Може ли да се отслабва с глад?

Страхил Иванов с отговора на този труден въпрос
13 май 2016 14:44, Криси Табачка
18
Може ли да се отслабва с глад?
Снимка: личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това дали гладът е добро решение за диета.

Може би сте чували статистиката, че всеки 19 от 20 човека, които успяват да отслабнат благодарение на „специална“ диета, възвръщат загубените килограми в рамките на година или две.

Истината е, че конвенционалните диети са изначално обречени на провал. Причината за това е, че повечето хора правят класическата грешка, подлагайки се на глад, за да отслабнат.

Но както знаем, човешкото тяло е безпогрешна машина, която трудно бихте залъгали. Чрез ролята на хормоните, метаболизма и забележителния икономичен режим, организмът ще направи всичко необходимо, за да ви предпази от глада и да ви помогне да поддържате сравнително стабилно тегло.

Именно заради това е почти невъзможно да се отслабне трайно или да изгорите мазнини чрез гладуване.

Що е то диета?

Но нека първо да разнищим в дълбочина думата „диета“. Под диета разбираме всяко ограничение на храна и/или калории за определен период от време.
Повечето популярни диети разчитат на изключително нисък енергоприем: 800-1000 или по-малко калории за жени и 1500 или по-малко калории за мъже. Когато ограничите калориите до такава крайност, няма начин първоначално да не отслабнете. Казвам първоначално, защото рано или късно организмът се приспособява и активира защитните си механизми.

Основните проблеми при диетите с гладуване са:

1. Първо, загубата на тегло не продължава дълго поради инстинктите за самосъхранение на организма. В повечето случаи, хората, които отслабват по този начин, връщат килограмите си, а понякога дори наддават (така нареченият йо-йо ефект).

2. Второ, голяма част от изгубеното тегло е чиста мускулна маса, а не мазнини.

Лъжливи обещания

Вече разбрахме защо хипокалоричните диети не работят. Но въпреки това популярността им сякаш не отшумява. Защо? Защото всеки един от нас иска да се радва на хубава визия и да се чувства добре в кожата си, но никой не е готов да положи усилията, необходими за това.
Мога спокойно да заявя, че съвременното ни общество е обществото на бързите и лесни решения. Затова и всеки ви убеждава и лъже колко лесно е да отслабнете с тази или онази магическа диета. Но, разбира се, магически диети НЕ съществуват.

Представете си колко години наред сте вредили на тялото си и сте се отнасяли лошо с него. Как тогава очаквате, че всичко ще се поправи за един месец? Процесът на отслабване изисква време и са необходими воля и постоянство, за да извървите този път докрай.
Икономичният режим и гладът

Човешкият организъм може да оцелее в продължение на месеци без храна, Има документирани случаи на участници в гладни стачки, оцеляващи по два месеца без храна. А хората с висок процент подкожни мазнини могат да оцелеят дори повече от 200 дена.

Кои са причините, поради които е възможно оцеляването по време на продължителен глад и продължението на темата вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Страхил Иванов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 7 години
Може- в Освиенцим не е открит нито един дебелак! :))
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не. Само с протонно облъчване на хипофизата.Сега втори проблем: Ако открием вентромедиалните ядра, ще контролираме ли хуморалната регулация.Трети проблем: Какви методи да използваме при квантовомеханични изчисления на молекулната динамика на класически съединения, като лептин и грелин, за да формулираме основните проблеми при протеин-протеин взаимодействията.
12
0
 
3
 
! Отговори
Godlike преди 7 години
Ако искаш да си във форма, повярвайте ми дори в снега ще излизате да тичате. Спорта е състояние на ума, както и правилното хранене. На тези които им е трудно да се въздържат от преяждане - лесен съвет. Яжте бадеми преди да седнете да похапвате, те правят нещо като тапа в стомаха и така ще изядете по-малко от плануването. Също така изключвайте хляба и сладкото, не яжте след 18-19 часа. Трябва да сте *** за да останете дебели, честно
11
0
 
1
 
! Отговори
от 1 преди 7 години
аз гладувас с вода 2 пъти по 10 дена, като 5 дена преди и след съм само на зеленчуци и плодове. Опитах и пълно, сухо гладуване, без вода - за 5 дена. Мисля, че ще го правя от тука нататък 3-4 пъти в годината. Обърнах се към историята, към религиите - навсякъде се практикува и насърчава. След такова гладуване човек се чувства, като на 20, а изглежда поне 5-10 години назад. Разбира се човек трябва да се подготви технически, психически, физически и морално.
10
0
 
7
 
! Отговори
АК-47 преди 7 години
Естествено, че се отслабва. Не знам да е имало дебели хора по време на блокадата на Ленинград. Много е просто, или нямаш достатъчно пари и не си дояждаш по тази причина, или няма достатъчно продукти по магазините. А тези, които непрекъснато говорят, че са на диета, но не могат да отслабнат, са ми просто смешнии, ама много смешни. Всичко е в главата, бе хора, ако разбирате смисъла. Храни се по малко от всичко полезно и никога няма да станеш угоено прасе.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този професор му обяснявам:1.Отслабва се само с глад2.Отслабва се само с глад3.Отслабва се само с гладПроцесът трае месеци, дори годиниостаналото са глупости и измами
8
0
 
4
 
! Отговори
_ преди 7 години
Естествено, че това е най-лесният начин за отслабване. Що за дебилен въпрос.Колко е здравословно да се прекалява с гладуване е отделно.
7
1
 
6
 
! Отговори
bebok преди 7 години
имаш пара-мятай кюфтета,льочи бира,нямаш пара-гладувай,елементарно
6
0
 
14
 
! Отговори
Айдън преди 7 години
Въпросът е елементарен, отговорът е "Да, естествено!", за справка - Освиенцим.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя младеж цели оборот а не качество... Продава "продукти" за да отслабнете и влезете във форма, като предимно се стреми да ПРОДАВА. И чак след това да има резултати.
4
1
 
11
 
! Отговори
разделен хранител преди 7 години
С глад не знам ,ама с кюфтета не става
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Може ли да се отслабва с глад?Страхил Иванов с отговора на този труден въпрос"Много труден въпрос. Не, с глад не се отлсабва. Отслабва се като муаш сланини, вино, повечко майонеза. Абе въобще от всичко по повечко хапвайте и ще заслабнете. Особено добре е на закуска мазна баничка с боза. Направо до анорексия може да се докарате.
2
0
 
7
 
! Отговори
Без преди 7 години
Аз съм гласувал 27 дена. Не само, че се отслабва, но след като се пречисти организмът много трудно се трупа излишно тегло. Вече 8ма година пия бира всеки ден и ям шоколад и не съм мръднал от 76 кг. Щеше да е хубаво тези "експерти" да пробват това, което съветват.Диетата на Аткинс следвах 1,5 години. Поразителен резултат, но като не мога да изпия една бира за какво ми е 😀Хубав ден. Гласувайте само след консултация със специалидт, неправилното гладуване е опадно, а правилното вълшебно.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пол Брег знае най-добре. Гладуването пречиства и тялото и душата. Първите християни са правели строг пост - без храна, толкова често и за такъв период, за какъвто си пожелаят. Христовите ученици се подготвят чрез глад. Гръцките философи също го практкикуват