В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове

Националната асоциация на бойните спортове направи отчет за 2019 г.
14 яну 2020 17:51, Петя Славова
4
В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове
Снимка: SENSHI

Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и европейски първенства изпраща Националната асоциация на бойните спортове в България. В нея членуват 12 федерации , 476 клуба и повече от 40 000 състезатели  във всички възрастови категории.  На официална пресконференция, посветена на върховете в бойните спортове през 2019 година и големите предстоящи събития през 2020 година, Димитър Ангелов – член на Управителния съвет на НАСБ, обясни, че Асоциацията има работи с много широка мрежа от клубове в цялата страната, включително и с повече от 1000 училища. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.

"Това е най-широкопредставената спортна организация в България. Работим с над 1400 клуба в България, където деца тренират бойни спортове и се възпитават в уважение и дисциплина", заяви той.

По думите на Ангелов едно от най-големите постижения през изминалата 2019 година е, че България вече има шампиони в лицето на комплексни състезатели, които се състезават в два или три спорта. Той обясни, че новата 2020 година се очертава да бъде още по-успешна. Тя ще е наситена и с много международни предизвикателства. За всяка една от федерациите предстоят Държавни, Европейски и Световни първенства. За част от клубовете тренировките и подготовките за тях вече са започнали, а първите състезания са още през март.

В пресконференцията участваха и големите победители от вторите годишни награди „Златен пояс“. Те очертаха какви са следващите големи предизвикателства пред тях. За известната ни шампионка по таекуондо ITF и носител на „Златен пояс“ в категория „Спортист на годината-жена“ Албена Ситнилска , която отскоро се изявява професионално на кикбокс  ринга, това е предстоящата елитна галавечер SENSHI.
 

„Изцяло фокусирана съм върху подготовката си за SENSHI – това е сериозна организация, която бързо навлиза у нас и е известна с това, че има много интересни и силни двубои. На 22 февруари във Варна аз ще се изправя срещу силна опонентка от Украйна и в момента съм концентрирана върух това да се подготвя много добре. След това в края на годината ми предстои  Европейско по кикбокс“, заяви Ситнилска. 

Петкратната европейска шампионка по борба и 9-кратна световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която  е носител на приза „Ярка победа“ от наградите „Златен пояс“ се надява на още по-успешна 2020 година. „Изпращам една наистина силна година с много удовлетворение и вдъхновение. Пожелавам си здраве, а медалите – надявам се през 2021 година отново да съм тук и да ви ги покажа“, отговори тя на въпрос  относно очакванията й за следващите 12 спортни месеца.

Пред Спортист на 2019 година сред мъжете  - състезателят по карате киокушин Кристиян Дойчев, има не по-малко предизвикателства. През 2019 година той стана европейски и вицесветовен шампион по киокушин, а сега – в края на март, му предстои битка за световната купа в бойното изкуство. Тя ще се проведе в Япония. Пред него има и поредица от европейски първенства на различни организации през годината.

В карате шотокан-до треньор номер 1 на година от наградите „Златен пояс“ Радослав Пенов обясни, че едно от големите събития за 2020 година за неговите състезатели ще е Европейското първенство в Босна и Херцеговина.
Особено специални 12 месеца предстоят и за Българската федерация по ушу, която тази година отбелязва 30 години от учредяването си.  „Предстои да органзираме Европейско първенство по ушу, както и две световни първенства – по ушу и тай чи“, заяви Петър Драгоев – вицепрезидент на Българската федерация по ушу, който спечели наградата „Вярност на традициите“ на „Златен пояс“ 2019.

Той благодари на Националната асоциация на бойните спортове и на председателя й шихан Иво Каменов за всички инициативи и дейности за популяризиране и подкрепа на бойните спортове в България, като обясни, че само за 2019 година състезателите на федерацията по ушу са донесли  общо 21 медала само от международни състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
КЪМ НОВИ УСПЕХИ преди 4 години
БРАВО ! КЪМ ВСЕ ПО ПРОГРЕСИРАЩО ЗАТЪПЯВАНЕ.МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО НА *** МУТРИ И ОХРАНИТЕЛИ.ОСТАНЛОТО ГО ДОВЪРШВ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО МАСОВО ЗАКРИВАЩА ЕЗИКОВИ ПАРАЛЕЛКИ КАТО ГИ ЗАМЕНЯ С ПРОФЕСИОНАЛНИ ( АНАЛОГ НА БИВШИТЕ ФЗУ)БРОЯТ НА НЕГРАМОТНИТЕ УЧЕНИЦИ РЕЗКО ЩЕ НАРАСТНЕ. ЧЕ КОГО ТОВА ВЪЛНУВАЗА ВЛАСТОИМАЩИТЕ:МАТЕМАТИЧЕСКА,АНГЛИИСКА,НЕМСКА,ФРЕНСКА,ИСПАНСКА ГИМНАЗИИУМНИТЕ СЛЕД РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДА ОТИДАТ НЕЗАБАВНО НА ТЕРМИНА 2ОБРАЗОВАТЕЛНОТО ЗАТЪВАНЕ Е ПО СТРАШНО ОТ ПРАЗЕН ЯЗОВИР
2
1
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Има клубове по шах във всяко училище. Друг е въпроса, че не популяризирано сред учениците. Иначе е хубаво децата да свикнат от малки да спортуват за да не станат лоени топки на 21.
1
0
 
7
 
! Отговори
На Иван брат му преди 4 години
А защо няма клубове по шах, по нещо за мозъците. А само с побойници, неуважаващи чуждия живот се хвалят. Добре възпитани граждани на българската джунгла и безаконие.

Спонсорирани публикации