Вече и у нас: Ски и сноуборд фрийрайд отбор

Петима души ще ни представят на международни състезания
11 дек 2017 13:45, Василия Пейчева
0

1968 гледания   |  Още видео
България вече има ски и сноуборд фрийрайд отбор, който ще ни представя на международни състезания. Спортното формирование ще бъде официално открито на пресконференция утре, срещу румънското посолство в 11 часа в залата на инициативата "София 2018 – Европейска столица на спорта".

"Фрийрайд представлява каране на ски или сноуборд по неутъпкани терени. Това е най-естествената форма на каране, тъй като навремето не е имало машини, които да подготвят пистите. Има голямо приготовление и тръпка в избирането откъде да минеш", обясни Валери Пелтеков.

В студиото на "България сутрин" Елена Митренгова отбеляза, че тази година отборът ще се състои от 5 човека, като идеята е да има състезател във всяка една от категориите – ски мъже, жени, юноши и сноуборд жени и мъже. Състезанията ще бъдат провеждани в различни държави в Европа, като това са квалификации за Световното, допълни тя.

"Целта на отбора е да създадем платформа, в която българските скиори и сноубордисти да имат къде да се състезават. Финансирането досега бе самосиндикално, но вече като отбор търсим спонсори. По-скоро няма да разчитаме на държавно финансиране, тъй като фрийрайдът никъде, в никоя държава не е официален олимпийски спорт", подчерта Пелтеков пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора гостите категорично отбелязаха, че у нас отразяването на инцидентите, свързани с извънпистовото каране, се прави по неадекватен начин. По техни думи често се стига до нападки към пострадалите или дори към техните близки.

Надеждата на Елена и Валери е да се взимат примери от инцидентите и да се вади качествена поука от тях в посока предотвратяване.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари