Вавринка и Джокович ще играят на финала на US Open

Сърбинът елиминира Монфис, швейцарецът се справи с Нишикори
10 сеп 2016 09:56, Елка Василева
13
Вавринка и Джокович ще играят на финала на US Open
Новак Джокович. Снимка: Reuters

Водачът в световната ранглиста и защитаващ титлата си от миналия сезон Новак Джокович (Сърбия) се класира за финала на Откритото първенство на САЩ по тенис. Той се наложи над десетия в схемата Гаел Монфис (Франция) с 6:3, 6:2, 3:6, 6:2.

Известният с екстравагантния си стил на игра Монфис не изневери на себе си, но отново в играта му имаше прекалено много възходи и падения. Той изигра два слаби първи сета, в които допусна изоставане от 0:5 в първия и от 1:5 във втория, а в третата част навакса пасив от 0:2 до 5:2, за да запази шансове за обрат.

В четвъртия сет обаче Джокович, който се стреми към трета титла, отново рано поведе с 3:1 и до края нямаше проблеми.

"Беше странен мач, но това е обичайно, когато играеш срещу Гаел, който е много непредвидим тенисист", коментира сърбинът, който беше спечелил предишните 12 мача срещу съперника.

Монфис направи цели 52 непредизвикани грешки, 11 от които двойни грешки, докато Джокович завърши с 27.

"Опитах се да вляза в главата му, да му представя нещо ново, по-различно. Това беше. Но когато съперникът ти е прекалено добър, удря чисто топката, а ти не покажеш най-добрата си игра, трябва някаква промяна. Аз съм креативна личност. План "А" се провали, затова опитах План "Б". Постарах се да се боря до края", коментира французинът.

"Имаше периоди, в които бях впечатлен от играта му, но имаше и фаза, в който бях разочарован от моето представяне, защото му позволих да наруши играта и ритъма ми. Но срещу него никога не е лесно. Той е много харизматичен. От друга страна мисля, че феновете в един момент не харесаха поведението му на корта. Изглеждаше, че той не полага достатъчно усилия, но това беше част от неговата тактика", каза Джокович.

В мача за титлата сърбинът ще се изправи срещу номер 3 Стан Вавринка (Швейцария), който за първи път в кариерата си се класира за финала на "Флашинг Медоус" след успех над шестия поставен Кей Нишикори (Япония) с 4:6, 7:5, 6:4, 6:2.

Вавринка, шампион от Откритите първенства на Австралия през 2014 година и на Франция през миналия сезон, реализира пробиви в последния гейм на втория, третия и четвъртия сет, за да триумфира.

Швейцарецът допусна ранно изоставане от 2:4 и загуби първата част, а във втората финалистът от 2014 година Нишикори пропиля преднина от 2:0 гейма.

Вавринка взе аванс от 4:1 в третия сет, но допусна изравняване и му трябваше още един пробив в десетия гейм, за да поведе в резултата.

В четвъртата част той отново дръпна с ранен пробив за 3:0. Японецът го върна и намали до 2:3, но до края швейцарецът доминираше.

"Той започна много силно и доминираше в началото. Натискаше ме и не ми даваше никакво време. Трябваше да изчакам и да се боря. В един момент започна да се уморява, а аз старах агресивен. Това помогна", каза победителят.

Вавринка има само 4 победи в 23 мача срещу Джокович, но спечели срещу сърбина по пътя и към двете си титли от Големия шлем.

"Страхотно е, че съм на финал. Развълнуван съм. Толкова пъти съм гледал финалите с участието на Роджър (Федерер), Новак, Рафа (Надал), които са невероятно шампиони. Да срещна Новак на финала...ще бъде нещо специално", заяви Вавринка.

Нишикори призна, че към края на срещата е почувствал умора след изтощителната 5-сетова битка на четвъртфиналите срещу Анди Мъри (Великобритания).

"Определено бях поуморен, особено към края. За мен не беше лесно след петте сета срещу Анди. В същото време той започна да играе по-агресивно от втория сет и представянето му продължи във възходяща линия в следващите две чести. Аз започнах да се движа малко по-бавно, което оказа влияние", каза Нишикори.

"Отново бях близо до мечтата да се боря за първа титла от Шлема, но не се получи. Като цяло това лято беше добро за мен. Победата над Анди на толкова голям турнир ми дава допълнителна увереност. Играх финал в Торонто, спечелих бронз на Олимпиадата и достигнах до полуфиналите тук. Това са добри резултати", допълни той.
 

Спортни новини четете на Gol.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гришо представи добре България на турнира. Българин на осминфиналите на този турнир и то с много добра игра си е повод за гордост.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май четиримата най-силни стигнаха стигнаха до полуфиналите. Единствено не знам дали Анди Мъри не е по-добър от Монфис, но те бяха в различни части на схемата. Интересен тенис гледах на турнира - много силни тенисисти още от първия кръг.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добра игра на всички, които достигнаха до осминфиналите, вкл. нашия Гришо, Едмънд, Сок, Пуи, Багдатис, Дел Потро, Марченко, и Карлович - тенисисти, които все още не са в топ 20 на мъжкия тенис.
5
2
 
2
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
До 6.......Благодаря ти. Взе ми думите от устата. Където се смятат само пари няма чест и достойнство. За патриотизъм да не говорим.
4
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Оспорвани мачове гледахме тази нощ, но класата си каза думата. Жалко, че Анди Мъри не успя да се класира и той за полуфинала. Анди Мъри загуби от Нишикори, което не е срамно - не е срамно да загубиш от някой от поставените в схемата. Хубавото е и че нашия Гришо се представи много добре стигайки до осминфинали, т.е. сред най-силните 16 тенисисти в света.
3
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
За всички 128 тенисисти, които бяха в основната схема на турнира участието си е голям успех. Който не го разбира, си е за негова сметка и нека не се излага като пише тук нелепици.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах и двата мача - много са добри, но май Джокович все още е с една класа над останалите. *Колкото до комплексара писал под номер 1 - то освен първо място всичко друго ли смяташ за провал? Гришо си спечели още точки и ще е 22-ри в ранглистата, а до "вчера" беше стигнал до около 40-то място. Спечели си и куп пари и вече само за тази година от наградни фондове от турнири има над 1,1 милиона долара, отделно поне два пъти повече от спонсори. Ти колко спечели за това време? 5 лева или 10 лева...
1
8
 
5
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
А за *** никой нищо не казва......жалко!

Спонсорирани публикации