След Рио 2016: Държавата цъфнала, ние медали искаме!

Как оценяват читателите на Dnes.bg представянето ни в Рио
22 авг 2016 17:37, Александър Попов
37
След Рио 2016: Държавата цъфнала, ние медали искаме!
Елица Янкова ни отсрами в борбата. Снимка: Булфото

Олимпиадата в Рио вече е в историята, а огънят ще поеме четиригодишният си път към Токио. Чистата статистика сочи, че България се завръща с три медала - бронзовите на Елица Янкова и на ансамбъла по художествена гимнастика и сребърният за Мирела Демирева.

Дамите ни отсрамиха на най-големия летен форум, без да се оплакват от големите очаквания и напрежението по време на състезание. Иначе се наслушахме на провалени стратегии, нови пушки, лоши регламенти на оценяване и т.н. Всичките, които мрънкаха в продължение на месец да вземат пример от Ивет Лалова, която отново се нареди сред най-бързите осем на 200 м след Олимпиадата в Атина през 2004 г.

Много ли, малко ли са трите медала - тепърва предстоят анализи. Тежката дума ще си кажат министри, треньори, специалисти. Общото мнение на спортните фенове обаче със сигурност ще нагарча, защото оценката не е хич добра. И нека не става въпрос за хейтърство - повечето хора виждат съвсем ясно къде са проблемите на спорта.

Това показа и анкетата на Dnes.bg, в която ви попитахме на какво се дължи слабото ни представяне в Бразилия и своя глас дадоха над 1370 души.

35% от тях са наясно, че няма как да държавата ни да е в дъното по икономически показатели, а спортът да бъде изключение.

"Държавата, която не предоставя достатъчно пари и условия за подготовка" пък смятат 30% от запитаните. Което показва, че 2/3 от гласувалите смятат, че проблемът се крие на най-високо ниво. И българските състезатели нямат вина, че се готвят в неподходящи условия.

17% от хората пък са убедени, че вина има и в управлението на спорта, но и състезателите ни не са на ниво на конкурентите си в световен мащаб. Едва ли някой е очаквал, че именно в Бразилия ще се върнат миговете, в които на няколко пъти да прозвучи "Мила Родино".

Имахме надежди за представянето на Григор Димитров, който обаче си тръгна бързо и безславно. Имахме надежди и в гребането, но тактиките не сработиха за нито една лодка във финала. Борбата е един от спортовете, които ни е носил най-много медали, но и там останахме капо. Само крехката Елица ни отсрами и даде надежди, че в Токио може да спечели и отличие с по-благороден отенък от бронза.

Може би заради всички вечери, в които новините започваха с "еди-кой си загуби шанс за медал", 11% от читателите на Dnes.bg смятат, че спортистите ни са слаби и не се раздават за родината.

Само 5% пък оценяват представянето ни за достойно и може би имат право чисто статистически - надскочихме бройката медали от Лондон 2012. 

2% пък са дали отговора: "Попречиха ни! Не пуснаха щангистите и ощетиха боксьорите". Явно провокирани от скандалите със съдийските решения в бокса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Рио 2016
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Борец преди 7 години
Малоумно управление, защо върнахте в България бронзовата ни медалистка по борба. Не заслужаваше ли момичето да участва в закриването на олимпиадата за повдигане на духа. Седи си в къщи, гледа и си вика ей там бях ама ... Вместо това отиде президента на екскурзия. С какво го е заслужил.
23
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
Да бе - Кения, Тринидад и Тобаго, Ямайка, и други такива, сякаш са в блестящо икономическо състояние.... пълни глупости !! Истината е, че голяма част от кадърните се изнесоха ! А всичко останало е просто типичното ни търсене на "виновник" !
22
0
 
1
 
! Отговори
bobo преди 7 години
До лупиЯвно хабер си нямаш, в поне половината изброени от теб държави , какво се случва, както икономически, така и за инвестиции в спорта(което е свързано едно с друго)!
21
1
 
11
 
! Отговори
www преди 7 години
До опетковТо че матрялът не е качествен - не е. Само че матряла в министерството на спорта и малко по-нагоре, в кабинета на минпреда.
20
0
 
11
 
! Отговори
бай Гошо преди 7 години
Медали не претендираме да печелим,пречи ни времето,настинката,разстройството,та затова не харчете пак 50 милиона за нищо!Можеше да си купим с 50 милиона Майкъл Фелпс и щяхме да имаме 19 златни медала.
19
1
 
10
 
! Отговори
опетков преди 7 години
Стига с тези медали. Който иска медали да ходи сам да ги печели. Сигурен съм че и златен дъжд да вали върху спортистите, резултатите ще са същите. Матряла е кофти.
18
0
 
23
 
! Отговори
я без оправдания ! преди 7 години
Държавата не давала пари и затова нямало спорт ! Абе кубинските боксьори знаете ли при каква мизерия тренират и при какви мизерни условия живеят ,но въпреки това са най-добрите в света ! Та искам да кажа ,не парите ,а таланта е важен ! Ако ще и с чували пари да ви дават ,все тая ,по-добри спортисти няма да станете !
17
1
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Що за глупаво оправдание ?!?! Що пък един не каза :Държавата цъфна ,ние пари искаме ?!?! Какво да кажат *** или пък Янките с трилионите външен дълг?!?!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спорт в БГ.одавна няма.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манталитетът си ни е нормален. Колко пари потънаха в министерството на дебелия за олимпиадата и за какво бяха похарчени? Сума народ се разходи до Рио. И всичко това от нашия джоб.
14
0
 
4
 
! Отговори
www преди 7 години
До Стефка КостадиноваСтефче, преди теб знаеш ли колко кадесари има наредени на опашката? Не бързай. Спокойно. Всяко нещо с времето си.
13
2
 
12
 
! Отговори
www преди 7 години
За никакво хейтърство не става дума, а за чиста статистика. Бокичо е отчел ръст в перформънса на летните олимпиади от 50 процента в сравнение с предишния му мандат като премиер. Той е най-велик. Той с ей тия две ръце ги е изкарал ей тия три медала.
12
0
 
19
 
! Отговори
Салюти преди 7 години
Както се казваше в един бг.филм,,салютии бачи" от Тодор Живков. Сеул 1988г бай Тошо помогна за спечелването на 35 медала от които10 ЗЛАТНИ
11
2
 
21
 
! Отговори
Стефка Костадинова преди 7 години
Росене, кога да дойда да си взема Старата планина ?
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотен манталитет. Ямайка, Фиджи и Кения също са цъфнали, ама взеха повече медали от нас, нали ?
9
1
 
31
 
! Отговори
край преди 7 години
Никой не си къса жилите да тича, скача, бори, хвърля за държава която по всички медии наричат "СКАПАНА". Тия от Пакистан се бият в гърдите и си пеят химна до прегракване а ние 20 г не спряхме да се самобичуваме като че ли сме най-долния народ роден на най-гадното място на света. Не са парите виновни - Безродното възпитание е.
8
0
 
47
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Хърватско - 5 златни, Куба - 5 златни, Узбекистан - 4 златни, Казахстан - 3 златни, Украйна - 2 златни, СЕВЕРНА КОРЕЯ - 2 златни, Армения - 1 златен, Румъния, Виетнам. Доста "икономически тигри" има преди нас. Младото поколение не спортува, а пуши марихуана. И то здраво
7
2
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Резултатите от представянето в Рио е като визитна картичка на държавата. С 2 думи много зле! Това разбирасе няма да попречи на управниците да запчнат едни хвалби. За тях представянето на черното за бяло, е като "добър ден"! Особенно като се има предвид че си имаме в тази "дисциплина" министър председател непоклатим лидер и шампион поне в Европейски съюз !
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, ех а имаше време когато бяха по 30 а сега 3! Ама на където отива държавата натам и спорта към дъното на блатото!
5
0
 
17
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Не е било чак излагация , но спортът ни е много зле

Спонсорирани публикации