Мария Петрова: Художествената гимнастика е най-добрият спорт за момичета

Титлата шампион е постигната с много труд и време
Обновена: 15 окт 2021 16:10 | 15 окт 2021 10:28, Ния Христова
6
 
Мария Петрова, трикратна световна и трикратна европейска шампионка по художествена гимнастика, е първият гост в рубриката "Златните", която ще бъде излъчена в ефира на Bulgaria ON AIR. Тя говори за любовта към гимнастиката и новите поколения златни момичета.
 
"Титлата шампион е постигната с много труд и с много време. Тя дойде след дълъг период на борба, на съревнование с мен самата. Накрая дойде щастието да стана шампион. Стигнах върха, след това бе по-трудно да се задържа на него", призна Петрова.
 
Бившата гимнастичка споделя, че в кариера си винаги е следвала лайтмотив на Иван Славков – Батето: "Не трябва да се оплакваме, че короните ни тежат, а да продължаваме да им лепим брилянти".
 
Първите си стъпки в художествената гимнастика тя прави с помощта на Анастасия Генова и Наталия Моравенова.
 
"По онова време, 80-те години, държавата беше изградила система, в която се набираха дечица от детски градини и училища за различни спортове. По тази програма аз попаднах под погледа на две треньорки в детската градина, които дойдоха, за да си търсят дечица за художествена гимнастика. Едната беше червенокоса – Анастасия Генова, а другата беше Наталия Моравенова – приличаше на една руса фея. Като я видях, бях готова да направя всичко, което тя пожелаеше от мен", разказа Мария Петрова.
 
"Истината е, че всичко, което съм искала в гимнастиката, съм го постигнала. Нямам олимпийски медал, но пък осъзнавам ясно, че двете Олимпиади, в които съм участвала - Барселона 92 и Атланта 96, самата аз бях под такова напрежение и стрес. Имах проблеми вътре с отбора, треньорите – исках просто да играя, не гонех на всяка цена златния медал и може би това е моят пропуск", сподели трикратната световна шампионка.
 
"Художествената гимнастика е най-добрият спорт за момичета, защото, освен да изгради силни характери, той също изгражда красиви и елегантни тела - за да бъде достойно то да се нарече жена", изтъкна Мария Петрова.
 
Заместник-председателят на Българската федерация художествена гимнастика казва, че с Илиана Раева са "страхотен екип".
 
"Ние обичаме това, което правим и се концентрираме в работата, която трябва да свършим, за да стигнем там горе. Не сме позволили да бъдем на йота назад, да не бъдем толкова дисциплинирани, да изискваме по-малко", подчерта тя.
 
Бившата гимнастичка се надява в бъдеще България да има и олимпийска шампионка в индивидуалната дисциплина.
 
Мария Петрова е кандидат за Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ на Конгреса на световната централа в края на годината. 
 
Гледайте цялото интервю във видеото.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че е най-добрият спорт за момичета, особено, ако искат да станат анорексички и да бъдат унижавани и тормозени от комплексирани ком-лелки като тази.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога най-сетне мъжката художествена гимнастика - олимпийски спорт. А защо не и смесени двойки!
4
0
 
1
 
! Отговори
мъни мъни преди 1 месец
ДА ЖИВЕЕШ С НЕЩО КАТО "ПЕРУКАТА" СИ Е ДОСТАТЪЧНО МАЙ ЗА ТОВА ,КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАЗИ КАКА....... ПАРИИИИИИ И СЪОТВЕТНИТЕ ОБЛАГИ , НО САМО ХОРА НЕУВАЖАВАЩИ СЕБЕ СИ ГО ТЪРПЯТ! ПРИМЕРИ - БОЛ - МИСКИ, ПЛЕЙМЕЙТКИ, ИНФЛУЕНСЪРКИ, СЕКССИМВОЛКИ....
3
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Много красива жена.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таз много голяма главъ имала
1
0
 
2
 
! Отговори
Сит преди 1 месец
И перуката е най-добрият, верен, грижовен и всеотдаен съпруг ;)