Националите ни по плуване не знаели за допинга

Здравко Баблаков не може да повярва, че с кариерата му е свършено
24 фев 2021 11:40, Ния Христова
21
 
Трима от националните ни състезатели по плуване дадоха положителна допинг проба. Вчера стана ясно, че тримата, обвинени в употреба на забранения препарат станозолол, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.
 
Допинг скандалът с плувците продължава да се разраства, тъй като младежите и техни треньори твърдят, че по време на лагери са получавали възстановителни витамини и са категорични, че не са употребявали никакви забранени препарати, извън назначените.
 
18-годишният Здравко Баблаков от Велико Търново обвинява треньора и лекаря на националите. Той в момента е в психически срив и не може да повярва, че с кариерата му на плувец е свършено.
 
Здравко Баблаков тренира плуване вече от 10 години. Баща му като съвсем малък го завежда на големия плувен басейн в базата на великотърновския университет и така той се запалва по водния спорт. Момчето тренира от второкласник под ръководството на доц. Цветанка Дилова в Спортен клуб "Боляри 2009". За десетилетие се утвърждава като една от младите надежди на плуването в България. Носител е на шампионски титли от държавното първенство за юноши на 50,100 и 200 метра бруст.
 
Участвал е в европейски и световни първенства, печелил е златни медали от международни турнири. След като научава за положителна допинг проба, Здравко е сринат.
 
"Реално и аз не мога да си го обясня. Приемам само витамини, които ми се дават от националния отбор. Това нещо се случи миналата седмица, когато бяхме на лагер с националния отбор. Пробите ни ги взеха на 4 февруари. Резултатите бяха ясни, но бяха неофициални още на 18-и. Оттогава до ден днешен и аз и другите момчета, по никакъв начин не може да си обясни как е взето това нещо. Аз съм напълно сигурен в себе си и решенията, които взимам и съм сигурен, че това нещо е приемано на този лагер от 1 февруари до 21 февруари, предполагам, че е приемано само първата седмица, защото тогава беше допинга", разказа той пред Bulgaria ON AIR.
 
Неговата треньорка доц. Цветана Дилова категорично отказва да приеме, че нейният възпитаник е прибегнал до употребата на забранени вещества за служебна победа.
Още по темата
 
“Досега той не е имал никакви проблеми, докато се е подготвял в клуба. От 10 години съвместно работим със Здравко, като сме изградили голямо доверие и не мога да допусна, че той на своя глава ще вземе нещо странично извън това, което докторът на националния отбор в лагера е назначавал. Просто не мога да си обясня как и у тримата се открива един и същ анабол. Казвал ми е, че им давали 36 хапчета в чашка. Когато те питали какво е това, им казвали: витамини без опаковките", коментира доц. Дилова.
 
18-годишната надежда на българското плуване предполага кои носят отговорност за случилото се.
 
"Да, стигнах до извода, че са главният ни треньор Кристиян Минковски и докторът на отбора Любомир Петров, защото те двамата, защото те двамата, съгласувано по тяхна програма и гласят витамините, които взимаме всички. Целият национален отбор се е надигнал, ние сме едно голямо семейство и всеки знае, че никога, по какъвто и да било начин, нито един от нас няма да приеме забранени субстанции. Доста голяма проверка ще има, сигурно е, че ще се стигне и до съд, за да може да се разгледа проблема и да се решава какво наказание ще имаме", заяви още Баблаков.
 
Баблаков има покрит норматив Б за 100 метра бруст за Олимпийските игри в Токио. В три последователни години - от 2018 до 2020 година, той печели приза Спортист №1 на Велико Търново за юноши и девойки.
 
"Тъжно ми е, защото целият този труд, който аз съм положил, лишавал съм се от доста неща, не мога да се видя за един месец със семейството ми , постоянно съм по лагери, през цялата ми спортна кариера не съм мислил, че ще приключа по този начин. Това тотално е края на една състезателна кариера, защото за федерацията ще е по-добре да изгонят трима плувци, отколкото да изгори цялата федерация. По този начин те гледат да си измият ръцете с нас и ние да отнесем всичко", категоричен е той.
 
Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години. 18-годишният талантлив спортист е психически сринат и още не може да повярва, че с кариерата му на плувец е свършено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
РУСИЯ ПРОПУСНА ОЛИМПИАДИ ЗАРАДИ ДОПИНГ !!!ЗАЩИТАТА НА ДРУГИТЕ Е ЖАЛКА
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вуйчо Ваньо, Върбнов се е уредил, щото има такива, като него същите, да го вземат на работа. Срамно е за телевизията и много е показателно каква е журналистиката в България. Долна и покварена, както всичко в тази страна. Просто хората са изначално покварени, развалени. Corrupted - неработещ, развален.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз защо просто не ги разрешат всички химии? То се знае че всички ги вземат но само някой ги хващат.По добре да отпаднат тези забрани и най назобаните да спечелят. В 21 век без химия не може. То всичко около нас е химия и синтетика. Като почнеш от пластмасите, полимерите, материалите за всички потребителски стоки и стигнеш до храните, земеделието и животновъдството. Всичко е химия и синтетика. Естественото остана в 20 век.
14
7
 
8
 
! Отговори
Пичоко преди 3 години
Спортистчета друсарчета, нищо не става от тех и от спорто...
13
3
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Жалко е,причина има, но каква е ....времето ще покаже, но си личи че момчетата нямат общо със случая, ....какви са тези треньори, лекари, къдеса гледали, ....не бива така да се прави., жалко е заамчетата, но дано се намери причината , а и защо не си направят 2-ри тест ...да не би там ...да е заровено кучето?
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен8Нищо не знаеш за силовите спортове. Аз като дете тренирах Вдигане на тежести. В спортно училище. Тренирах докато не дойде време за казарма. Тогава започнаха и да ни подготвят за забранени субстанции. Кога да ги взимаме, колко време, после ги спираме - за колко време и т.н. Тогава спрях със спорта и отидох в редовна казарма.Аз бях в категория 67 кг. (такава имаше навремето) и кляках със 150 кг. Проблема беше че не можех да си намирам анцузи и панталони. Краката ми бяха развити.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички зобят. Майкъл Фелпс пък се скъсваше от зобене, ама смеят ли да го хванат
10
0
 
6
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До Анонимен 8Сега, повече от година след зоба(няма как да го засекат), клякам със 140кг без проблем, в момента лично тегло 81кг.Дали зоба не прави спорта, а?Евала пичч - написал си го кратко и ясно, а туллупите нека цъкат минуси...пък дано им се разведри деня.
9
2
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
По новината кФо да коментирам...Ами няма спортист с медал в света, който да не е взимал хапове.Важното е да се знае дозировката и за колко време организма се чисти, а второто е индивидуално за различния организъм и съответно метаболизма му.Арабаджиев беше добър треньор и химик, но трябва и държавата да има лоби, което ние отдавна нямаме.Разсмя ме Върбанов- тая карикатура на мъж и *** пак се е уредил. Бачкай бе паллячо, с микрофона никой не те взима насериозно. Артистче от болшой театър
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз между другото подкрепям една идея: да разделим спорта на две, чист и фармацевтичен.При чистия, да тестват всеки месец и който го хванат - го местят при фармацевтичния. Да видим къде е лимита на фармакологията и къде е лимита на чистото човешко тяло. Все пак, ако някой иска да пие умопомрачителни дози хапове, нека го прави, аз ще гледам с интерес резултатите!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ама надали нещо са му дали- допингът е скъп, а в този спорт пари няма."Боже, как ще е скъп допинга? Засекли са му "станозолол"(стромба). 100 хапа по 10мг са 30 лева. При неговия прием от 36 хапа, това са 10лв на ден...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За плуването не знам как е, но ще ви кажа при силовите движения. Спорт 5 години чисто и можех да клякам с 115кг, при 75-78кг лично тегло.Зоб месец и половина, първи в живота, рекорден клек с 180кг при 86кг лично тегло. Сега, повече от година след зоба(няма как да го засекат), клякам със 140кг без проблем, в момента лично тегло 81кг.Дали зоба не прави спорта, а?
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускам сАлза. 36 хапченца в чашка и няколко инжекциики и така. Има една приказка: "Кой ми *** в гащите.". Ей така на доверие нищо не се взима. Личният му треньор трябва под лупа да следи какво му дават. Ама надали нещо са му дали- допингът е скъп, а в този спорт пари няма. Самичък нещичко си е взел, дето един прЕател му казал, че много помага и като го гледаме какво е простовато момчето, наистина не е знаело, че е забранен препарат.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно нещо е професионалния спорт. Да се чудиш кой заслужава медала: спортистът или докторът. Ама и фармацията е голяма работа, то хапчета за 200 метра бруст ли не искаш, за вдигане на тежести ли не искаш, за Корона вирус ли не искаш! Всичко има, само да се навиеш да ги пиеш!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уф, вярва ли някой на артиста репортер Димитър Върбанов. Я се сетете за какво го наритаха от Господари на ефира.Точно толкова е "обективна" и тази новина.
2
0
 
15
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 3 години
Този Минковски барабар с доктора Любомир са несменяеми от 2004 година. Колко плувци избягаха. Националния шампион на Унгария беше българин, но тук поради това, че не вземаше хапчетата го отписаха от отбора, а там стана шампион с национален рекорд на Унгария. Изгонена некадърниците сами. Неволята няма да дойде.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не бе, той даже не подозирал човека че го тъпчат с анаболки. Между другото имал лека болка в топките, подкожните мазнини почнали да изчезват сами от себе си и много му се ходело по жени, съпроводено с необяснима спорадична агресия. И съвсем защото само талант има, почнал да покрива световни нормативи. Той си мислел че гена му е добър...Хахахах, айде, айде. Тия дето са пробвали спорт без зоб, знаят колко далече от минималните олимпийски нормативи попадат...

Спонсорирани публикации