Тоталната криза в олимпийското движениe

Сривът е толкова голям, че може и да няма връщане назад
14 май 2016 20:02,
22
Тоталната криза в олимпийското движениe
Снимка: архив Reuters

Допинг скандали. Корупционни схеми. Страх от вируса “Зика”. Политически и икономически скандали... Какво още може да се обърка в олимпийското движение?

 Най-голямата новинарска агенция в света “Асошиейтед прес” припомня, че само за няколко дни светът беше залят от вълна негативни новини за четири градове-домакини на  Олимпийски игри на три континента. За пореден път общественото доверие в глобалното спортно движение беше сринато, но дали вече е възможно връщане назад?

Някои от разкритията бяха със задна дата, други за предстоящи игри. Олимпиадата в Сочи 2014, тазгодишният форум в Рио, зимните игри в Пьончан 2018 и летните в Токио 2020 – негативните новини заваляха едновременно.

Точно когато спортният свят започна да отърсва от най-черните дни на футболната и лекоатлетическата централи ФИФА и ИААФ, облаците отново се сгъстиха през изминалата седмица и престижът на олимпийското движение изглежда заложен на карта по-малко от 3 месеца преди откриването на игрите в Рио. Международният олимпийски комитет е изправен пред най-тежката криза от скандала с подкупите за кандидатурата на Солт Лейк Сити за домакин на Зимната олимпиада през 2002-ра година.
 
Според бившия шеф на австралийската антидопингова агенция ръководните фактори трябва да действат много бързо или да затънат още повече. “Говорим за цялостния имидж на организирания спорт. Отговорността е при администраторите, които така и не успяха да извършат навреме нужните реформи”, категоричен е Ричард Ингс.

АП разглежда всеки случай поотделно, показвайки грозното лице на спорта.

Игрите в Сочи бяха подложени на унищожителни критики, най-вече заради грандоманския подход на руския президент Владимир Путин, който одобри астрономически бюджет от 51 милиарда евро. Сега обаче на бял свят излизат разкрития, които биха могли да засенчат драмата с разходите и да лепнат петно върху Олимпиадата в руския курортен център като арена на една от най-големите измами в историята.
 
Бившият шеф на антидопингова лаборатория в Москва обяви изумителна схема в интервю за в-к “Ню Йорк Таймс”. Според Григори Родченков с директна държавна намеса Русия е изградила система за допингиране на елитни състезатели. Прикриването на следите ставало с размяна на проби с урина през скрита дупка в стената на лабораторията в Сочи.
 
В програмата са били замесени най-малко 15 руски състезатели, спечелили медали на игрите. Москва отрече мигновено всички обвинения, но предстои разследване. Ако се съберат доказателства и вината е налице, то срамът за Путин и руският спорт ще е огромен.

Поредният допинг скандал едва ли ще помогне на Русия в опита да възстанови състезателните права за Олимпиадата в Рио на своите лекоатлети, които бяха спрени от участие в игрите след разкриване на държавна схема за системно допингиране.

По отношение на Рио никога държава-домакин не е била в такава политическа и икономическа криза преди началото на Олимпиада. Преди 7 години, когато градът получи домакинството на Летните олимпийски игри Бразилия беше “изгряващата звезда” на световната сцена по отношение на икономическия възход. Сега обаче страната е в най-лошата си рецесия от 30-те години на 20-ти век насам. Разкъсвана е от мащабен корупционен скандал, засягащ най-високопоставени политици. Президентът Дилма Русеф беше отстранена от поста след импийчмънт.

На този фон идва и разпространението на опасния вирус “Зика”. Болестта предизвиква тежки поражения в мозъка на новородените и води до физически аномалии. Канадски професор настоя, че игрите трябва да бъдат отменени, но Международният олимпийски комитет и Световната здравна организация обявиха, че здравето на участници и зрители не е застрашено. При все това беше отправен призив към всички да вземат необходимите предпазни мерки.

Първата Зимна олимпиада в Южна Корея, която предстои през 2018-та година в Пьончан, неочаквано беше затрупана с проблеми, в това число изоставане в строежите на основни обекти, липса на спонсори на местно ниво, управленска криза.

Само в рамките на 2 години шефското място в организационния комитет беше овакантено 2 пъти. Предвид всички останали проблеми липсата на постоянен ръководител определено е повод за сериозни притеснения. За нов председател беше назначен бивш министър, който няма нищо общо със спорта. С оставащите по-малко от 2 години до игрите той ще трябва да навакса, и то бързо. В противен случай провалът ще е налице.

Когато Токио получи Летните игри през 2020-та година, за всички това изглеждаше най-сигурният избор по отношение на организацията на форума. Но какво се случи в 3-те години оттогава?
 
Оригиналният дизайн за нов олимпийски стадион беше отхвърлен, защото се оказа прекалено скъп за реализиране. Оригиналното лого пък трябваше да бъде сменено, понеже се появиха основателни обвинения в копиране на емблемата на белгийски театър.
 
Но изминалата седмица донесе най-тежкия удар. Появиха се информации, че кандидатурата на японската столица е била подпомогната със серия от подкупи.

Френски прокурори вече разследват преводи на обща стойност 2.8 милиона сингапурски долара (около 2 милиона щатски долара) от банка в Япония по сметка в Сингапур в месеците около избора на Токио за домакин на 32-те Летни олимпийски игри.

Японските власти признаха за преводите, но уточниха, че става въпрос за съвсем легални плащания за консултантски услуги. Но изглежда прокурорите виждат вероятност тези консултантски услуги да се окажат незаконно лобиране преди гласуването в МОК, което Токио спечели срещу Истанбул с 60 на 36 гласа.

И ако тази вероятност се окаже факт, то бездната, в която ще изпадне световната спортна организация ще изглежда по-мрачна от всякога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: сривОлимпийски игри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Нормално е... исторически погледнато всяка хубава човешка инициатива бързо се е израждала и превръщала в бъчва с медец, от която определена група от хора куса непрекъснато. Най-примамливите инициативи са в спорта, опазване на околната среда и животните, защита на човешките права и т.н...
9
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
От "Олимпииското движение" единственото което е останало са Олимпииските кръгове оглозгани от МОК. Организация изградена на феиодален принцип /пожизнени постове/ воняща от корупция!
8
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Целият съвременен свят е изтъкан от корупция , това е положението . Колкото до големия спорт , там е ясно хващат се тези , които искат да хванат.
7
2
 
18
 
! Отговори
Пича с Москвича преди 7 години
Щом ,,Батето" каза че МОК е най-голямата и организирана престъпна група в света,Аз съм склонен да му вярвам.Още повече ,че след като го каза,много скоро му скроиха шапката.И когато го подпитваха дали се чувства гузен и засрамен,той каза ,, от кого ?"от най корумпираните ли?
6
1
 
21
 
! Отговори
ined преди 7 години
Отдавна трябваше да се закрие МОК и спрат олимпиадите. Всичко се е изродило до корупция и разхищения за милиарди, а спорта е останал на заден план.
5
1
 
26
 
! Отговори
ъх преди 7 години
Иван Славков и други го казаха ясно, че без зоб не става. Да не мислите, че нашите успехи в миналото са се градели на здрав ген и кисело мляко. Просто сме ползвали химията на СССР и сме били в крак с времето, а не като сега да разполагаме само с витамин С и аспирин.
4
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кои сте вие българите, че само вие да печелите" казал веднъж гаден руснак на българите от отбора по щанги.И току гръмна скандалът в Сеул 88
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така нареченото олимпийско движение не е нищо повече от схема на корумпирани търтеи за присвояване на огромни средства.Днешната цивилизация е прогнила точно колкото и содом и гомора са били в древността.Какво следва?Ами сетете се сами бе ***.и не забравяйте да пуснете бюлетинка за Боко, най-големият хайдук в Бг.
2
11
 
7
 
! Отговори
гениално! преди 7 години
"Прикриването на следите ставало с размяна на проби с урина през скрита дупка в стената на лабораторията в Сочи."Изисква се невероятен интелект и изобретателност за да се създаде "изумителната" схема за подмяна на пробите с урина през дупка в стената. Може да ме лъже паметта, но не мога да си спомня в миналото България да е побеждавала някога отбор на СССР. Нашите най-редовно губеха по раболепен начин.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се намесят спорт пари и политика се получава новинарския гювеч по -горе.Нищо ново под слънцето!