Бронзовият медал за грациите ни е с цвят на злато!

Сбъднаха мечтата си, съдбата им се реваншира за тежките преживявания
Обновена: 21 авг 2016 20:33 | 21 авг 2016 20:30, Камелия Цветанова
199
Бронзовият медал за грациите ни е с цвят на злато!
Снимка: Reuters

Капитанът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Михаела Маевска беше категорична, че заедно с Ренета Камберова, Християна Тодорова и Цветелина Найденова са изиграли своето последно състезание.

Още по темата

"Наистина, сега вече можем да кажем, че успяхме да сбъднем мечтата си - да вземем медал от Олимпиадата. Толкова сме щастливи, че дори не можем да го опишем. Излязохме днес и оставихме сърцата си на терена, играхме като истински лъвове. Играхме и за удоволствие, защото като за последно трябваше да изпитаме и удоволствие от това, което правим 8 години", сподели Михаела Маевска.

"Много сме щастливи. Да, днес си хванахме всички уреди. Този медал е за цяла България. Времето за мислене между двете съчетания беше много малко, затова си мислехме за следващото изпълнение. Това беше последното състезание, на което участваме. Мисля, че сме постигнали абсолютно всичко, което може в този спорт", коментира още гимнастичката ни.

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева поздрави националния ансамбъл за бронзовия олимпийски медал в многобоя. Робева заяви, че с оглед на всичко преживяно от момичетата отличието е с равностойността на злато.

"Честито на българските жени. Доказахме, че сме силни. Състезанието беше невероятно, а конкуренцията - изключително. Като знаем през какво преминаха тези деца, този бронзов медал има цвета на златото", коментира Робева в ефира на спортно шоу Гонг по Дарик радио.

"В такива спортове субективизмът, предварителната настройка, предварителните договорки имат съществено значение. По-важното е да се зарадваме на нашите деца. Мобилизираха се и играха. Дали другите са взели златото заслужено или не - това е маловажно. Трябва да се радваме за момичетата", коментира Робева.

"По-тежка е ситуацията при тези, които имат надеждата да спечелят. Аз не бях притеснена, бях сигурна, че те ще играят", допълни тя.

Робева припомни, че през 1996 година испанките  са откраднали златния медал, при това много грозно.

"Ето сега някак си по същия начин - изпълнението реши, иначе имаха равни оценки с нашите момичета. Не мога да каже, че те не играха сега, напротив. Аз смятам, че трябва да се зарадваме на този успех. Колкото и да говорим, че няма напрежение, то винаги е налице. Аз лично не видях грешки, поне не такива, които да ги извадят от класацията. Доста тежки преживявания имаха тези деца. Съдбата се реваншира по някакъв начин. Преживяха, преодоляха и доказаха. Сега се надявам хората да ги посрещнат, за да разберат момичета, че са направили нещо значимо за България. Когато излизаме на такива форуми, на първо място и преди всичко е България", завърши Робева.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави гимнастичките, нарече ги гордост за България и им пожела още много успехи.

"Поздравления за силата, духа и професионализма, който показаха момичетата и треньорският екип. Нежните представителки на България бяха прекрасни, въпреки трудностите, които преживяха. Радвам се, че заедно с Мирела Демирева и Елица Янкова българските момичета успяха да донесат медали и да представят достойно страната ни предвид множеството предизвикателства, с които трябваше да се справят. Гордост за България. Пожелавам им още много успехи“, написа премиерът в профила си в социалната мрежа Facebook.

Треньорът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева коментира пред Нова телевизия, че момичетата са направили много за развитието на художествената гимнастика.

"Толкова сме щастливи, че накрая успяхме", допълни тя.

Момичетата ни в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова достойно се състезаваха на финала и успяха да стигнат до почетната стълбичка.

В изключително оспорвания финал гимнастичките ни събраха общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова получиха и сребърните медалистки от Испания, но заради по-високата оценка за изпълнение се качиха втори на почетната стълбичка.

Българските момичета донесоха много радост на родната публика първо с изпълнението си с пет ленти. Грациите изпълниха чисто композицията си „Ювиги хан" на композитора Георги Андреев чисто и получиха оценка 17.700 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 7 години
Заповядай да бягаш по-бързо от Ивет Лалова и да бъдеш по-нагоре от 8-мо място , ако ти стиска ! А защо не и по-бързо от Юсеин Болт ? Златен паметник ще ти направят в Шишенци !
36
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит Рожден Ден на Юсеин Болт,а нашите по-добре да не участват! Ивет Лалова е много доволна от 8-то си място ,но ние не сме.Имала контузии,не и било удобно времето за бягане.То и Йохан Блейк е с контузии,но спечелиха финала.Смешни са нашите "звезди" !
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се радвате на бронзов медал ?????????????? !!!!!!Представям си , ако бяхме на осмо място , без нищо.По-добре ли щеше да е ?
34
2
 
8
 
! Отговори
моя милост преди 7 години
До ПипипиНали били избрали максимално неутрални съдийки, т. е от държави, които нямат представителки в състезанието. Не се съмнявам, че така са ги подбрали. Само дето са подчинени на шефа на федерацията и ако нещо сбъркат в "правилното" класиране, ще останат без работа. И тук въобще не виня шефа, а съдийките...
33
6
 
12
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
До 47Като чета коментарите 99,99 % от българския народ не е видял грешката на рускините , подкрепя ги и обижда българските момичета. При тази ситуация нищо чудно и съдиите да са били българи и те да не са го видели !
32
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да да, на скочубрите все съдиите им виновни, все са им откраднали златото, айде у лево. Не ги уважавам и се ядосвам, че наводниха нета с "успеха" им. Всички знаем, че художествената гимнастика е школа за елитни компаньонки.
31
3
 
12
 
! Отговори
моя милост преди 7 години
До АнонименНикъде не съм казала и една лоша дума по адрес на спортистите - да, страхотни са, висока класа спортисти! И Маргарита Мамун, и Кудрявцева, те са като извънземни, буквално съвършени! Моите недоволства са за състезанието на ансамблите... гледах и с очите си видях изпускането на уреда! На кой отбор съдийките биха простили такава грешка. И защо не изпратиха руския отбор на второ или на трето място? Това е въпросът!
30
5
 
11
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
До 44Защо им гледаш парите , а не доказа колко си добър в художествената гимнастика ти ? Вероятно повече от тях ? Играй художествена гимнастика , спечели си златото и вземи парите , какво чакаш ?
29
8
 
12
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
До всички с негативни коментари за поредния успех на момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика Искам да ви успокоя - 4 от момичетата се отказват.Няма да ви натрапват присъствието си по олимпиади повече.То наистина за такива *** като вас , не си заслужава да се играе. А дано следващият ни ансамбъл си намери друга държава. Повече уважение ще има.
28
4
 
11
 
! Отговори
ава преди 7 години
Коментарите са ми много странни. Като стане въпрос някой да бъде възнаграден за усилията си, за това, че е дал толкова много, за да спечили медал за държавата си, повечето казват - защо толкова много пари им се дава. А като отворим темата за заплатите в България всеки мрънка. Значи ние за себе си искаме, но другите - да не взимат. Нека вземат всички - заслужанат - пък и на нас да се вдигнат заплатите. Вярно е за повечето българи - Не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте по-зле.
27
1
 
11
 
! Отговори
x преди 7 години
Браво за 8 място на Ивет Лалова ,Юсеин Болт пасти да яде.Всички комшии имат повече медали от нас,но това е отражение на държавата ни.
26
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Разликата в бонусите е че в САЩ всички американски медалисти стават богати там ,а тука с тези пари ще си купиш един апартамент и си до там
25
6
 
12
 
! Отговори
Яна преди 7 години
Много сте ми смешни, като са толкова много пари ходете Вие на Олимпиада за България и спечелете Вие медал и ще дадат парите на Вас хаххахах
24
0
 
12
 
! Отговори
моя милост преди 7 години
До 32 Оказва се, че спортът, особено на олимпийско нива е война - война на лобита, интереси, влияние на началници на федерации и други такива. Да оставим всичко друго настрана - най-тъжното е, че кървавият труд на стотици спортисти отива по дяволите точно по тези причини. Предполагам, че едно е усещането, когато съперникът те е победил в честно състезание. И съвсем друго е, когато си жертва на договорки! Това имах предвид.
23
4
 
12
 
! Отговори
Таня преди 7 години
Абе това че някой наш спортист е станал 3 в света на Олимпиада и да говорим че не заслужава 150000 лева където си е съдрал *** с години труд и лишения, а че някой *** е спечелил 500000 от Лотарията няма проблем
22
3
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
На 65-то място сме по медали, ако не сме паднали още надолу междувременно, защото турнира по бокс още не е завършил ...Само за сравнение една малка Унгария спечели 8 златни 3 сребърни и 4 бронзови медала и е на 12-то място в класирането !Неевропейска и неатлантическа Сърбия също е преди нас - 2 златни 3 сребърни и 2 бронзови медала.Преди нас са екзотични държави като остров Фиджи, Бахами, Китайско Тайпе и дори Косово.Само с една художествена гимнастика не става !
21
3
 
2
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
До 30Евала , каза го много точно ! Само който не е гледал днес , е на друго мнение!
20
7
 
11
 
! Отговори
моя милост преди 7 години
Ако рускините не бяха допуснали грешка, и то тежка грешка, която жестоко се наказва, у мен нямаше да има и капка съмнение, че всичко е наред и заслужено са шампионки! Но не стана така - при грешка - стават олимпийски шампионки?!?! Тъпо, нали! Просто им подариха титлата съдийките и ощетиха нашите гимнастички, както и испанките. Но съдийките не посмяха да направят друго, защото началникът на международната федерация по художествена гимнастика е руснак! Е, къде е честното състезание?
19
13
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Браво на нашите момичета !Представиха се достойно.Отвратен съм от коментаторките, които постоянно плюеха олимпийските шампионки от Русия. Всъщност те не обелиха и дума за испанките, които ни отнеха несправедливо сребърните медали. С тях имахме еднакъв резултат. Испанките играха бавно, а съчетанията им бяха семпли. Съдиите ги добутаха до медали само, защото не изпуснаха уред.Те бяха истинските ни съпернички, а не рускините, които са с една класа над всички и спечелиха напълно заслужено.
18
4
 
12
 
! Отговори
eve1 преди 7 години
Браво на златните момичета и на целият щаб.Наистина медала е равносилен на златен,нашите бяха еднакво добри с рускините и испанките.