Правителството на Хърватия осъди остро безредиците в Атина

Един гръцки запалянко загина
8 авг 2023 16:12, Нели Христова
9
Правителството на Хърватия осъди остро безредиците в Атина
Снимка: БГНЕС

Правителството на Хърватия осъди остро безредици, насилието и хулиганските прояви на феновете в Атина, довели до трагичната загуба на живот на гръцки футболен запалянко. Членовете на кабинета изказаха най-искрените си съболезнования на семейството на загиналия младеж, съобщи Н1.

Премиерът Андрей Пленкович разговаря с гръцкия премиер Мицотакис, изрази съболезнованията си и осъди насилието.

„Подобно поведение на феновете е отрицание на спорта, то загърбва феърплея, толерантността и уважението към спортистите. Вместо да се проведе квалификационен мач за най-елитното футболно състезание Шампионската лига между хърватския и гръцкия шампион Динамо и АЕК, ние сме свидетели на ужасяващи сцени от Атина, където някакви фенове вредят на хърватския футбол. В същото време възпрепятстват всички останали фенове, които искат да следят изявите на хърватските клубове и хърватския национален отбор по приличен и цивилизован начин“, се казва в съобщението.

Първият мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига между АЕК Атина и Динамо Загреб бе отложен след смъртта на фен на гърците. Двата тима трябваше да се изправят един срещу друг тази вечер от 21:45 часа българско време.

Късно вечерта в понеделник след края на тренировката на Динамо привърженици на двата тима започнали да хвърлят факли, импровизирани експлозиви и камъни. 22-годишен привърженик на АЕК бе фатално наръган няколко пъти с нож „извън стадиона на АЕК в Неа Филаделфия“. Той бил откаран в болница, но починал от раните си.

По информация на телевизионния канал ERT, при масовия бой между фенове на двата отбора е пострадало и дете, което било ударено в главата с камък. Осем души – трима гръцки и петима хърватски фенове, са получили сериозни наранявания

Полицията арестува 96 души, между които 80 хърватски граждани.

Гръцката информационна агенция Ана съобщи, че е започнало разследване – по информации, в Атина е имало 100 хърватски хулигани. Арестуваните във връзка с инцидентите от понеделник вечер ще бъдат изслушани днес от прокурор.

Правителството на Хърватия заяви, че очаква да бъдат разследвани всички обстоятелства и виновните за сбиванията, смъртта и нараняванията на други фенове да бъдат санкционирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Да ви кажа преди 8 месеца
Гърците не са ок като фенове на и хърватите не са цвете за мирисане
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СевероМакедон номер 5 маскирал се като Усташа, *** сръбски усташите са най-добрите приятели на България за това ги и мразите. Заедно ликвидирахмее сръбския крал, помогнахме им много с оръжие във войната за освобождение от Белград. След българите сръбскосевернитемакедони най-мразят хървати, иначе сладко им лапат като отидат да работят на ядра с.Малко и по темата, какво стана с убийците на българският фен от Ботев в Солун?*** има във всички агитки и от всички народи!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 4, усташките фашисти са неприятни, но няма как да се мерят по противност с кремълските
5
8
 
10
 
! Отговори
Усташ преди 8 месеца
Айде татарски *** какво мяучите бе жените ви лапат на Малакитата а и вие си продавате гъзовете за едно моренце страхливци дребни , няма по долно от вас племе повизантийчено , *** преди няколко дни плюхте свой сънародник дето свали Малака знамето от Кавала. Вечни мишки всезнайковци и нагаждачи сте за тва ви мрази целият Балкански полуостров
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Усташките фашисти са по-долни и от бандеровските.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се присъди служебна загуба за хърватите.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди няколко дни гръцки съд осъди седем човека заради убийството на фен на Арис Солун, като двама получиха доживотни присъди, а останалите също тежки присъди над 15 години затвор! В Гърция в такива случаи всеки съпричастен към деянието е третиран като убиец, без значение дали той е прекия извършител или не! За разлика от България, където ако тумба роми примерно, нападнат някой, я има един осъден, я не
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АЕК - Динамо 0-1