Основни грешки, допускани след тренировка

Какво е мнението на фитнес треньора и специалист по хранене?
5 авг 2016 21:20, Криси Табачка
8
Основни грешки, допускани след тренировка
Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас 4-те най-често срещани грешки, които допускаме след тренировка.

Грешка 1: Не се храните!

Първата и най-голяма грешка е пропускането на хранене след тренировка. Повечето дами не се хранят след тренировка с цел по-бързо отслабване. Но какво всъщност се случва? Рискувате да възпалите сухожилията си и да загубите мускулна маса. След тренировка тялото е изтощено и голяма част от енергията в мускулите и черния дроб е изчерпана. Затова организмът се нуждае от хранителни вещества, за да възстанови изчерпаните запаси и да поправи наранените мускулни влакна.

Повечето фитнес любители консумират непосредствено след тренировка бързи въглехидрати в комбинация с бърз протеин. Защо? Защото бързите въглехидрати повишават нивата на инсулин. Представете си инсулина като ключа за вратата, през която аминокиселините навлизат по-бързо в наранените мускули. Така прекратявате разграждащите процеси в тялото и стимулирате изграждащите. Комбинацията бързи въглехидрати и бърз протеин е много добра за покачване на мускулна маса. Когато се цели изчистване, може да пропуснете бързите въглехидрати и да приемете само протеин. Организмът пак ще бъде възстановен.

Грешка 2: Не пиете вода!

Едва ли ви изненадвам с това, че трябва да се хидратирате добре след тренировка. Освен че възстановява загубените по време на тренировката течности, водата помага и за охлаждане на загретите мускули и транспортиране на хранителните вещества до тях.

За да знаете колко вода да приемете, се претеглете точно преди и веднага след тренировка, без да пиете нищо през това време. Изпийте 150% от водното тегло, което сте изгубили – допълнителните 50% са, за да компенсирате течностите, които ще изгубите чрез урината. Ако например тежите с 500 грама по-малко след тренировка, трябва да изпиете 750 грама вода – или около 3 чаши. Не е нужно да изпиете толкова наведнъж, но колкото по-бързо го направите, толкова по-бързо ще се възстанови сърдечната ви честота и температура.

Още по темата четете Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Пациент преди 7 години
До лекарРабфак, ве докторче...и стига писа глупости вече...
5
1
 
6
 
! Отговори
лекар преди 7 години
До до колегатаКолега,за да предизвикаш хипотермичен ефект със студена вода трябва да изпиеш поне 3 литра!Не знам коя биофизика четеш,но явно си с рабфаг...
4
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 7 години
ами хванете си пък и вие по едно гадже.. крайно време е и за вас да пишат :)
3
1
 
7
 
! Отговори
до колегата преди 7 години
освен ако водата не е предварително стоплена, тя наистина спомага за по-бързо охлаждане...учи се по биофизика още в предклиниката
2
4
 
6
 
! Отговори
лекар преди 7 години
Водата помагала за охлаждане на мускулите след тренировка!!!Помага за възстановяване на нормалния баланс на водата в организма,за рехидратиране е медицинския термин.Ясен ми е този тренер...Аз самият спортувам редовно и страшно ме забавляват "професионалните" съвети на господина от снимката!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено отговор няма да получи N1. Явно този "спец" е гадже на някоя от джурналистките в сайта , та редовно му правят рекламки. Малко празни общи приказки , една снимка и готово.