Пот, кръв, сълзи – цената, плащана от китайските шампиони

Обещанието: Днес ученик в спортно училище – утре олимпийска звезда
Обновена: 5 авг 2016 16:13 | 5 авг 2016 16:07, Анисия Иванова
15
Пот, кръв, сълзи – цената, плащана от китайските шампиони
Снимка: Bulgaria On Air

Изтощение до краен предел. Шокиращи кадри от спортни училища в Китай разкриват как страната подготвя своите олимпийски шампиони.

4-годишни деца подложени на 10-часова изтощителна тренировка, напрягаща силите до краен предел. В китайското училище Чен Джинглун създават олимпийски шампиони. Висене на лост с часове, набирания и безкрайни разтягания.

Учебното заведение е в югоизточната провинция Ханджоу. В страната на драконите има общо 3000 такива заведения, където се подготвят близо половин милион деца. Чен Джинглун обаче държи рекорда за златни медалисти. Постижения са с цената на кански труд.

Едно от доказателствата за плода на мъчителните тренировки е 16-годишната плувкиня Йе Шивен, двоен златен медалист от олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Китай отхвърля критиката за нечовешки тренировъчни методи.

Директорът на училището Чен Джинглун обяснява: "Това не е трудна работа. Това е нещо различно от обикновена работа. Конкурентните спортове изискват пот и кръв, за да станеш изключителен. За да стигнеш до Олимпиадата, трябва да си по-бърз и по-конкурентен от другите. Трябва да минеш през трудности, за да постигнеш добър резултат."

Той е различен от други работни места, конкурентни спортове изискват пот и кръв, за да стане изключителен. За да получите в олимпийските игри, трябва да бъде по-бърза, по-превъзходна и по-конкурентна, отколкото други. Трябва да мине през трудностите за най-добър резултат. Но нашето обучение не е същото като на военните.

Тренировките в училище Чен Джинглун продължават, а първото нещо, което децата виждат преди да влязат в залата за поредната изтощителна тренировка, е надписът на входа й: "Днес ученик в спортно училище – утре олимпийска звезда"

По темата вижте и видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ми да станеш най- добрия така се почва също е с класическите музиканти а и във всяка област само с клавиатурата можеш да почнеш гат тии кеф...
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Откровенно казано предпочитам децата да ги скъсват от тренировки вместо да пият и да се дрогират. Поне ще станат хора."Децата са на 4 годинки.
12
1
 
17
 
! Отговори
Хан Крум преди 7 години
Да си спортист е призвание, мисия, съдба. Не е за всеки но и спортистите не са "всеки"Всичко се плаща със много труд и често лишения.Не съжалявам нито за един ден прекаран на стадиона или в залата. Това ми е дало много повече от колкото ми е взело. Спорта ме е спасил от много глупости присъщи за възраста. Откровенно казано предпочитам децата да ги скъсват от тренировки вместо да пият и да се дрогират. Поне ще станат хора.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професионалният спорт изисква жертви. Изкуството също.Ако видите стъпалата на някоя балерина, без цвичките, свят ще ви се завие! Кръв, счупени нокти, мазоли, неестествено извити пръсти... Изобщо пък да не отварям дума за зверския хранителен режим и режим на упражнения. Ама не виждам да роните крокодилски сълзи за балерините.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше време, когато и по нашите зали се спортуваше така!
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за една златна пендара,да ти я увисят на врата.........ама грам не си заслужава! защото съм чувал,че китайските гимнастици от дечица тренират като за чуждестранния легион. жестокост !
8
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма слава без труд. Нашите гимнастички да не мислите, че им е по-леко. Това е начина. Който не му понася, да се изнася. Никой не държи никого насила. Айде стига журналистически т.ъпи коментари!
7
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой го боли фара за не'кви спортисти, освен затаряващите квартални борсуци ??!
6
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ..преди 4 минутиИзлишен въпрос. Нали точно родителите са ги пратили там.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Да не би да си въобразяваш, че например американските шампиони - Майкъл Фелпс, Лохте, Морис Грийн и т.н. са имали "нормално" "демократично" детство и не са си давали зор на тренировки!?!
4
11
 
20
 
! Отговори
.. преди 7 години
Горките деца, жертви на болни амбиции. Без детство, без елементарно топло отношение..Къде са родителите ПИТАМ?
3
4
 
28
 
! Отговори
Сериозно преди 7 години
То ако ставаше с висене пред компютрите, иху/аху, ядене, пиене и т.н., щеше да има поне няколко стотици милиона кандидати за олимпийско злато!?
2
3
 
33
 
! Отговори
mda преди 7 години
От една страна не можеш да не се възхитиш на тези деца, но от друга... наистина ми е жал че са загубили детското в себе си. А то никога няма как да се върне...
1
3
 
24
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
И никакъв допинг, нали г-н Макларън... Само руските шейтани се зобят, другите са ангелчета!

Спонсорирани публикации