Алея на спортната слава от пясък в Русе

Вижте пясъчните фигури на чужди и родни скулптори
3 юни 2016 16:44,
1

Снимка: БТА

Скулптори създадоха "Алея на спортната слава от пясък" на кея в Русе. Официалното й откриване ще се състои късно тази вечер. Алеята е част от международния фестивал на пясъчните фигури на тема "Спортна слава, световни и олимпийски символи", посветена на кампанията "Русе - европейски град на спорта 2016".

Фигурите са изваяни от известни творци като Сударсан Патнайк от Индия, Беноа Дютераж от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Представителите от България са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София и Калоян Тодоров от Бургас. Всеки от тях е лауреат на десетки скулптурни симпозиуми и световни артистични събития.

Кoнсултанти на фестивала са Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.

Александър Книш е изработил образа на една от легендите на хокея в Русия - вратарят Владислав Третяк, а Андраш Виски е изваял спортен каяк. Фигурата на Беноа Дютераж изобразява тенис, а на Андрей Молоков - конна езда. Скулптурата на Сударсан Патнайк е на тема "Допингът убива спорта", а на българина Светлозар Лисичков е свързана с плуването.

Калоян Тодоров е изваял състезател по скално катерене, а Даниел Кънчев - състезателка по художествена гимнастика. Руслан Коровков е пресъздал от пясък Калоян Махлянов-Котоошу, а Ирина Тафлевская - японския състезател по фигурно пързаляне Юзуру Ханиу.

Три по-малки скулптури са изваяли учениците на Даниел Кънчев, които са работили на тема шах, джудо и бейзбол, а деца от детски градини в града са изработили пясъчна мозайка с логото на кампанията "Русе - европейски град на спорта".

Атракция на фестивала е и пясъчен бар.

Церемонията по награждаването на тазгодишните лауреати на "Ruse Sand Fest - 2016" ще състои тази вечер.

Фестивалът, който се организира от община Русе и от общинската фондация "Русе - град на свободния дух", приключва утре, като в програмата са заложени пясъчна работилница за деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Браво ! Интересни са.