Юношите ни до 17 г. се класираха на европейското по футбол

Първенството ще се проведе през май в Израел
Обновена: 30 мар 2022 10:18 | 30 мар 2022 07:58, Елка Василева
5
Юношите ни до 17 г. се класираха на европейското по футбол
Снимка: архив, БФС

Юношеският национален отбор на България до 17 години се класира на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе през май и юни в Израел. Класирането стана факт, след като Люксембург победи Англия с 2:0 и стана втори в своята група 5. И двата отбора имат голова разлика 2:2 и по 3 точки, след като се калкулират мачовете с 1-ия и 3-ия. След това обаче се прави подреждане по дисциплинарния критерий и Люксембург се оказа със 7 жълти картона, докато България е с 6.

По този начин българската селекция става петата от вторите отбори, която се класира на Европейските финали. Останалите са Швеция, Белгия, Шотландия, Турция. Люксембург, Гърция и 2-ият отбор от група 6, която все още не е започнала мачовете си, ще определят още два отбора. На финалите са още домакините от Израел, Испания, Германия, Франция, Сърбия, Дания, както и победителят в нашата група Португалия.

Родените през 2005 година юношески национали направиха впечатляваща серия до момента. Те преминаха в първия квалификационен кръг само с победи и без да допуснат гол във вратата си. Момчетата на треньора Йордан Петков победиха с 1:0 Хърватия, с 2:0 Сърбия и с 5:0 Лихтенщайн. Солидната игра беше доказана и в контролите, в които също не беше допуснат гол.

В 8-а група на Елитния кръг България започна с победа с 1:0 над Финландия, след това отстъпи минимално в последните минути с 1:2 на Португалия и във вторник завърши 2:2 с Република Ирландия в последния си мач. Тези 4 точки се оказаха не само достатъчни за 2-ото място, но както се оказа по-късно през деня и за класирането на Европейското първенство.

България вече  игра на Европейско първенство при юношите до 17 години през 2015-а година, когато страната ни беше домакин. Тогава обаче родените през 1998-а година отпаднаха в групата, макар по-късно вече като 19-годишни също да се класираха на Еврофинали в Грузия, припомня БТА.

За България това е първо реално класиране на финали на Европейско първенство в тази възраст с игра, въпреки че през годините форматът е бил много, много различен. Най-близо до участие е нашият отбор през 1984-а година, когато самото първенство се провежда с четири отбора, а след групите има елиминационен кръг. България с поколението на Емил Костадинов тогава достига до четвъртфинал, но не и на финалната четворка в Западна Германия.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво на децата,дано не ги развалятзнайнй и незнайини специалисти от БФС
4
0
 
3
 
! Отговори
касабов преди 2 години
значи на вратата пази правнука на бисер, внука на боби и сина на ники - георги михайлов
3
1
 
3
 
! Отговори
Руми преди 2 години
До Анонимен 1Виж си магарето не е политика за теб.
2
2
 
6
 
! Отговори
е преди 2 години
Израел домакин на европейско? Утре Норвегия домакин на Африка къп, а Мексико на Азия къп.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А югозападна България загуби снощи баража от Португалия,още една причина да се върнат към майката..така ще станем обединени и силни и никой няма да се подиграва с нас!!