Най-важните фактори за правилен хранителен режим

Професионалните съвети на фитнес треньора Мартин Русанов
Обновена: 4 авг 2016 15:55 | 4 авг 2016 15:55, Александър Попов
8
Най-важните фактори за правилен хранителен режим
Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана с важните фактори за правилен хранителен режим.

За да бъде успешна диетата ви, трябва да знаете кои са основните фактори, които ѝ влияят и как те са степенувани по важност. Така не само ще можете да планувате по-добре времето на хранене и вида на храната, а и ще ви бъде по-лесно да управлявате нужните за това финанси. Най-важни определено са калориите, така че започваме с тях.

1. Калории
Ако искате да отслабнете, трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте – толкова е просто. Ако искате пък да качите тегло, следвайте обратното правило – трябва да консумирате повече, а да изгаряте по-малко.

Как да намалите броя на калориите? Спрете алкохола, яжте храни с повече фибри и съдържащи повече макронутриенти – така ще намалите дневния калориен прием многократно.
За да узнаете колко калории е необходимо да премахнете или добавите (според това дали целите отслабване или натрупване на маса) към дневното си меню, първо трябва да установите колко калории са ви нужни на ден, за да поддържате теглото си в сегашното му състояние.

Измерванията от само един ден няма да са достатъчно точни, така че ще са ви нужни резултатите от 5-10 дни.
Вземете средната стойност и я намалете (или увеличете) с 300-500 калории – така ще сте в състояние на калориен дефицит/излишък и най-после ще започнете да се движите в желаната посока.
Това е принцип номер едно. Всичко друго е второстепенно. Дори да консумирате само зеленчуци и вода, ако приетите калории са повече от изразходваните, няма да отслабнете.

2. Макронутриенти

Това са основните хранителни вещества, които ви дават нужната за съществуването ви енергия, а именно протеини, въглехидрати и мазнини. Всеки от тях играе собствена роля в това да сте здрави, така че никой не е безполезен.

Какво количество от различните макронутриенти е идеално? Този въпрос няма универсален отговор – при всеки човек е различно и се намесват фактори като възраст, тегло, здравословно състояние, предпочитания, цели и т. н. Важно е да запомните, че не трябва да изключвате нито един макронутриент от менюто си изцяло.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
6
 
! Отговори
Заро преди 7 години
Абсолютен красавец, сериозно ли някой иска да прилича на това? Откога взимането на стероиди, инсулин и хормон на растежа стана идеал за красота, че явно съм пропуснал момента?
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви калории, какви изгаряния? Ние да не сме печки? Във въглищата или мазута също има калории и то много повече от захарта или мазнините. Означава ли че ако изпием една чаша нафта или изядем 100 гр въглища ще сме получили достатъчно дневни калории. Храненето сложен процес а за правилното хранене изобщо да не говорим. А този мускул да си запази повърносните знания връчени от някой телевизионен сценарист, за себеси.
4
3
 
2
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Да видим какво ни казва големия специалист по най-важния въпрос: "Какво количество от различните макронутриенти е идеално? Този въпрос няма универсален отговор при всеки човек е различно и се намесват фактори като възраст, тегло, здравословно състояние, предпочитания, цели и т. н. Важно е да запомните, че не трябва да изключвате нито един макронутриент от менюто си изцяло.". НИЩО!!!!
3
3
 
3
 
! Отговори
ЯЯ преди 7 години
Грозна картина /пълно е със несъразмерни напомпани батки/...яжте каквото ви се иска и си живейте живота,всичко с мярка разбира се,че може и да няма утре ... пък който му е кеф да ходи да блъска из залите и да дига гири колкото си иска...
2
4
 
5
 
! Отговори
Закона на Ома преди 7 години
Без химия няма физика!
1
3
 
1
 
! Отговори
Bakaliarosi преди 7 години
Dai da vidim koremnite muskuli i sedalistnite muskuli na 100 bg prominenti ot ns , ms ...ako polzvat tasi systemata...?!:-):-):-):-):-) hele ministarkata na razbitieto i *** zemedelieto v rbg...:-):-):-):-)