерс.

"Ние сме тъжни и разстроени от новините", заяви говорителят на Nike Ке Хуан Уилкинс. "Затова решихме да замразим договора с Мария, докато тече разследването".

Според Business Insider договорът за спонсорство на Шарапова с Nike е бил за поне 12,5 милиона долара на година. По данни на Bloomberg подписаният през 2010 г. договор е на стойност 70 млн. долара за осем години. 

Американската компания работи и с още няколко известни активни играчи, сред които Рафаел Надал, Хуан Мартин Дел Потро, Роджър Федерер и Анди Мъри.

Но производителят на спортни стоки не е единствената компания, която се дистанцира от рускинята. 

Швейцарската компания за луксозни часовници TAG Heuer реши да не продължи спонсорския си договор със Шарапова, предава ТАСС.

"Крайният срок на контракта с Мария Шарапова бе 31 декември 2015 г. Ние водехме преговори за продължаване на нашето сътрудничество. Но с оглед на сложната ситуация компанията реши да преустанови преговорите и да не продължава договора с руската тенесистка", съобщи директорът по международните отношения на компанията Марин Лемон-Бренан.

Германският производител на луксозни автомобили Porsche също поема по подобен път. "Разстроени сме от новините, които обяви Мария Шарапова. Не можем да анализираме ситуацията преди обявяването на подробностите. Във връзка с това решихме да отложим планираните мероприятия", съобщава компанията.

По-рано в понеделник на извънредна пресконференция тенесистката обяви, че не е преминала допинг тест на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open). Тя  е била уведомена от Международната тенис федерация (ITF), че има положителни проби за мелдоний, който бил прибавен към списъка на забранените субстанции и методи на Световната антидопингова агенция в началото на 2016 г. Шарапова заяви, че е приемала лекарството легално в продължение на цели десет години.

Сред останалите спонсори на Шарапова са козметичният бранд Avon, производителят на тенис ракети Head и компанията за бутилирана вода Evian. Счита се, че в кариерата си досега само от спортните си достижения рускинята е спечелила 37 млн. долара, което ѝ отрежда второто място по този показател след Серена Уилямс, която си е докарала 75 млн. долара. Но пък Шарапова е спечелила много повече пари от американката от печеливши рекламни договори. 

Според Forbes руската тенисистка продължава да бъде най-скъпоплатената спортистка в света, като е на върха в продължение на цели 11 години.

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
5
 
! Отговори
Ма разбира се! преди 8 години
Краварската хибридна война в действие!
16
5
 
4
 
! Отговори
? преди 8 години
Koq e taq be ?
15
3
 
6
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 8 години
ДОБРЕ ВЕ МАМ,, МУ СТА..А... АЗ МИСЛЯ ЧЕ ПО ВАЖНО Е ЗДРАВЕТО... А В СЛУЧАЯ, ЧЕ ТЯ НЕ Е ЗНАЕЛА ЗА ТОВА КОЕТО Е БИЛО ЗАБРАНЕНО.. НЕ МИСЛЯ ЧЕ Е ГРЕШКА,,,, ТЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ЕДНА ОТ НАЙ УСПЕЛИТЕ ТЕНИСИСКИ.. И КАТО СИ ИЗТЪРПИ НАКАЗАНИЕТО.. ДА СЕ ВЪРНЕ НА КОРТА С НОВИ ПОБЕДИ,
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да проверят Дри*шльо!!Сигурен съм че гълта хапове като за световно.И той ще изгърми скоро.И тогава.................ой,Кондьо-КондьоооПрочети още на: dnes.bg/index/2016/03/08/sponsorite-ohladniaha-kym-sharapova.295352#comment-newest
13
2
 
5
 
! Отговори
от 16 преди 8 години
Но определено не свършване на работата на някои от екипа проваля много усилия и спортиста.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сериозна издънка на медицинския екип на Шарапова.Все пак случая интересен нещо което е било позволено 10 години , някой ти праща списък на хиляда имена на латински по имейла и си в нарушение че не си научил тези хиляда нови продукта.Шарапова има сериозен екип и явно е сериозен пропуск на екипа.Но някой тенисисти нямат толкова сериозни екип около себе си и трябва место да тренират да познават тези медицински термини.
11
6
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
za6toto e ruskinq zatova sa q xvanali amerikankite nikoi ne gi xva6ta
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето на това му казвам "Да паднеш от високо".Да ти спрат доходите за една нощ................УЖАС.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гецата 10За такива каиши като теб 100млн може и за 100 живота да стигнат но за нея и за много други и за един живот не стигат.Аман от гладни провинциалисти.
8
7
 
16
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Когато имаш 100млн в банката, едва ли ти пука много-много, че си изпуснал 10млн. Така или иначе ще ти трябват 100 живота, за да можеш да ги изхарчиш тези пари за нещо смислено.
7
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гришото и той я разкара навреме. Няма да залага на губещи коне (кобили) я!
6
3
 
35
 
! Отговори
Един от многото преди 8 години
Публична тайна е,че почти всички ползват стимуланти...Я вижте Серена Уйлямс ...Никой не може да ме убеди,че тя е ,,чиста,,...
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майкъл Фелпс плува по бързо отколкото редица лекоатлети бягат на 100 метра,без допинг нали ?
4
3
 
19
 
! Отговори
Хи преди 8 години
Тя май достатъчно пари има ,че да се вълнуа за финансовото си състояние!Май е по важното кариерата парите одавна не са проблем
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много по достойно е да кажеш да аз взимам допинг,пред това да мълчиш и да се спотайваш и да не защитиш колегата си спортист
2
4
 
7
 
! Отговори
Добре преди 8 години
бе Бойчо,пишеш,но защо не си проверил после колко грешки си допуснал?Няма ли там редактори,КВО става?
1
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли мъжкари които да защитят това момиче бе,няма ли спортисти които да защитят Шарапова,до кога така ще се гаврят със хората и ще сриват животите им?Така ли един мъжкар спортист не се намери да излезе и да каже истините,какви мишки има на този свят господи,какви страхливци.Всички взимат допинг,дори и аз когато ходя на фитнес взимам,защото няма как да се възтановя после,няма как да има напредък,няма резултати.